Mor Josep Lluís Doménech, psicòleg i vocal de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

Nascut a Alberic (la Ribera Alta) mestre d'Educació Primària, llicenciat en Psicologia, llicenciat en Filosofia i en Ciències de l'Educació, Doctor en Psicologia, professor de Valencià, professor de Pedagogia Terapèutica i professor especialista en Pertorbacions en Llenguatge i Audició.

L'acadèmic Josep Lluís Doménech Zornoza va faltar ahir 18 de setembre a València, als seixanta-tres anys, després d'un llarg període de malaltia, una circumstància que, fins fa unes setmanes, no li va impedir complir amb les seues obligacions acadèmiques.

Doménech destacà per ser un dels escriptors valencians més prolífics en camps com la psicologia, la comunicació i l'educació. També va abordar la poesia, l'assaig i el periodisme, sobretot com articulista, on va rebre diversos premis

Investigacions i premis: Avaluació de la introducció del valencià com a llengua a l'ensenyament; El valencià, llengua vehicular als ensenyaments mitjans; Estudi sociolingüístic d'un barri de València: Russafa; Presència social dels mitjans de comunicació; Influència social de la televisió. Premi a la contribució a la normalització lingüística del valencià, del 2002 (Generalitat Valenciana), pel llibre Diccionari bàsic de la comunicació, i premi extraordinari de doctorat.
Ha rebut diversos premis de poesia, assaig i periodisme.

Publicación: Ha publicat diversos llibres de temàtiques i gèneres diversos: poesia, text, assaig, etc. Algunes de les publicacions són: El temps es trenca Els colors de la mar (poesia); investigacions sobre ensenyament en valencià i del valencià, Normes del 32, ara i ací, i altres (assaig); Coneixement del MediCiències de la Natura i Ciències Socials, Geografia i Història (text); Valencià pas a pas: Bàsic, Elemental, Mitjà i SuperiorEls nostres verbsEls pronoms febles, Accentuació i dièresiOrtografia valenciana pas a pasGramàtica ValencianaQuadern de controls, Frases fetes i locucions, etc. (gramàtica, ortografia i ensenyament del valencià); Diccionari bàsic de Ciències de l'EducacióTerminologia bàsica en didàctica i necessitats educatives especials,Diccionari bàsic de termes literarisDiccionari bàsic de la comunicació i el Diccionari Bàsic de dret (diccionaris).
Articles sobre temes de psicologia, pedagogia i llengua.

Va treballar com a psicòleg i cap de la Secció Psicopedagògica i com a director de l'Institut Municipal d'Educació de l'Ajuntament de València; mestre d'Educació Primària; professor d’Educació Secundària; assessor de llengües maternes (valencià, castellà) del Centre de Professors de Torrent; assessor del conseller de Cultura, Educació i Ciència; professor associat de la Universitat de València del Departament de Didàctica i Organització Escolar. 

En l'actualitat, Doménech era vicepresident de la Societat Valenciana de Psicologia; membre del Col·legi Oficial de Psicòlegs de la Comunitat Valencia; vocal de la Societat Espanyola de Pedagogia; membre del Consell Assessor del Llibre de la Generalitat Valenciana i cronista oficial adjunt de Xèrica i Tous, on esta vesprada, a les 18.30, rebrà sepultura, després de rebre nombroses mostre de condol a la capella ardent, fins on s'ha traslladat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per expressar el seu pesar a la família i l'agraïment per la seua estima i defensa de la llengua.

Altres dades:

President de l'associació cultural Obres o Trobes.
Vicepresident de la Societat Valenciana de Psicologia.
Membre del Col·legi Oficial de Psicòlegs del País Valencià, de la Societat Espanyola de Pedagogia, del Consell Assessor del Llibre de la Generalitat Valenciana, del Consell Assessor de l’Anuari de Psicologia, cronista oficial adjunt de Tous i de Xèrica.
Membre de la Junta de Govern de l'Associació de Cronistes del Regne de València.
Membre de jurats, comissions d’avaluació de treballs literaris, científics, pel·lícules i documentals.
Ha sigut director i membre del Consell de redacció de la revista Psicología y Pedagogía Aplicadas.
Col·laborador habitual de diverses publicacions periòdiques (Levante-EMV, El Punt, Crònica, Superdeporte i El Boletín).
Ha rebut i ha impartit diversos cursos sobre temes diversos.

 

Fou elegit acadèmic per les Corts Valencianes el 15 de juny del 2001.
Nomenament: Decret 8/2001, de 27 de juny, del president (
DOCV 05.07.2001).
Presa de possessió: 23 de juny del 2001.



Noticias relacionadas

  • 22/04/2024
Jornada “Psicologia municipal. Intervenció comunitària en l’àmbit educatiu i social”

El COPCV organitza aquesta activitat la qual es realitzarà el 18 de maig al Complex Esportiu Cultural Petxina de València. Activitat gratuïta prèvia reserva de plaça.
Leer

  • 22/03/2024
Conferencia de presentación del Programa TEI: prevención de la violencia, acoso y ciberacoso

Sus coordinadores han presentado en Valencia, este programa que implica a la comunidad educativa dándole un lugar protagonista al alumnado.
Leer

  • 22/03/2024
Psicología Educativa

Espai web de la Psicologia Educativa
Leer

  • 21/03/2024
Más psicólogos educativos: una necesidad prioritaria

Según la Asociación Americana de Psicología.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 27/02/2024
Psicólogos educativos en todos los centros, una medida clave

Esta es una de las conclusiones relacionadas con el bienestar del alumnado en España, recogidas en el último informe PISA.
Leer