Declaració del COPCV amb motiu del Dia Internacional de la Dona

La figura del psicòleg o psicòloga educativa és l’adequada per educar en igualtat, desenvolupant esta tasca en els centres escolars. Només des de la infància, aconseguirem superar el masclisme en la societat.

En este 8 de març, el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, desitja fer especial insistència en la importància de l'educació en igualtat com a via per a desterrar la històrica desigualtat de gènere entre homes i dones.

La desigualtat de gènere és el resultat d'una construcció social i cultural, amb greus conseqüències per a la dona que s’arrossega a hores d'ara, a pesar dels avanços aconseguits. La bretxa salarial, el sostre de vidre en l’aspecte laboral, una triple jornada (laboral, domèstica i reproductiva) , les agressions sexuals o els terribles casos de violència de gènere, són exemples molt significatius de com contínua vigent la desigualtat entre homes i dones.

Una desigualtat que s'assenta en un masclisme heretat al llarg dels segles i del que és urgent la seua destrucció. La igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones necessita mesures per a accelerar la seua conquista. Per a construir uns fonaments sòlids d'una societat més igualitària i per tant, més justa. És necessari que des del bressol eduquem en igualtat a xiquets i xiquetes, per a desterrar els rols, estereotips i prejudicis de gènere, construccions socials que sustenten la desigualtat i les seues repercussions.

La família és el principal agent de socialització de la persona, junt amb els centres educatius. Aspectes com els models representats per pares i mares, els joguets, els contes o el reforç de certes conductes segons les expectatives de gènere, poden crear i reforçar els prejudicis de gènere.

Estos estereotips i prejudicis es mantenen en l'edat adulta, consolidant una òptica masculina del món, en el que les capacitats i oportunitats de les dones es desdibuixen a causa d'eixa socialització diferenciada per raó de gènere. La Co-educació, es a dir, l'educació en igualtat per a evitar les discriminacions o desigualtats per motiu de gènere, així com la co-responsabilitat en la llar, consistent en que homes i dones es responsabilitzen per igual de les tasques domèstiques, són essencials per a desmuntar les bases de la desigualtat.

És necessari millorar en quantitat i en qualitat els recursos i els instruments d'educació i socialització per tal d'eliminar els comportaments i actituds sexistes, i això passa per treballar la igualtat en totes les etapes educatives. La figura del psicòleg o la psicòloga educativa és l’adequada per a desenvolupar esta tasca en els centres escolars, en el que s'aborden aspectes com l'educació afectiva-sexual, la igualtat, la gestió de les emocions, etc. Perquè només educant en igualtat des de la infància, aconseguirem superar el masclisme en la societat.

 

Declaración institucional del COPCV con motivo del Día Internacional de la Mujer (Castellano)



Noticias relacionadas

  • 18/04/2024
Convocatoria IV Premios Igualdad

Convocados por el Ajuntament de València. Puedes inscribirte hasta el 26 de julio de 2024.
Leer

  • 09/04/2024
Convocatoria de Subvenciones para Proyectos que fomenten la Igualdad de las Personas LGTBI en su edición 2024

Convocada por la Sección de Inclusión Social y Convivencia del Área de Igualdad del Ayuntamiento de Valencia.
Leer

  • 08/03/2024
Ens comprometem a continuar treballant per la igualtat - Dia Internacional de la Dona (8 de març)

Comunicat del COP al qual ens sumem per reinvindicar la igualtat i la necessitat de formació en perspectiva de gènere, per a poder identificar les estructures i sistemes que perpetuen la desigualtat i així, a través del nostre exercici professional, contribuir a la seua finalització.
Leer

  • 01/03/2024
Mª Carmen Molés, vicedecana 3ª del COPCV, participa en la mesa 'Construimos juntas'

La Diputación de Castellón ha organizado este encuentro para conmemorar el Día de la Mujer.
Leer

  • 28/02/2024
Acto 'Monólogos igualitarios'

Tendrá lugar el 15 de marzo en San Vicent del Raspeig a las 19:00h.
Leer

  • 27/11/2023
Presentación telemática del Instrumento Valora-CV

En representación del COPCV asistirán, presencialmente, la vocal de la Junta de Gobierno Purificación Párraga Pérez y la asesora de la Junta de Gobierno Carolina Pino de la Cueva, el próximo 28 de noviembre de 2023, de 11 a 13 horas.
Leer