II Jornada sobre Psicologia Educativa “Neurociència i Educació”

Resum de l'acte celebrat el 15 de desembre en Castelló.

La II Jornada sobre Psicologia Educativa s’ha centrat en la relació entre la Neuronciència i l’Educació. L’esdeveniment organitzat pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de la Comunitat Valenciana amb la col·laboració de la Universitat Jaume I de Castelló, ha contat amb la presencia de destacats professional de l’àrea així com d’un gran nombre de psicòlegs i psicòlogues, i estudiants de Psicologia.

Mar LLuch, Vicedegana 3ª del COPCV, ha inaugurat  esta Jornada celebrada el 15 de desembre en el saló d’actes de l’edifici Consell Social de la UJI la  junt amb Gloria Serra, directora adjunta de la Fundació Universitat Jaume I-Empresa (FUE -UJI), i Mª José Palmer Company, Cap de Servei d’Educació i Política Lingüística de la Direcció Territorial d’Educació de Castelló.

La Vicedegana ha començat la seua intervenció afirmant que “la Psicologia educativa és una àrea fonamental per a l’atenció a la infantesa i l’adolescència des dels centres escolars i ací, s’ha de destacar el paper dels psicòlegs i psicòlogues educatives. És en les edats d’escolarització obligatòria on es troba el focus prioritari de la intervenció”.  Respecte a la inclusió educativa, tema que va centrar una de les dos conferències de l’acte, Lluch va recalcar que apostar per la inclusió educativa real “suposa un augment de la diversitat de l’alumnat i recursos especialitzat per atendre les necessitats educatives diverses”.

    

Andrea Ollero, Vocal de la Junta de Govern del COPCV, ha sigut l’encarregada de presentar a Francisco Javier Tirapu, Neuropsicòleg Clínic pertanyent al servici de rehabilitació neurològica del Complex Hospitalari de Navarra i Director Tècnic i Científic de la Fundació Argibide per a la promoció de la salut mental. Tirapu ha impartit la conferència: "Neurociència i Educació". El psicòleg ha afirmat que "el cervell és un sistema d’alta complexitat que mai arribarem a conèixer. L’ésser humà no és igual a gens més aprenentatge sinó que és igual a gens multiplicat per l’aprenentatge. Tot és orgànic, no existeix dicotomia cervell-ment i per tant, no existeix la dicotomia orgànic-funcional”.

Després de la seua ponència i una breu pausa, s’ha dut a terme la taula rodona ‘Experiències psicològiques en educació" amb Blanca Mulet, Psicòloga en Centre Educatiu “Mater Dei” de Castelló; Pilar Ferrer, Psicòloga dels Serveis d'Orientació Educativa de la Conselleria d'Educació; i Laura Sánchez, Psicòloga dels Serveis d’Orientació Educativa de la Conselleria d’Educació. Taula moderada per Consuelo González, Psicòloga, Coordinadora del Grup de Treball de Psicologia i Educació del COPCV a Castelló. 

Les diferents ponents de la taula redona han compartit experiències pràctiques des dels diferents serveis d'orientació de la Psicologia educativa. Blanca Mulet, ha parlat d'una experiència d'Aprenentatge de Servici. Esta pràctica combina el procés d’aprenentatge i de servici a la comunitat en un únic projecte. Els participants/alumnat es formen al treballar sobre necessitats reals del seu voltant  amb l’objectiu de millorar-lo. D’esta forma, “es relaciona el món educatiu amb el social. L’aprenentatge millora la qualitat del servici, i el servici dóna sentit a allò aprés”, ha afirmat Mulet.

Durant la seua intervenció la psicòloga ha afirmat que este tipus d’aprenentatge:

  • Millora l'èxit educatiu i la cohesió social.
  • Millora el coneixement mutu.
  • Fomenta l'ètica sobre la responsabilitat que contrau cada persona amb els altres.
  • Acosta a l'estudiant al món real.
  • Facilita la inclusió.
  • Ajuda a la gestió de relacions i emocions, i això du a més i millor aprenentatge.

Per la seua banda, Pilar Ferrer, ha exposat la manera de treballar dels serveis Psicopedagògics escolars, els projectes en centres d'infantil i primària dirigits a la inclusió educativa i millora de l'aprenentatge, i el treball que realitzen a l’hora d’educar en emocions. Ferrer ha dit que una escola “eficaç” és aquella que dissenya “accions educatives” per a atendre a la diversitat de l'alumnat incloent estratègies d'ensenyament-aprenentatge adequades, amb un Projecte Educatiu que incidisca a aprofundir en el desenvolupament de les capacitats de tot l'alumnat (escola inclusiva) inclosos tant l'alumnat d'Alt Rendiment i Alta Capacitat Generalitzada com no Generalitzada.

Laura Sanchez, ha exposat el treball amb joves en un IES des del Departament d' orientadora mitjançant el projecte ‘Alumnes Ajudants per la resolució de conflictes”. Els principals objectius són:

  • Millorar convivència en el centre.
  • Fomentar la col·laboració, el coneixement i la búsqueda de solucions en problemes de l'àmbit escolar.
  • Disminuir conflictivitat. Reduir casos de violència escolar i aplicació mesures sancionadores.
  • Afavorir la participació directa de l'alumnat en resolució de conflictes.
  • Crear canals de comunicació i coneixement mutu entre docents i alumnat.
  • Afavorir millora d'autoestima
  • Incrementar valors de ciutadania a través de la  responsabilitat compartida, i la implicació en la millora del clima afectiu.

Sánchez ha corroborat que este tipus d’iniciativa, comporta una gran millora en la convivència en el centre.

    

La segona conferència de la jornada ‘El Drecret de l’Escola Inclusiva’, ha sigut presentada per Jose Joaquín Bennasar, Psicòleg, Assessor del COPCV, membre del Grup de Treball de Psicologia i Educació del COPCV a Castelló. Vicent Doménech Querol, Inspector Cap de la Direcció Territorial d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de Castelló ha impartit esta conferencia, marc on ha fet menció de l’anunci del Conseller d’Educació sobre el nou decret d'Inclusió Educativa, que ja está a debat i que s'aplicarà e lproper curs 2018/2019.

Doménech ha afirmat que “la igualtat d'oportunitats ha de ser la base de l'educació” i que la Psicología aporta les formes d'apendre per a poder generar canvis metodològics dirigits a la inclusió. "Estem educant als futurs ciutadans del segle XXI amb metodologies del s. XIX”, per solventar-lo, en este nou Decret, l’escolarització inclusiva actua com a eix vertebrador, “és la que dóna resposta a tot tipus de diferències entre els estudiants ja que educa en el valor positiu de la diferencia. Totes les persones som diferents, i totes tenim unes necessitats concretes”.

    

Bennasar com a representant  l'Ajuntament de Castelló del Àrea d’Educació, i Andrea Ollero, Vocal de la Junta de Govern del COPCV, han clausurat esta jornada que ha sigut un èxit en participació y assistència. 

 

Documentació aportada de la Taula redona 'Experiències Psicològiques en educació': 

Treball presentat per Pilar Ferrer Ripollés, Psicòloga del Serveis d'Orientació Educativa de la conselleria d'Educació

Treball presentat per Laura Sánchez Díaz, Psicòloga dels serveis d'Orientació Educativa de la Conselleria d'Educació. 

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 22/04/2024
Charla: (In)visibilización de las realidades lésbicas

La charla está prevista realizarla el día 25 de abril en la sede de Castellón.
Leer

  • 22/04/2024
Jornada “Psicologia municipal. Intervenció comunitària en l’àmbit educatiu i social”

El COPCV organitza aquesta activitat la qual es realitzarà el 18 de maig al Complex Esportiu Cultural Petxina de València. Activitat gratuïta prèvia reserva de plaça.
Leer

  • 17/04/2024
IX Jornadas Autonómicas de Atención Temprana

Tendrán lugar los días 24 y 25 de mayo en el MARQ (Museo Arqueológico de Alicante).
Leer

  • 11/04/2024
PREMIO FIAPAS 2024 para labores de investigación en Deficiencias Auditivas

Convocados por La Confederación Española de Familias de Personas Sordas – FIAPAS.
Leer