Estimats Reis Mags...Educar en la Igualtat a través del joc

Montse Martínez, assessora de l'Área Educativa del COPCV: “Jugar és un dret dels xiquets i xiquetes. A més, a través del joc, aprenen a relacionar-se amb les persones i amb el seu l’entorn'

No hi ha joguet sexista. Partint d’esta afirmació, qualsevol joguet és vàlid tant per a un xiquet com per a una xiqueta. Este deuria de ser el punt de partida del Pare Noel i dels Reis Mags a l’hora de triar els regals.

Des del naixement de Llei d’Igualtat, administracions grans i xicotetes fan ús dels canals de comunicació que tenen al seu abast  per difondre orientacions que ajuden a pares i mares a l’hora d’escollir joguets per tal d’educar en la igualtat i no caure en estereotips. Este és el cas de l’Ajuntament del Real de Gandia (València) que junt amb la Diputació, ha elaborat una breu guia de cara a Nadal: Aprendre a jugar, és aprendre a pensar

La guia comença deixant clar, l’important paper del joc pel que fa al desenvolupaments dels menuts i menudes. “A través del joc, aprenen a relacionar-se amb les persones i amb el seu l’entorn”, afirma Montse Martínez, assessora de l'Área Educativa del Col·legi de Psicologia de la Comunitat Valenciana, Psicòloga educativa en centro APRÈN Orientació Psico Educativa, i Orientadora educativa en el Gabinet Psicopedagògic Municipal de la Mancomunitat de Municipi de la Safor.

Martínez, qui ha col·laborat en la creació d’esta guia, subratlla que “jugar és un dret de tots els xiquets i xiquetes i a través d’aquest, tenim l’oportunitat d’educar en la igualtat”. És per això, continua la psicòloga, que “els pares i mares, hem de trencar amb la dualitat que encara existeix en la societat i que fa que certs joguets es relacionen amb un sexe o altre”. Una de les recomanacions de la guia, és triar jocs col·laboratius on tots i totes tinguen la mateixa veu,al temps que aprenen a “solucionar conflictes a través de la paraula”.

De manera més general, l’assessora del COPCV, remarca la conveniència de regalar joguets adequats a l’edat, que fomenten la diversió, estimulen la creativitat, i afavoreixen l’autonomia i la cooperació. A més, els adults “hem de deixar-los temps per a jugar i que ho facen de forma espontània”, sense limitar-los ni marcar-los unes directrius (o al menys, no sempre) perquè també és una oportunitat per a observar els xiquets i xiquetes: saber com es comporten, què els agrada, i com es relacionen.

Respecte als anomenats joguets educatius, la psicòloga recorda que pràcticament qualsevol joguet ho pot ser, i que allò realment fonamental,  és que la família, com a cercle de referència, interactue amb els i les menudes ja que qualsevol escena quotidiana, des de la dutxa fins a cuinar, pot servir per desenvolupar i ensenyar-los aspectes cognitius i comportamentals.

 Noticias relacionadas

  • 26/04/2018
XII Jornada Psicologia, Educació i Municipi

El COPCV organitza esta jornada baix el lema 'Aportacions de la Psicologia Educativa i Comunitaria. Educació inclusiva i Igualtat d’oportunitats'. Es durà a terme el 18 de maig en l'Auditori Municipal de Paiporta. Obert el termini d'inscripció.
Leer

  • 24/04/2018
Àrea Psicologia Educativa: presentació del Protocol de Coordinació per a l'Atenció a l'Alumnat amb Problemes de Salut Mental

La sessió es realitzarà demà dimecres 25 d'abril, a les 12:00h. en la Sala d’Actes de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe.
Leer

  • 01/04/2018
Curso “Orientación educativa: Intervención en los centros docentes de los/as titulados/as en psicología educativa”

La actividad tiene previsto su inicio el 13 de abril próximo en la Sede del COPCV en Castellón. Matrícula con descuento por pronto pago hasta el 28 de marzo
Leer

  • 10/03/2018
XV Foro Internacional sobre Evaluación de la Calidad de la Educación Superior y de la Investigación (FECIES)

La actividad se celebrará en el Palacio de la Magdalena, en la ciudad de Santander (España), del 10 al 12 de mayo de 2018.
Leer

  • 16/02/2018
El COPCV es reuneix amb el Director General d'Educació, Jaume Fullana

Andrea Ollero, vocal de la Junta de Govern del COPCV, i Cristina Gómez, representant de la Comissió d’Intervenció Municipal, han presentat l' 'Anàlisi i Propostes per al pacte social i polític per l'Educació' a més de tractar el nou decret sobre Inclusió Educativa.
Leer

  • 03/02/2018
CUMPLIMENTA el Cuestionario sobre “Competencias del Psicólogo/a Educativo/a”

Objetivo: Conocer la situación en España del desarrollo de las Competencias de los/as Psicólogos/as Educativos/as, para realizar más tarde, un estudio amplio sobre dichas competencias en la Unión Europea.
Leer