Estimats Reis Mags...Educar en la Igualtat a través del joc

Montse Martínez, assessora de l'Área Educativa del COPCV: “Jugar és un dret dels xiquets i xiquetes. A més, a través del joc, aprenen a relacionar-se amb les persones i amb el seu l’entorn'

No hi ha joguet sexista. Partint d’esta afirmació, qualsevol joguet és vàlid tant per a un xiquet com per a una xiqueta. Este deuria de ser el punt de partida del Pare Noel i dels Reis Mags a l’hora de triar els regals.

Des del naixement de Llei d’Igualtat, administracions grans i xicotetes fan ús dels canals de comunicació que tenen al seu abast  per difondre orientacions que ajuden a pares i mares a l’hora d’escollir joguets per tal d’educar en la igualtat i no caure en estereotips. Este és el cas de l’Ajuntament del Real de Gandia (València) que junt amb la Diputació, ha elaborat una breu guia de cara a Nadal: Aprendre a jugar, és aprendre a pensar

La guia comença deixant clar, l’important paper del joc pel que fa al desenvolupaments dels menuts i menudes. “A través del joc, aprenen a relacionar-se amb les persones i amb el seu l’entorn”, afirma Montse Martínez, assessora de l'Área Educativa del Col·legi de Psicologia de la Comunitat Valenciana, Psicòloga educativa en centro APRÈN Orientació Psico Educativa, i Orientadora educativa en el Gabinet Psicopedagògic Municipal de la Mancomunitat de Municipi de la Safor.

Martínez, qui ha col·laborat en la creació d’esta guia, subratlla que “jugar és un dret de tots els xiquets i xiquetes i a través d’aquest, tenim l’oportunitat d’educar en la igualtat”. És per això, continua la psicòloga, que “els pares i mares, hem de trencar amb la dualitat que encara existeix en la societat i que fa que certs joguets es relacionen amb un sexe o altre”. Una de les recomanacions de la guia, és triar jocs col·laboratius on tots i totes tinguen la mateixa veu,al temps que aprenen a “solucionar conflictes a través de la paraula”.

De manera més general, l’assessora del COPCV, remarca la conveniència de regalar joguets adequats a l’edat, que fomenten la diversió, estimulen la creativitat, i afavoreixen l’autonomia i la cooperació. A més, els adults “hem de deixar-los temps per a jugar i que ho facen de forma espontània”, sense limitar-los ni marcar-los unes directrius (o al menys, no sempre) perquè també és una oportunitat per a observar els xiquets i xiquetes: saber com es comporten, què els agrada, i com es relacionen.

Respecte als anomenats joguets educatius, la psicòloga recorda que pràcticament qualsevol joguet ho pot ser, i que allò realment fonamental,  és que la família, com a cercle de referència, interactue amb els i les menudes ja que qualsevol escena quotidiana, des de la dutxa fins a cuinar, pot servir per desenvolupar i ensenyar-los aspectes cognitius i comportamentals.

 



Noticias relacionadas

  • 22/03/2024
Conferencia de presentación del Programa TEI: prevención de la violencia, acoso y ciberacoso

Sus coordinadores han presentado en Valencia, este programa que implica a la comunidad educativa dándole un lugar protagonista al alumnado.
Leer

  • 22/03/2024
Psicología Educativa

Espai web de la Psicologia Educativa
Leer

  • 21/03/2024
Más psicólogos educativos: una necesidad prioritaria

Según la Asociación Americana de Psicología.
Leer

  • 27/02/2024
Psicólogos educativos en todos los centros, una medida clave

Esta es una de las conclusiones relacionadas con el bienestar del alumnado en España, recogidas en el último informe PISA.
Leer

  • 19/02/2024
Presentamos el Estudio Psice en la Comunitat

Sefa Mulet, coordinadora en la Comunitat del proyecto: 'el psicólogo o psicóloga educativa en los centros de secundaria y en los ciclos formativos, es eficaz a la hora de abordar desequilibrios y trastornos, pero, sobre todo, a la hora de desarrollar un trabajo orientado a la prevención'.
Leer

  • 16/02/2024
Realizada la III Jornada de Psicología Educativa del COPCV ‘Educación y Salud Mental a lo largo del desarrollo vital’

Los psicólogos y psicólogas que han participado, constatan la necesidad del psicólogo educativo dentro de los centros. En este evento, se ha presentado en la Comunitat el Estudio PsiCE, Prevención de los Problemas Emocionales en el Contexto Educativo.
Leer