El COP mostra el seu suport a l'Avantprojecte de Llei sobre Protecció Integral enfront de la Violència contra la Infància

El COP informa que li ha fet arribar al Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, dos propostes que permetran millorar els objectius d'este esborrany.

El Consell General de la Psicologia d'Espanya vol mostrar el seu suport a l'Avantprojecte de Llei d'Orgànica de Protecció Integral enfront de la Violència contra la Infància, que facilitarà la sensibilització, la prevenció, l'assistència i la protecció als menors sobre qualsevol forma de maltractament. A més, és fonamental que esta norma reforce l'atenció a les famílies dotant-les de ferramentes de parentalitat positiva i d'apoderament dels xiquets, xiquetes i adolescents com a subjectes de dret. Volem destacar l'atenció que esta Llei planteja prestar als col·lectius que es troben en una especial situació de vulnerabilitat (menors amb discapacitat, víctimes de tracta, abusos sexuals, LGBT,...) , incloent una millor visualització d'esta problemàtica.

Des del Consell General de la Psicologia d'Espanya s'han remés al Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, dos propostes que permetran millorar els objectius que s'han marcat en este Avantprojecte.

La primera es referix a la regulació dels professionals que treballen amb menors, ja que es tractaria d'una llei amb un enfocament integral i multidisciplinari, comprenent tant aspectes preventius (sensibilització, formació...) , com de protecció (detecció i assistència) , així com de reintegració de drets vulnerats i recuperació de la víctima. En esta proposta, que ha sigut consensuada amb el Consell General de Col·legis d'Educadores i Educadors Socials, es posa de manifest la necessitat de determinar els professionals que han de formar els equips d'intervenció social, les seues funcions, responsabilitats i àrees d'intervenció, a fi de facilitar estratègies comunes i el treball en xarxa en l'organització dels dits servicis previstos en diferents àmbits (judicial, educatiu, servicis socials, etc.).

La segona té caràcter processal en el sentit que els menors que pateixen abús sexual només siguen sotmesos a una única prova testifical amb caràcter anticipat, on els menors estiguen recolzats per psicòlegs, tant per a ajudar-los a nivell emocional en la declaració, com per a poder facilitar -amb les ferramentes pròpies de la nostra professió- la seua declaració. La celebració de la prova preconstituïda en el procés penal es configuraria com una forma de suavitzar el procés judicial pel que han de passar els menors víctimes d'abusos sexuals. I els seus beneficis no es limitarien a evitar la victimització secundària, sinó també a proporcionar una millora de la qualitat del testimoni obtingut.

Font: infocop.es (versió en castellà)



Noticias relacionadas

  • 09/04/2024
Curs Específic del pla d'Infància i adolescència 2024: Abordatge terapèutic en situacions de traumatizació severa (Inscripció 10/04/24 a les 17 hores)

Curso Especifico del plan de infancia y adolescencia 2024: Abordaje terapéutico en situaciones de traumatización severa (Inscripción 10/04/24 a las 17 horas)
Leer

  • 03/04/2024
Pla formatiu IVAFIQ 2024 COPCV / Plan formativo IVAFIQ 2024 COPCV

S'adjunta tota la informació sobre el pla formatiu IVAFIQ 2024 impartit pel COPCV. Les inscripcions s'obriran el pròxim 26 de març a les 17 hores Se adjunta toda la información sobre el plan formativo IVAFIQ 2024 impartido por el COPCV. Las inscripciones se abrirán el próximo 26 de marzo a las 17 horas.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
Día de la Psicología (24 de febrero)

Desde 1983, en España, se considera que Juan Huarte es su patrono.
Leer

  • 20/02/2024
Àrea personal del col·legiat i col·legiada

Coneix les gestions que pots fer en línia.
Leer