Mª C. Molés, Vocal de la Junta del COPCV, rep un reconeixement pel seu treball en la promoció dels valors esportius

El Patronat Municipal d’Esports de Castelló li ha fet entrega d’este guardó durant la Festa Homenatge a l’Esport Base, celebrada el 9 de novembre en la capital de la Plana.

El COPCV ha col·laborat un any més en la Festa Homenatge a l’Esport Base. En esta XXVII edició, celebrada el 9 de novembre en el Centre Cultural La Marina de Castelló, s’han premiat un total de 36 esportistes joves, 21 homes i 15 dones, de 26 clubs diferents i 23 modalitats esportives. La companya, Mª Carmen Molés, Vocal de la Junta de Govern del COPCV, també ha rebut de mans del regidor d’esports, Enric Porcar, un reconeixement molt especial amb el qual el Patronat Municipal d’Esports li agraeix el seu esforç i implicació a fi de difondre, informar i promoure els valors implícits en la pràctica esportiva.

Concretament, amb esta distinció, evidencien el valor de l’assessorament que durant anys ha realitzat al Patronat en programes orientats a promoure els valors esportius.

Enric Porcar entregant-li el reconeixement a  Mª Carmen Molés

 

-------------------------------- ENTREVISTA----------------------------------------

 

Molés treballa des de fa més de 20 anys com a psicòloga esportiva. Te el Màster en Psicologia Esportiva i l’Acreditació Nacional de Psicòloga Experta en Psicologia de l’Esport del COP. Rep esta distinció amb molta gratitud i emoció perquè, tal i com ha afirmat, suposa valorar les hores que ha dedicat a esta tasca i sobre tot, perquè és una mostra de la importància que te i està adquirint, la figura del psicòleg i psicòloga en l’àrea esportiva.

 

Quins treballs desenvolupes relacionats amb els valors esportius?

La meua vinculació a l'esport base o d'iniciació, m'ha portat a estar preocupada per la importància de la transmissió de valors. Prenent una frase de Nelson Mandela ’L’educació és l'arma més poderosa per a canviar el món’, i donat que cada vegada més xiquets i xiquetes ho practiquen, és necessari tindre en compte que totes les persones vinculades a l'esport han d'estar formades i informades per professionals de la Psicologia ja que este àmbit, té com a objectiu d'estudi el comportament en el camp de l'activitat física i l’esport. El meu treball com a psicòloga esportiva ha estat sempre vinculat als equips multidisciplinars, això m’ha suposat sempre un gran enriquiment.

Per tant, és important reivindicar la figura del psicòleg/a en totes les facetes de la pràctica esportiva: des de la iniciació a l'alt rendiment, i inclús a l'esport d'oci.

He participat en l'assessorament de diferents campanyes municipals l'objectiu de les quals és la implantació d'un sistema de valors i el fairplay o joc net com sòn per exemple ‘valors en joc’ o ‘un esport, un valor’, entre d’altres.

 

Què t’ha suposat rebre esta distinció en la gala?

Rebre este agraïment en el XXVII aniversari de la Festa Homenatge a l’Esport Base de la Ciutat de Castelló, ha suposat un avanç important de la figura del psicòleg en l'àrea esportiva on cada vegada estem més implicats i on cada vegada es fa més notòria la necessitat d'este professional tant a nivell de formació de tècnics esportius, d'assessorament, intervenció amb esportistes i totes les figures que envolten el món esportiu.

Personalment, esta distinció suposa un reconeixement a les hores dedicades a l'escolta d’esportistes, pares, mares, entrenadors, directius, tècnics municipals, seleccionadors, etc. que han buscat en la Psicologia la resposta científica a com resoldre qüestions comportamentals que ocorren en l'àmbit esportiu, la qual cosa posa en valor nostra àrea com a professionals.

 

Nomena per favor, alguns dels valors principals que es poden fomentar a través de l’esport.

Són innumerables. Els valors que es poden fomentar, per anomenar alguns, són la confiança, el treball en equip, la camaraderia, el compromís, la tolerància, la solidaritat, respecte, perseverança, honestedat, etc. Si des de l'esport base som capaços d'aconseguir que estes premisses siguen una prioritat, estarem formant persones més responsables, més humanes i més feliços.

 

Consideres especialment important practicar esport durant la infantesa o adolescència per al desenvolupament emocional i psicològic, i com a ferramenta educativa?

Sí, ja que a eixes edats la personalitat s’està formant i consolidant. Als valors abans mencionats, hem d’afegir els bons hàbits que s’adquireixen relacionats amb la cura del cos, l’alimentació equilibrada i fins i tot, la importància del descans. Amb tot això, és important no perdre mai de vista que a l’esport base, la diversió deuria de ser l’eix vertebrador de tots estos ensenyaments.

 

Per evitar certes situacions inadequades dins de les zones esportives, seria convenient dirigir també a pares i mares, les campanyes que fomenten els valors esportius?

En general, a totes aquelles persones i professionals que desenvolupen la seua activitat en este àmbit. Els i les psicòlogues de l’esport sabem que els tècnics han d’incloure en les seues rutines explicacions adaptades a l’edat, activitats de cohesió grupal i dinàmiques que afavorisquen el coneixement entre els companys i companyes.

Pel que fa al treball amb pares i mares és primordial. S’han de crear espais on poder treballar amb ells així com generar fòrums de debat i que se’ls done recursos per donar suport a esta formació en valors que proporciona l’esport.



Noticias relacionadas

  • 29/02/2024
Realizada la conferencia 'Psicología del deporte e inclusión social, presente y futuro'

El doctor en Psicología por la Universitat de Barcelona, Jordi Segura Bernal, ha impartido la conferencia dentro del acto de clausura de la edición XVI del Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio organizado del COPCV.
Leer

  • 14/02/2024
Conferencia: 'Psicología del deporte e inclusión social, presente y futuro'

La actividad se realizará día 22 de febrero de 2024 con motivo de la celebración del acto de clausura e inauguración del Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio organizado por el COPCV. El Doctor en Psicología por la Universitat de Barcelona, Jordi Segura Bernal, será el encargado de impartir la conferencia.
Leer

  • 04/12/2023
Mantenemos una reunión con la concejalía de Deportes de Alicante para impulsar la Psicología en este ámbito

Representantes de ambas entidades valoran muy positivamente este encuentro en el que se ha acordado comenzar con el diseño de acciones formativas dirigidas a entrenadores y deportistas.
Leer

  • 25/10/2023
'3ª Encuentros en la Fundación' - VÍDEO: María Isabel Balaguer Solá: 'Bienestar y malestar en el deporte. Antecedentes psicosociales'

La conferencia se ha realizado recientemente, dentro del ciclo organizado por la FIDAP, en colaboración con el COPCV y la Academia de Psicología de España.
Leer

  • 23/10/2023
Carrera con el lema “Corre sin resistencias”

Organiza la Universitat de València a través de sus facultades de Ciencias de la Salud, entre las que se encuentra la Facultat de Psicologia i Logopèdia, el próximo día 5 de noviembre.
Leer

  • 18/10/2023
'Encuentros en la Fundación'. María Isabel Balaguer Solá: 'Bienestar y malestar en el deporte. Antecedentes psicosociales'

Webinar organizada por la FIDAP en colaboración con el COPCV y la Academia de Psicología de España. Tendrá lugar el próximo 19 de octubre a las 19:00h.
Leer