Projecte Lliga de futbol inclusiu (LFI) - Equips amb persones amb diversitat funcional

Primer Toque CF organitza, el proper dia 27 de gener, la 4º jornada de la LFI. 25 equips de tota la Comunitat Valenciana es donaran cita en les instal·lacions Chencho de Castelló. Isaac Benedito, psicòleg esportiu, explica en què consisteix este projecte.

Isaac Benedito és col·legiat psicòleg de l’esport, adjunt a la direcció de Primer Toque C.F. Es dedica a la formació d’entrenadors, demandes individuals dels jugadors i seguiment metodològic de l’escola de futbol.

En 2018, dins el Club va nàixer un projecte per a crear un equip integrat per persones amb diversitat funcional amb l’objectiu de treballar la seua integració i inclusió. Benedito és el professional encarregat de coordinar les activitats de l’equip EDI, a més de l’entrenador dels i les jugadores.

El treball que pot realitzar un psicòleg esportiu en este àmbit és clar: promoure els valors de la integració social i personal d'estes persones, i atendre a demandes específiques que puguen sorgir. Considere, que el perfil del psicòleg és recomanable per a la direcció dels equips”, afirma Benedito.

 

 

 

Sobre el Projecte LFI

Primer Toque EDI C.F.

Durant  l’inici de la temporada 2018/19, Primer Toque C.F. impulsa la creació de un nou equip en la seua estructura. Es tractaria d’un equip format, en la seua totalitat, per persones en diversitat funcional. Durant la pretemporada, diverses van ser les reunions en les associacions de Castelló que van ajudar en la realitat de l’equip a dia de hui. Afanias, Asociación Sindrome de Down de Castelló y Centro Ocupacional de Rafalafena son diverses entitats que es van ficar a disposició de Primer Toque C.F. per poder avançar en el projecte.

Pel setembre, 8 jugadors van donar inici a l’equip carregats d’il·lusió i energia per millorar. L’objectiu per part del cos tècnic i del club és clar: donar un espai esportiu on poder créixer tant esportiva com personalment a un col·lectiu moltes vegades maltractat per la societat i, d’altra banda, assumir la responsabilitat social que s’atribueix el club respecte de la societat de Castelló. Al mes de desembre, la plantilla havia crescut amb uns 15 jugadors, el doble dels que havien començat el projecte. I que no pare!

Amb dos dies d’entrenament per setmana a les instal·lacions de Chencho, faltava plasmar l’entrenament en la pura competició. Diversos partits amistosos en conjunts locals com Villarreal EDI C.F. o Levante EDI U.D. van donar eixida a tota la inquietud competitiva dels “taronges”. Amb l’ambició que caracteritza a Primer Toque C.F. ens vam ficar en marxa per poder donar una estructura competitiva com a la resta d’equips del club. D’aquesta inquietud naix la LFI (lliga de futbol inclusiu). Un organisme privat nomenat “projecte unió” que fica en marxa una competició de futbol 8 amb equips de tota la Comunitat, en un total de 8 jornades distribuïdes mensualment per diverses localitats de la Comunitat Valenciana. Ja son 3 les jornades disputades des d’Octubre i on Primer Toque EDI participa des de la jornada 2 que va ser disputada en la localitat valenciana d’Olocau.

 

LFI (Lliga de futbol inclusiu)

Projecte Unió pel mes de setembre comença a treballar en una nova lliga de futbol 8 que dona cobertura a persones en diversitat funcional. Un projecte pilot que poc a poc s’ha guanyat en treball i esforç que entitats com la FFCV (Federació de Fútbol de la Comunitat Valenciana) o FEDI -CV (Federació de Deportes para persones con discapacitat intel·lectual de la Comunitat Valenciana), donen el seu suport administratiu per la prosperitat del projecte.

Només falta que les institucions públiques es fiquen en marxa per poder donar-li continuïtat a la lliga que cada vegada conta amb més equips implicats de tot el pais. Els clubs donen un servei a persones amb diversitat funcional, un treball poc reconegut però que cohesiona la societat valenciana amb valors com la tolerància, la responsabilitat social i la solidaritat.

Durant les reunions entre LFI i els clubs que participen, Primer Toque C.F. va proposar l’organització de la 4º Jornada en la ciutat de Castelló, en lloc de la població de Catarroja. Acceptada la proposta, Primer Toque es fica en marxa en l’organització, el proper dia 27 de gener de 2019, de la 4º jornada de la LFI. Un total de 25 equips de tota la Comunitat Valenciana es donaran cita en les instal·lacions Chencho de Castelló.

En horari de vespra (16:00 a 20:00), centenars de persones es reuniran en una jornada molt futbolera i carregada de superació personal. Primer Toque esta implicat en l’èxit d’aquesta jornada i les institucions publiques aposten perquè Castelló siga líder en el futbol per persones en diversitat funcional.



Noticias relacionadas

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 29/02/2024
Realizada la conferencia 'Psicología del deporte e inclusión social, presente y futuro'

El doctor en Psicología por la Universitat de Barcelona, Jordi Segura Bernal, ha impartido la conferencia dentro del acto de clausura de la edición XVI del Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio organizado del COPCV.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
Día de la Psicología (24 de febrero)

Desde 1983, en España, se considera que Juan Huarte es su patrono.
Leer

  • 20/02/2024
Àrea personal del col·legiat i col·legiada

Coneix les gestions que pots fer en línia.
Leer

  • 16/02/2024
Lanzamiento de la Newsletter "Psico-Actualidad" por el COP Melilla

Destinada a mantener informada a la comunidad sobre las últimas novedades y avances en el campo de la psicología.
Leer