J.Rovira: “La intervenció social va més enllà d’aplicar recursos existents. Es tracta de definir processos que donen resposta a necessitats socials'

L’assessor de l’Àrea d'Intervenció Social del COPCV, ha participat en la jornada informativa ’30 anys treballant al teu costat’, organitzada per la Mancomunitat de la Ribera Baixa.

La Mancomunitat de la Ribera Baixa ha celebrat, el 15 de gener, la jornada informativa  ’30 anys treballant al teu costat’. Una iniciativa dirigida a càrrecs polítics, institucions, personal tècnic i associacions dels municipis de la Mancomunitat, amb la qual es pretén donar a conèixer i apropar a la ciutadania la tasca, els programes i recursos que desenvolupen els i les professionals de diverses disciplines en l’àmbit dels serveis socials municipals.

La Vicepresidenta i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha participat en esta trobada. La consellera ha destacat la necessitat de difondre el paper dels serveis socials municipal o supramunicipals per ser “els més pròxims a la ciutadania”, i ser conscient de que “qualsevol persona pot necessitar-los en qualsevol moment” de la seua vida.

Oltra ha explicat que el nou sistema valencià de serveis socials inclourà “una carta de drets socials, diverses normatives desenvolupades per Igualtat com per exemple, la Llei de Renda Bàsica Valenciana d’Inclusió, la Llei de Reconeixement del Dret a la Identitat i Expressió de Gènere, la Llei per la Igualtat de les Persones LGTBI, o la d’Infància i Adolescència”.

Durant la taula rodona, a més d’informar sobre el treball realitzat i els programes en marxa, s’ha parlat sobre els nous reptes que suposa la futura llei de Serveis Socials i la manera de plantejar-los per tal de millorar la “dinàmica de treball així com la coordinació entre les diverses administracions publiques”.

En representació del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, ha anat Joan Rovira, Assessor de l’Àrea d'Intervenció Social. Rovira ha defensat la clara i profunda vinculació de la Psicologia amb els Serveis Socials des dels naixement dels primers equips.  “La nostra disciplina està present des de que als anys ’80 es creara els primers equips de serveis socials. Més de 35 anys que mostren la constància i el compromís d’esta disciplina i dels seus professionals amb els problemes socials, treballant des de el municipalisme com a referent de proximitat” ha dit l’assessor del COPCV.

La Psicologia compta amb una llarga trajectòria i tradició en este àmbit, “és testimoni dels moments claus dels serveis socials valencians i de l’evolució de les necessitats associades als canvis de la societat actual”. En este moment, tal i com va reconèixer el propi Rovira en la seua intervenció, “estem assistint a una transformació dels serveis socials que fan necessària una reflexió sobre els assumptes que afecten a la vida local, a la població en general i als seus col·lectius mes vulnerables”. “Hem d’estar al costat dels col·lectius locals per definir solucions i nous contextos d’intervenció”, va continuar el psicòleg fent una especial menció al municipalisme com característica fonamental dels SS i com oportunitat per a construir alternatives als fenòmens actuals.

La intervenció social va més enllà d’aplicar els recursos existents”. Es tracta de “desxifrar i definir nous processos (participatius, d’autogestió, etc.) orientats a donar respostes a les necessitats de les persones i de la societat”. Per aconseguir que aquesta siga més oberta, flexible i relacional. Una tasca i responsabilitat que ha de ser compartida entre psicòlegs, educadors socials i treballadors socials.

 

Informació relacionada: 

Tríptic de la Jornada

Jornada ” 30 anys treballant al teu costat”Noticias relacionadas

  • 15/04/2019
El COPCV ha col·laborat en les V Jornades d'Investigació per a l'Alumnat de la Facultat de Ciències de la Salut de la UJI

Mar Lluch, Vicedegana 3ª, i Mª Carmen Molés, Vocal del COPCV, han assitit a este acte centrar en l'abordatge multidiciplinari de la cooperació internacional per al desenvolupament.
Leer

  • 13/04/2019
IV Congreso Nacional de Psicología

El Consejo General de la Psicología de España, organiza este evento que tendrá lugar del 21 al 24 de julio de 2019 en Vitoria-Gasteiz (Álava).
Leer

  • 12/04/2019
Èxit d'assistència i participació en la I Fira de Psicologia Valenciana / Éxito de asistencia y participación en la I Feria de Psicología Valenciana

Al voltant de 2.000 persones han visitat este esdeveniment realitzat el 6 d'abril en València. / Alrededor de 2.000 personas han visitado este evento realizado el 6 de abril en València.
Leer

  • 11/04/2019
Celebrada la Jornada de Psicología de la vida cotidiana – XXV Jornadas Profesionales del COPCV

El intrusismo profesional y la necesidad de trasladar a la ciudadanía el rigor y la evidencia científica de la Psicología, centran este evento organizado por el Col·legi. (Se adjuntan fotografías).
Leer

  • 04/04/2019
Horario de Secretaría y del Centro de Formación y Atención Colegial del COPCV el viernes 5 de abril

Con motivo de la 'Jornada de Psicología de la Vida Cotidiana' que se celebra en el MuVIM (València), los horarios de atención al público de estas sedes cambian. / Amb motiu de la 'Jornada de Psicologia de la Vida Quotidiana' que es celebra en el MuVIM (València), els horaris d'atenció al públic d'estes seus canvien.
Leer

  • 03/04/2019
Más de 20 actividades, entre charlas y talleres, integrarán la I Feria de la Psicología Valenciana

El próximo sábado 6 de abril, la plaza del Ayuntamiento de València será el epicentro de la disciplina psicológica. El objetivo de este evento abierto al público, es ser un punto de encuentro entre profesionales de la Psicología así como dar a conocer a la ciudadanía nuestra ciencia y sus posibilidades en su vida cotidiana. (Se adjunta programa actualizado 03/04/2019)
Leer