J.Rovira: “La intervenció social va més enllà d’aplicar recursos existents. Es tracta de definir processos que donen resposta a necessitats socials'

L’assessor de l’Àrea d'Intervenció Social del COPCV, ha participat en la jornada informativa ’30 anys treballant al teu costat’, organitzada per la Mancomunitat de la Ribera Baixa.

La Mancomunitat de la Ribera Baixa ha celebrat, el 15 de gener, la jornada informativa  ’30 anys treballant al teu costat’. Una iniciativa dirigida a càrrecs polítics, institucions, personal tècnic i associacions dels municipis de la Mancomunitat, amb la qual es pretén donar a conèixer i apropar a la ciutadania la tasca, els programes i recursos que desenvolupen els i les professionals de diverses disciplines en l’àmbit dels serveis socials municipals.

La Vicepresidenta i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha participat en esta trobada. La consellera ha destacat la necessitat de difondre el paper dels serveis socials municipal o supramunicipals per ser “els més pròxims a la ciutadania”, i ser conscient de que “qualsevol persona pot necessitar-los en qualsevol moment” de la seua vida.

Oltra ha explicat que el nou sistema valencià de serveis socials inclourà “una carta de drets socials, diverses normatives desenvolupades per Igualtat com per exemple, la Llei de Renda Bàsica Valenciana d’Inclusió, la Llei de Reconeixement del Dret a la Identitat i Expressió de Gènere, la Llei per la Igualtat de les Persones LGTBI, o la d’Infància i Adolescència”.

Durant la taula rodona, a més d’informar sobre el treball realitzat i els programes en marxa, s’ha parlat sobre els nous reptes que suposa la futura llei de Serveis Socials i la manera de plantejar-los per tal de millorar la “dinàmica de treball així com la coordinació entre les diverses administracions publiques”.

En representació del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, ha anat Joan Rovira, Assessor de l’Àrea d'Intervenció Social. Rovira ha defensat la clara i profunda vinculació de la Psicologia amb els Serveis Socials des dels naixement dels primers equips.  “La nostra disciplina està present des de que als anys ’80 es creara els primers equips de serveis socials. Més de 35 anys que mostren la constància i el compromís d’esta disciplina i dels seus professionals amb els problemes socials, treballant des de el municipalisme com a referent de proximitat” ha dit l’assessor del COPCV.

La Psicologia compta amb una llarga trajectòria i tradició en este àmbit, “és testimoni dels moments claus dels serveis socials valencians i de l’evolució de les necessitats associades als canvis de la societat actual”. En este moment, tal i com va reconèixer el propi Rovira en la seua intervenció, “estem assistint a una transformació dels serveis socials que fan necessària una reflexió sobre els assumptes que afecten a la vida local, a la població en general i als seus col·lectius mes vulnerables”. “Hem d’estar al costat dels col·lectius locals per definir solucions i nous contextos d’intervenció”, va continuar el psicòleg fent una especial menció al municipalisme com característica fonamental dels SS i com oportunitat per a construir alternatives als fenòmens actuals.

La intervenció social va més enllà d’aplicar els recursos existents”. Es tracta de “desxifrar i definir nous processos (participatius, d’autogestió, etc.) orientats a donar respostes a les necessitats de les persones i de la societat”. Per aconseguir que aquesta siga més oberta, flexible i relacional. Una tasca i responsabilitat que ha de ser compartida entre psicòlegs, educadors socials i treballadors socials.

 

Informació relacionada: 

Tríptic de la Jornada

Jornada ” 30 anys treballant al teu costat”Noticias relacionadas

  • 21/02/2019
Publicada en el DOGV la Llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana

Entrarà en vigor al mes de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Leer

  • 20/02/2019
El COPCV organitza la Jornada Psicologia de la Vida Quotidiana (5 d'abril 2019, MUVIM - València)

Rocío Ramos Paul, Jorge Barraca i Ismael Quintanilla, impartiran interessants conferències en les quals tractaran alguns dels temes més actuals relacionats amb la disciplina psicològica. Inscripció oberta.
Leer

  • 18/02/2019
Realizada la I Jornades de Serveis Socials Municipals d'Onda

El Copcv participó en la mesa redonda “ Ética dels Serveis Socials Municipals”, representado por Francisco Conesa Beltrán miembro de la Comisión Deontológica del COPCV y del Servicio de Orientación en Ética y Deontología Profesional
Leer

  • 15/02/2019
Llei de la Generalitat de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana – Un treball ben fet

El COPCV de manera activa, ha defensat que la figura del professional de referència ha de ser decidida per l’equip de serveis socials municipals, sense preferència d’un professional sobre altre. Han de primar les necessitats i les característiques de la intervenció.
Leer

  • 14/02/2019
GUÍA: Lesbofobia, homofobia y transfobia en el sistema educativo

Fundación EDE, Lesbofobia, homofobia y transfobia en el sistema educativo. Un acercamiento cualitativo = Lesbofobia, homofobia eta transfobia hezkuntza-sisteman. Hurbilketa kualitatiboa. Vitoria-Gasteiz, Departamento de Empleo y Políticas Sociales, Eusko Jaurlaritza-Gobierno Vasco, 2016,
Leer