J.Rovira: “La intervenció social va més enllà d’aplicar recursos existents. Es tracta de definir processos que donen resposta a necessitats socials'

L’assessor de l’Àrea d'Intervenció Social del COPCV, ha participat en la jornada informativa ’30 anys treballant al teu costat’, organitzada per la Mancomunitat de la Ribera Baixa.

La Mancomunitat de la Ribera Baixa ha celebrat, el 15 de gener, la jornada informativa  ’30 anys treballant al teu costat’. Una iniciativa dirigida a càrrecs polítics, institucions, personal tècnic i associacions dels municipis de la Mancomunitat, amb la qual es pretén donar a conèixer i apropar a la ciutadania la tasca, els programes i recursos que desenvolupen els i les professionals de diverses disciplines en l’àmbit dels serveis socials municipals.

La Vicepresidenta i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha participat en esta trobada. La consellera ha destacat la necessitat de difondre el paper dels serveis socials municipal o supramunicipals per ser “els més pròxims a la ciutadania”, i ser conscient de que “qualsevol persona pot necessitar-los en qualsevol moment” de la seua vida.

Oltra ha explicat que el nou sistema valencià de serveis socials inclourà “una carta de drets socials, diverses normatives desenvolupades per Igualtat com per exemple, la Llei de Renda Bàsica Valenciana d’Inclusió, la Llei de Reconeixement del Dret a la Identitat i Expressió de Gènere, la Llei per la Igualtat de les Persones LGTBI, o la d’Infància i Adolescència”.

Durant la taula rodona, a més d’informar sobre el treball realitzat i els programes en marxa, s’ha parlat sobre els nous reptes que suposa la futura llei de Serveis Socials i la manera de plantejar-los per tal de millorar la “dinàmica de treball així com la coordinació entre les diverses administracions publiques”.

En representació del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, ha anat Joan Rovira, Assessor de l’Àrea d'Intervenció Social. Rovira ha defensat la clara i profunda vinculació de la Psicologia amb els Serveis Socials des dels naixement dels primers equips.  “La nostra disciplina està present des de que als anys ’80 es creara els primers equips de serveis socials. Més de 35 anys que mostren la constància i el compromís d’esta disciplina i dels seus professionals amb els problemes socials, treballant des de el municipalisme com a referent de proximitat” ha dit l’assessor del COPCV.

La Psicologia compta amb una llarga trajectòria i tradició en este àmbit, “és testimoni dels moments claus dels serveis socials valencians i de l’evolució de les necessitats associades als canvis de la societat actual”. En este moment, tal i com va reconèixer el propi Rovira en la seua intervenció, “estem assistint a una transformació dels serveis socials que fan necessària una reflexió sobre els assumptes que afecten a la vida local, a la població en general i als seus col·lectius mes vulnerables”. “Hem d’estar al costat dels col·lectius locals per definir solucions i nous contextos d’intervenció”, va continuar el psicòleg fent una especial menció al municipalisme com característica fonamental dels SS i com oportunitat per a construir alternatives als fenòmens actuals.

La intervenció social va més enllà d’aplicar els recursos existents”. Es tracta de “desxifrar i definir nous processos (participatius, d’autogestió, etc.) orientats a donar respostes a les necessitats de les persones i de la societat”. Per aconseguir que aquesta siga més oberta, flexible i relacional. Una tasca i responsabilitat que ha de ser compartida entre psicòlegs, educadors socials i treballadors socials.

 

Informació relacionada: 

Tríptic de la Jornada

Jornada ” 30 anys treballant al teu costat”Noticias relacionadas

  • 17/06/2019
Jornada: ‘Análisis y aportaciones profesionales a la coparentalidad’

El próximo 27 de junio la Ciudad de la Justicia de València acoge este evento en el que se realizarán interesantes aportaciones respecto a esta figura. Inscripción abierta.
Leer

  • 17/06/2019
VÍDEOS - Jornada de Psicología de la Vida Cotidiana y de la I Feria de la Psicología Valenciana

El COPCV pone a disposición de las personas interesadas, los vídeos resumen de ambos eventos. A las conferencias de los psicólogos Ismael Quintanilla, Jorge Barraca y las intervenciones de la también psicóloga, Rocío Ramos-Paul, y de la periodista Kristing Suleng, podrán acceder los colegiados/as así como las personas inscritas en la Jornada.
Leer

  • 17/06/2019
Jornada de Psicología de la vida cotidiana/ XXV Jornadas Profesionales del COPCV

Los colegiados y colegiadas podéis acceder a los vídeos de la Jornada a través de los siguientes enlaces:  
Leer

  • 14/06/2019
Jornada 'Buen trato a personas en situación de dependencia'

El próximo martes 18 de junio, el COPCV acoge este acto (sede C/Alberic de València) organizado por la Sociedad Valenciana de geriatría y Gerontología.
Leer

  • 14/06/2019
Manifiesto del COP en el Día Internacional de maltrato a personas mayores, 14 de junio

El Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana se suma a este escrito publicado en infocop.
Leer

  • 13/06/2019
GUÍA: Reacciones de la comunidad LGBTI frente a los delitos de odio

Estrategias para hacer frente a los delitos de odio por orientación sexual e identidad de género: una mirada global = Sexu-joeragatiko eta genero identitateagatiko gorroto-delituei aurre egiteko estrategiak: begirada orokor bat. Bilbao, Aldarte, 2018, 98, 98 p.
Leer