Llei de la Generalitat de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana – Un treball ben fet

El COPCV de manera activa, ha defensat que la figura del professional de referència ha de ser decidida per l’equip de serveis socials municipals, sense preferència d’un professional sobre altre. Han de primar les necessitats i les característiques de la intervenció.

UN TREBALL BEN FET

El Govern Valencià ha realitzar una llei inclusiva en l’àmbit dels Serveis Socials. La legislació va eixir endavant amb el suport dels grups PSPV, Compromís i Podem.

La Junta del COPCV vol realitzar el reconeixement al Govern Valencià per l’esforç de potenciar la participació real de les diferents entitats en el desenvolupament de normatives tant importants per a la societat valenciana i per al desenvolupament professional com són  la Llei26/2018 de drets i garanties de la Infància i adolescència i la llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana.

La Llei Valenciana de Serveis Socials Inclusius determina un marc general per a desenvolupar el sistema de serveis socials de la Comunitat valenciana. Promou la universalitat del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials garantint, en condicions d'igualtat, equitat i justícia, i el drets objectiu al Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

Els professionals de la Psicologia de la Intevenció Social van estar presents en els equips socials municipals tant en atenció primària i específica i en l’atenció secundària. En el capítol IV es determina la intervenció dels professionals de serveis socials i instruments tècnics. Segons l’art. 64 l'equip d'intervenció social estarà format per persones amb titulació universitària en les disciplines o les àrees de coneixement de treball social, educació social i psicologia, a més de per persones amb formació professional en integració social.

El COPCV de manera activa, ha defensat que la figura del professional de referència ha de ser decidida per l’equip de serveis socials municipals, sense preferència d’un professional sobre altre. Han de primar les necessitats i les característiques de la intervenció. Aquest tema ha suposat una esmena aprovada per tots els partits polítics que ha donat com a resultat l’art, 69 de la present llei.  L’art. 69.3 determina que l'equip de professionals de serveis socials ha de determinar, en funció de les necessitats de la persona usuària, la persona professional de referència d'intervenció social per raó de l'interés superior del ciutadà o ciutadana. La persona professional de referència d'intervenció social s'ha de responsabilitzar de la coordinació de la història social única de cada persona usuària que li siga assignada, del pla personalitzat així com del seguiment i avaluació del procés d'intervenció social de la persona usuària, família o unitat de convivència.

Estarem pendents del desenvolupament de la llei a través d’informes tècnics, a més potenciarem la formació dels professionals tant a nivell general com específica (art. 66.2) en algun dels àmbits següents: infància i adolescència, violència de gènere i masclista, diversitat funcional o discapacitat, i igualtat, entre d'altres. Promocionar la investigació en el àmbit dels Serveis Socials serà altra de les accions prioritàries.

 



Noticias relacionadas

  • 15/04/2024
Màster de Formació Permanent en Direcció i Gestió de Centres de Serveis Socials

Este títol de la Universitat de València es realitzarà entre octubre de 2024 a juliol de 2025. Obert el termini d'inscripció.
Leer

  • 05/04/2024
Mantenemos una reunión con la Vicepresidencia segunda y Conselleria de Servicios Sociales

El objetivo de este encuentro ha sido trasladar a la Generalitat y a esta Conselleria en concreto, la necesidad de que los profesionales de la Psicología estemos en el ámbito de los Servicios Sociales dado el valor añadido que aportamos.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 09/02/2024
Curs IVAFIQ: 'Formació transversal: estratègies de comunicació en l'àmbit de la intervenció social'

Curso IVAFIQ: 'Formación transversal: estrategias de comunicación en el ámbito de la intervención social'
Leer

  • 26/01/2024
Plan formativo IVAFIQ 2024. Formación transversal

Apertura de prescripción 1 de febrero de 2024 a las 17 horas.
Leer