Psicòlegs i psicòlogues, ja podeu sol·licitar en la Universitat, el certificat d’aptitud pedagògica per a exercir d’orientador/a educatiu/va

Aquest certificat convalida el Máster de Secundària per a poder presentar-se a les oposicions de secundària de l’especialitat d’Orientació Educativa. El COPCV continuarà treballant per potenciar la figura del psicòleg/a com el professional més adequat per desenvolupar les funcions de orientador/a educatiu/va.

El 4 de gener de 2019 es va publicar en el DOGV la resolució de 27 de novembre de 2018, per la qual es concreta l’acreditació de la formació pedagògica i didàctica detallant les característiques per poder impartir docència en l’Educació Secundària Obligatòria, el Batxillerat, la Formació Professional i l’ensenyament d’idiomes.

La formació pedagògica i didàctica es pot acreditar de les següents formes:

➣ Estar en possessió del títol oficial de Màster Universitari de Professor/a en Educació Secundària que habilita per a aquest exercici.

➣ En cas de no tindre el màster:

- Els i les llicenciats de Psicologia abans de l’1 d’octubre de 2009, podran acreditar la formació pedagògica i didàctica amb un certificat d’aptitud pedagògica expedit per la universitat on haguera obtingut el títol. En este certificat haurà de constar que s’han superat un mínim de 60 crèdits relacionats amb la formació pedagògica i didàctica que li aporten les competències i els coneixements requerits per la Llei orgànica 2/2006,de 3 de maig, d’educació.

- Aquest certificat li convalidarà el Máster de Secundària per a poder presentar-se a les oposicions de secundària de l’especialitat d’Orientació Educativa. Es podrà demanar en les secretaries de les diferents Facultats.

➣ Haver impartit docència, abans de l’acabament del curs 2008-2009, durant un mínim de dos cursos acadèmics complets o, a falta d’això, 12 mesos en períodes continus o discontinus en centres públics o privats d’ensenyaments reglats degudament autoritzats, en els ensenyaments d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Formació Professional o escoles oficials d’idiomes.

 

Això vol dir que els i les professionals de la Psicologia ja podeu sol·licitar en la Universitat, el certificat d’aptitud pedagògica i didàctica per a presentar-vos a les oposicions de secundària de l’especialitat d’Orientació Educativa. Complint els requisits concretats en l’esmentada resolució, podeu accedir al sistema educatiu sense tindre el Màster Universitari de Professor/a en Educació Secundària.

Esta resolució arriba després de temps de diferents intents que, conjuntament amb la Facultat de Psicologia, el COPCV ha realitzat per aconseguir que la Conselleria d’Educació considerara suficientment acreditada la formació pedagògica i didàctica amb el certificat i els requisits anteriorment mencionats, per als llicenciats/ades en Psicologia abans de l’any  2009, que no estigueren en possessió del Màster Universitari de Professor/a en Educació Secundària.

Al final del 2018, en entrevista amb el Director General de Centres, Joaquín Carrión  i en presència del Degà de COPCV, Francisco Santolaya, i la Degana de la Facultat de Psicologia de València, Mª Dolores Sancerni, es va acordar l’elaboració d’un document per part de la nostra assessoria jurídica, fonamentant la valia de tal acreditació de la Universitat. Motivat també, per la defensa de la situació dels col·legiats i col·legiades ja que en altres autonomies, el certificat d’aptitud pedagògica de la Facultat de València sí era vàlid. 

Per tant, actualment, després de la resolució que ens ocupa, podem dir que les nostres gestions han donat els seus fruits i que ens mostrem satisfets i satisfetes amb els tràmits desenvolupats. Continuarem defensant que la figura del psicòleg educatiu és la més adequada per desenvolupar les funcions d’orientador/a educatiu/va i que esta plaça dins el sistema educatiu, requereix del coneixements de la Psicologia. Des del COPCV, seguirem treballant per potenciar la incorporació de més psicòlegs i psicòlogues al Sistema Educatiu i pel reconeixement de la Psicologia Educativa com la necessària per donar resposta adequada a la inclusió educativa i als reptes de la societat del segle XXI.

1 archivo adjunto

CAP-2020 -modelo certificado.pdf [0,02 MB]



Noticias relacionadas

  • 22/04/2024
Jornada “Psicologia municipal. Intervenció comunitària en l’àmbit educatiu i social”

El COPCV organitza aquesta activitat la qual es realitzarà el 18 de maig al Complex Esportiu Cultural Petxina de València. Activitat gratuïta prèvia reserva de plaça.
Leer

  • 22/03/2024
Conferencia de presentación del Programa TEI: prevención de la violencia, acoso y ciberacoso

Sus coordinadores han presentado en Valencia, este programa que implica a la comunidad educativa dándole un lugar protagonista al alumnado.
Leer

  • 22/03/2024
Psicología Educativa

Espai web de la Psicologia Educativa
Leer

  • 21/03/2024
Más psicólogos educativos: una necesidad prioritaria

Según la Asociación Americana de Psicología.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 27/02/2024
Psicólogos educativos en todos los centros, una medida clave

Esta es una de las conclusiones relacionadas con el bienestar del alumnado en España, recogidas en el último informe PISA.
Leer