Declaració institucional del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana amb motiu del Dia Internacional de la Dona

Contra les desigualtats per motiu de gènere.

En este 8 de març, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana desitja traslladar el seu total compromís per a desterrar la històrica desigualtat de gènere entre homes i dones que, malgrat els avanços aconseguits, continua sent palès. Una desigualtat que té la seua manifestació més extrema en la violència i assassinats contra les dones, que des d'esta corporació condemnem, al mateix temps que traslladem la nostra solidaritat i afecte totes les víctimes que pateixen esta xacra i a les seues persones més properes.

Fa exactament un any, milers de dones van eixir als carrers de tot el país en una jornada de mobilització històrica i que va tindre una gran repercussió internacional, reclamant el fi de les desigualtats per raó de gènere. Hui, 365 dies després, podem considerar que el major èxit d'aquell clamor col·lectiu ha sigut el de situar en l'agenda política i social les discriminacions que continuen patint les dones.

A més de la violència de gènere que mencionàvem anteriorment, comprovem com les persones que exerceixen de cuidadores són essencialment dones, amb un 90% de les excedències laborals per este motiu. La desocupació continua superant a la masculina, el percentatge de conselleres i directives en les empreses espanyoles segueix estancat, la bretxa salarial es manté i les pensions de les dones són significativament menors. La pobresa i la vulnerabilitat per tant, té rostre de dona.

Des d'esta corporació de dret públic alertem del risc de retrocés social que suposa naturalitzar estes desigualtats per motiu de gènere que, a més s'agreugen quan se sumen a altres vulnerabilitats, com les situacions de risc d'exclusió social, discapacitats, immigració, etc.

Així mateix, davant del recent qüestionament a la labor dels professionals de la Psicologia que treballen en l'àmbit de la violència de gènere mostrem el nostre més profund rebuig d'esta actuació, i manifestem la nostra defensa de la independència del seu exercici i de la seua bona pràctica professional. Este tipus d'actuacions persegueixen la negació de l'existència de la violència de gènere. Obviar la desigualtat entre dones i homes i la seua expressió més cruenta, la violència de gènere, és una forma d'agressió als drets humans que, com a societat democràtica i desenrotllada, és absolutament inadmissible. La labor que exerceixen els i les professionals en els servicis públics de cara a la prevenció, sensibilització, detecció i protecció de la violència de gènere és fonamental en el camí per a aconseguir la igualtat real i efectiva.

 

Declaración Institucional del COP con motivo del Día Internacional de la Mujer (castellano)



Noticias relacionadas

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
Día de la Psicología (24 de febrero)

Desde 1983, en España, se considera que Juan Huarte es su patrono.
Leer

  • 20/02/2024
Àrea personal del col·legiat i col·legiada

Coneix les gestions que pots fer en línia.
Leer

  • 16/02/2024
Lanzamiento de la Newsletter "Psico-Actualidad" por el COP Melilla

Destinada a mantener informada a la comunidad sobre las últimas novedades y avances en el campo de la psicología.
Leer

  • 12/02/2024
Imagen Profesional

El COPCV recomienda el uso del sello distintivo personalizado que ponemos a disposición de los colegiados y colegiadas para facilitar su identificación como profesionales de la Psicología.
Leer