Declaració institucional del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana amb motiu del Dia Internacional de la Dona

Contra les desigualtats per motiu de gènere.

En este 8 de març, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana desitja traslladar el seu total compromís per a desterrar la històrica desigualtat de gènere entre homes i dones que, malgrat els avanços aconseguits, continua sent palès. Una desigualtat que té la seua manifestació més extrema en la violència i assassinats contra les dones, que des d'esta corporació condemnem, al mateix temps que traslladem la nostra solidaritat i afecte totes les víctimes que pateixen esta xacra i a les seues persones més properes.

Fa exactament un any, milers de dones van eixir als carrers de tot el país en una jornada de mobilització històrica i que va tindre una gran repercussió internacional, reclamant el fi de les desigualtats per raó de gènere. Hui, 365 dies després, podem considerar que el major èxit d'aquell clamor col·lectiu ha sigut el de situar en l'agenda política i social les discriminacions que continuen patint les dones.

A més de la violència de gènere que mencionàvem anteriorment, comprovem com les persones que exerceixen de cuidadores són essencialment dones, amb un 90% de les excedències laborals per este motiu. La desocupació continua superant a la masculina, el percentatge de conselleres i directives en les empreses espanyoles segueix estancat, la bretxa salarial es manté i les pensions de les dones són significativament menors. La pobresa i la vulnerabilitat per tant, té rostre de dona.

Des d'esta corporació de dret públic alertem del risc de retrocés social que suposa naturalitzar estes desigualtats per motiu de gènere que, a més s'agreugen quan se sumen a altres vulnerabilitats, com les situacions de risc d'exclusió social, discapacitats, immigració, etc.

Així mateix, davant del recent qüestionament a la labor dels professionals de la Psicologia que treballen en l'àmbit de la violència de gènere mostrem el nostre més profund rebuig d'esta actuació, i manifestem la nostra defensa de la independència del seu exercici i de la seua bona pràctica professional. Este tipus d'actuacions persegueixen la negació de l'existència de la violència de gènere. Obviar la desigualtat entre dones i homes i la seua expressió més cruenta, la violència de gènere, és una forma d'agressió als drets humans que, com a societat democràtica i desenrotllada, és absolutament inadmissible. La labor que exerceixen els i les professionals en els servicis públics de cara a la prevenció, sensibilització, detecció i protecció de la violència de gènere és fonamental en el camí per a aconseguir la igualtat real i efectiva.

 

Declaración Institucional del COP con motivo del Día Internacional de la Mujer (castellano)Noticias relacionadas

  • 15/05/2019
Payasospital cumple 20 años y nos plantea un reto de narices

El próximo día lunes 20 de mayo queremos llenar de ‘narices rojas’ las redes sociales.
Leer

  • 14/05/2019
Fallece el compañero Ximo López Fabregat, Doctor en Psicología, especialista en Psicología Clínica y psicoanalista

El COPCV expresa sus condolencias ante la pérdida del que fuera asesor de la Junta de Gobierno del COPCV en Castellón y Responsable del Grupo de Trabajo de Revisión de Casos Clínicos en esta provincia.
Leer

  • 11/05/2019
Convocatoria Premios CIDAP 2018 - Cátedra de Investigación y desarrollo en Psicología

Ampliado el plazo de presentación de trabajos hasta el 15 de mayo de 2019 a las 16:00 horas. Se otorgarán cuatro premios en los diferentes ámbitos de actuación de la psicología y el premio Fernando Lluch al mejor trabajo de intervención y/o investigación desarrollado por los psicólogos en el ámbito educativo de la intervención municipal.
Leer

  • 09/05/2019
La revista Informació Psicològica digital publica el número 116: Trastornos de la conducta alimentaria

Publicació semestral del COPCV. La seua línia editorial està clarament orientada a la investigació aplicada, en totes i cadascuna de les seues àrees d'intervenció. La gestió és plenament online.
Leer

  • 08/05/2019
Canal del COPCV en Telegram

A través de este servició de mensajería instantánea, el COPCV difundirá aquellas informaciones institucionales consideradas de interés para todos los colegiados y colegiadas.
Leer

  • 06/05/2019
Actividad con descuento a los colegiados/as con motivo del convenio marco de colaboración COPCV-CEU (València)

I Jornadas Iberoamericanas sobre Acoso y Violencia Escolar, 9 y 10 de mayo en la Universidad Cardenal Herrera-Ceu.
Leer