Declaració institucional del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana amb motiu del Dia Internacional de la Dona

Contra les desigualtats per motiu de gènere.

En este 8 de març, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana desitja traslladar el seu total compromís per a desterrar la històrica desigualtat de gènere entre homes i dones que, malgrat els avanços aconseguits, continua sent palès. Una desigualtat que té la seua manifestació més extrema en la violència i assassinats contra les dones, que des d'esta corporació condemnem, al mateix temps que traslladem la nostra solidaritat i afecte totes les víctimes que pateixen esta xacra i a les seues persones més properes.

Fa exactament un any, milers de dones van eixir als carrers de tot el país en una jornada de mobilització històrica i que va tindre una gran repercussió internacional, reclamant el fi de les desigualtats per raó de gènere. Hui, 365 dies després, podem considerar que el major èxit d'aquell clamor col·lectiu ha sigut el de situar en l'agenda política i social les discriminacions que continuen patint les dones.

A més de la violència de gènere que mencionàvem anteriorment, comprovem com les persones que exerceixen de cuidadores són essencialment dones, amb un 90% de les excedències laborals per este motiu. La desocupació continua superant a la masculina, el percentatge de conselleres i directives en les empreses espanyoles segueix estancat, la bretxa salarial es manté i les pensions de les dones són significativament menors. La pobresa i la vulnerabilitat per tant, té rostre de dona.

Des d'esta corporació de dret públic alertem del risc de retrocés social que suposa naturalitzar estes desigualtats per motiu de gènere que, a més s'agreugen quan se sumen a altres vulnerabilitats, com les situacions de risc d'exclusió social, discapacitats, immigració, etc.

Així mateix, davant del recent qüestionament a la labor dels professionals de la Psicologia que treballen en l'àmbit de la violència de gènere mostrem el nostre més profund rebuig d'esta actuació, i manifestem la nostra defensa de la independència del seu exercici i de la seua bona pràctica professional. Este tipus d'actuacions persegueixen la negació de l'existència de la violència de gènere. Obviar la desigualtat entre dones i homes i la seua expressió més cruenta, la violència de gènere, és una forma d'agressió als drets humans que, com a societat democràtica i desenrotllada, és absolutament inadmissible. La labor que exerceixen els i les professionals en els servicis públics de cara a la prevenció, sensibilització, detecció i protecció de la violència de gènere és fonamental en el camí per a aconseguir la igualtat real i efectiva.

 

Declaración Institucional del COP con motivo del Día Internacional de la Mujer (castellano)Noticias relacionadas

  • 26/03/2019
El COPCV col·labora un any més, en la campanya ‘Per un esport sense violència’

L’Ajuntament de Castelló i el Patronat d’Esports tornen a posar en marxa esta iniciativa arrel dels bons resultats de la passada edició. Durant tres mesos, dos psicòlegs esportius impartiran xarrades i dinàmiques en alguns clubs infantils i d’esport base de la capital de la Plana.
Leer

  • 22/03/2019
I Fira de la Psicologia Valenciana

Estem organitzant este esdeveniment obert al públic, per a donar a conèixer las nostra disciplina i totes les àrees que la integren. Convideu a familiars i amics a la festa de la psicologia valenciana que tindrà lloc el pròxim 6 d'abril en la plaça de l'Ajuntament de València.
Leer

  • 22/03/2019
Coneix a Psic, el nou col·legiat/ada - I Fira de la Psicologia Valenciana

Estem ultimant els detalls d'este esdeveniment que tindrà lloc el dissabte 6 d'abril en la plaça de l'Ajuntament de València. Col·legiats i col·legiades, us animem a assistir amb les vostres famílies i amics per disfrutar d'este dia en el qual hi hauran xarrades impartides pels membres dels Grups de Treball del COPCV i activitats infantils.
Leer

  • 21/03/2019
VIII Carrera de las profesiones - Descuento para colegiados/as

El 31 de marzo se celebrará en València esta cursa solidaria que aporta un euro por dorsal a la Asociación para la lucha contra la leucemia de la Comunitat Valenciana.
Leer

  • 21/03/2019
XVI Congreso Nacional de Estudiantes de Psicología "Crece como profesional, amplía horizontes"

3, 4 y 5 de Abril del 2019 en el campus de la Universidad Miguel Hernández de Elche (Alicante)
Leer

  • 21/03/2019
VIII Carrera de las profesiones

El 31 de marzo se celebrará en València esta cursa solidaria que aporta un euro por dorsal a la Asociación para la lucha contra la leucemia de la Comunitat Valenciana.
Leer