El COPCV col·labora un any més, en la campanya ‘Per un esport sense violència’

L’Ajuntament de Castelló i el Patronat d’Esports tornen a posar en marxa esta iniciativa arrel dels bons resultats de la passada edició. Durant tres mesos, dos psicòlegs esportius impartiran xarrades i dinàmiques en alguns clubs infantils i d’esport base de la capital de la Plana.

Ja está en marxa la segona edició ‘Per un esport sense violència’, una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Castelló i el Patronat d’Esports, en la que participa activament el COPCV. Els bons resultats de la primera edició de la campanya i la utilitat pràctica de les pautes, tècniques i valors que els psicòlegs Lucía Sales y Daniel Pradas  tracten en les diverses sessions, han fet que esta acció a més de continuar, es duga a terme en altres esports a banda del futbol. Enguany, les xarrades es donen en la categoria infantil  de futbol, i d’equips base de  voleibol, handbol y basquet de Castelló.

Que les institucions municipals es preocupen per millorar els seus esportistes i futures persones adultes, sempre es positiu. Si a més ho fan contant amb professionals preparats, amb les titulacions adients i amb una bona trajectòria, doncs encara és millor. Este projecte es deuria de fer en moltes més poblacions”, afirma Pradas. “En Castelló tenen molta sort de tindre un Patronat que es preocupa, i a més ho fa com correspon”.

El regidor d'esports, Enric Porcar, i el psicòleg esportiu, Daniel Pradas, durant la primera sessió en el pavelló Fernando Úbeda amb els jugadors del Club Balonmano Castelló

Els dos psicòlegs esportius treballen amb els menors però també amb els entrenadors. Abans de començar cada entrenament, els psicòlegs realitzen la seua intervenció, motivant sempre la participació i posterior reflexió. “Hem optat per desenvolupar el projecte mitjançant dinàmiques col·laboratives en les quals els xiquets i xiquetes puguen moure’s, participar i reflexionar, fent-los partíceps de l’aprenentatge i tenint l’oportunitat de dirigir la reflexió”, ha comentat Pradas. D’esta manera treballen la creació de vincles que afavoreixen el joc net, la no violència i els valors implícits en la pràctica esportiva com son l’empatia, la cooperació, el treball en equip, el respecte, la diversió, l’esforç, la constància, o el compromís, entre d’altres. Al mateix temps, els donen els recursos per evitar les possibles conductes agressives que poden aparèixer i fins i tot, incorporen la perspectiva de gènere per treballar la igualtat.

“Uns valors, que haurien de ser l’eix vertebrador de qualsevol pràctica esportiva i més encara quan els protagonistes són menors. Això si, sense oblidar, que els adults, som la seua referència i per tant, hem de ser els primers en interioritzar-los”, indica Mª Carmen Molés, Vocal de la Junta del COPCV i psicòloga esportiva.

Inicialment, el projecte contemplava la realització de tallers per a la prevenció de la violència en el futbol però “vullguerem anar més lluny identificant i entrenant comportaments alternatius a esta violència i per tal de fer-lo, havien de treballar els valors esportius". En les conclusions de l’edició anterior, ja indicarem que "els resultats varen ser fabulosos ja que els entrenadors i jugadors es mostraren molt participatius. A més, eren conscients de que el manteniment de la conducta basada en els valors ha de romandre inalterable en el temps”.  Molés, espera que este projecte es consolide en el temps i siga una cita fixa en el calendari els pròxims anys degut a la seua importància i els beneficis que està demostrant. A més, es manifesta esperançada en continuar contant amb el suport de l'administració per treballar en pròximes edicions 'd'un esport sense violència'.

En total, serán 52 las xarrades que s’impartiran durant els pròxims tres mesos. Noticias relacionadas

  • 19/07/2019
Concepción Sánchez, Vicedecana segunda del COPCV acudió al Acto de Graduación de la VI Promoción de Graduados/as en Psicología por la UMH

La actividad tuvo lugar el 12 de julio en el Aula Magna del Edificio Altabix de la Universidad Miguel Hernández de Elche
Leer

  • 18/07/2019
¿Cómo podemos defender la profesión y evitar el intrusismo?

El Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana en relación con el artículo 5.c de la ley 6/1997, de 4 de diciembre, de Consejos y Colegios Profesionales de la Comunitat Valenciana, establece que una de las funciones de los colegios profesionales oficiales es la de ejercer las acciones que las leyes establezcan para evitar el intrusismo, sin perjuicio de las actuaciones de inspección y/o sanción a las que están obligadas las administraciones públicas.
Leer

  • 17/07/2019
Imagen Profesional

El COPCV recomienda el uso del sello distintivo personalizado que el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana pone a disposición de los colegiados y colegiadas para facilitar su identificación como profesionales de la Psicología.
Leer

  • 15/07/2019
Informe y Campaña centrados en las diferentes formas de violencia que pueden sufrir niños, niñas y adolescentes del uso cotidiano de Internet.

Todo el mundo conoce los beneficios de las tecnologías digitales, pero tenemos que ser conscientes también de los riesgos que pueden presentarse y utilizarlas de manera segura y responsable. Un mal uso del entorno digital da lugar a diferentes tipos de violencia de la que pueden ser víctimas niños, niñas y adolescentes.
Leer

  • 13/07/2019
La revista Informació Psicològica digital publica el número 117: Adicciones

Publicació semestral del COPCV. La seua línia editorial està clarament orientada a la investigació aplicada, en totes i cadascuna de les seues àrees d'intervenció. La gestió és plenament online.
Leer