El COPCV col·labora un any més, en la campanya ‘Per un esport sense violència’

L’Ajuntament de Castelló i el Patronat d’Esports tornen a posar en marxa esta iniciativa arrel dels bons resultats de la passada edició. Durant tres mesos, dos psicòlegs esportius impartiran xarrades i dinàmiques en alguns clubs infantils i d’esport base de la capital de la Plana.

Ja está en marxa la segona edició ‘Per un esport sense violència’, una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Castelló i el Patronat d’Esports, en la que participa activament el COPCV. Els bons resultats de la primera edició de la campanya i la utilitat pràctica de les pautes, tècniques i valors que els psicòlegs Lucía Sales y Daniel Pradas  tracten en les diverses sessions, han fet que esta acció a més de continuar, es duga a terme en altres esports a més del futbol. Enguany, les xarrades es donen en la categoria infantil  de futbol, i d’equips base de  voleibol, handbol y basquet de Castelló.

Que les institucions municipals es preocupen per millorar els seus esportistes i futures persones adultes, sempre es positiu. Si a més ho fan contant amb professionals preparats, amb les titulacions adients i amb una bona trajectòria, doncs encara és millor. Este projecte es deuria de fer en moltes més poblacions”, afirma Pradas. “En Castelló tenen molta sort de tindre un Patronat que es preocupa, i a més ho fa com correspon”.

El regidor d'esports, Enric Porcar, i el psicòleg esportiu, Daniel Pradas, durant la primera sessió en el pavelló Fernando Úbeda amb els jugadors del Club Balonmano Castelló

Els dos psicòlegs esportius treballen amb els menors però també amb els entrenadors. Abans de començar cada entrenament, els psicòlegs realitzen la seua intervenció, motivant sempre la participació i posterior reflexió. “Hem optat per desenvolupar el projecte mitjançant dinàmiques col·laboratives en les quals els xiquets i xiquetes puguen moure’s, participar i reflexionar, fent-los partíceps de l’aprenentatge i tenint l’oportunitat de dirigir la reflexió”, ha comentat Pradas. D’esta manera treballen la creació de vincles que afavoreixen el joc net, la no violència i els valors implícits en la pràctica esportiva com son l’empatia, la cooperació, el treball en equip, el respecte, la diversió, l’esforç, la constància, o el compromís, entre d’altres. Al mateix temps, els donen els recursos per evitar les possibles conductes agressives que poden aparèixer i fins i tot, incorporen la perspectiva de gènere per treballar la igualtat.

“Uns valors, que haurien de ser l’eix vertebrador de qualsevol pràctica esportiva i més encara quan els protagonistes són menors. Això si, sense oblidar, que els adults, som la seua referència i per tant, hem de ser els primers en interioritzar-los”, indica Mª Carmen Molés, Vocal de la Junta del COPCV i psicòloga esportiva.

Inicialment, el projecte contemplava la realització de tallers per a la prevenció de la violència en el futbol però “vullguerem anar més lluny identificant i entrenant comportaments alternatius a esta violència i per tal de fer-lo, havien de treballar els valors esportius". En les conclusions de l’edició anterior, ja indicarem que "els resultats varen ser fabulosos ja que els entrenadors i jugadors es mostraren molt participatius. A més, eren conscients de que el manteniment de la conducta basada en els valors ha de romandre inalterable en el temps”.  Molés, espera que este projecte es consolide en el temps i siga una cita fixa en el calendari els pròxims anys degut a la seua importància i els beneficis que està demostrant. A més, es manifesta esperançada en continuar contant amb el suport de l'administració per treballar en pròximes edicions 'd'un esport sense violència'.

En total, serán 52 las xarrades que s’impartiran durant els pròxims tres mesos. Noticias relacionadas

  • 24/04/2019
Conferencia en el COPCV de Joaquín Valdés, actual psicólogo deportivo de la Selección Española de Fútbol

El próximo 23 de mayo, Valdés contará su experiencia profesional bajo en título ‘El trabajo psicológico en el fútbol de alto nivel'. Esta actividad, gratuita previa reserva de plaza, se llevará a cabo en el salón de actos del Col·legi de la c/Alberique de València.
Leer

  • 17/04/2019
Actividad con descuento a los colegiados/as con motivo del convenio marco de colaboración COPCV-CEU (València)

I Jornadas Iberoamericanas sobre Acoso y Violencia Escolar, 9 y 10 de mayo en la Universidad Cardenal Herrera-Ceu.
Leer

  • 15/04/2019
Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio - XIII Edición

La actividad formativa tiene previsto su inicio el 8 de noviembre de 2019. Abierto plazo de inscripción.
Leer

  • 14/04/2019
Convocatoria Premios CIDAP 2018 - Cátedra de Investigación y desarrollo en Psicología

Ampliado el plazo de presentación de trabajos hasta el 30 de abril de 2019 a las 19:00 horas.
Leer

  • 13/04/2019
La revista Informació Psicològica digital publica el número 116: Trastornos de la conducta alimentaria

Publicació semestral del COPCV. La seua línia editorial està clarament orientada a la investigació aplicada, en totes i cadascuna de les seues àrees d'intervenció. La gestió és plenament online.
Leer

  • 12/04/2019
Acto de toma de posesión Junta de Gobierno del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana

Recientemente se ha llevado a cabo este acto con el que se oficializa el nombramiento del Decano y los miembros de la Junta de Gobierno del COPCV.
Leer