El COPCV col·labora un any més, en la campanya ‘Per un esport sense violència’

L’Ajuntament de Castelló i el Patronat d’Esports tornen a posar en marxa esta iniciativa arrel dels bons resultats de la passada edició. Durant tres mesos, dos psicòlegs esportius impartiran xarrades i dinàmiques en alguns clubs infantils i d’esport base de la capital de la Plana.

Ja está en marxa la segona edició ‘Per un esport sense violència’, una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Castelló i el Patronat d’Esports, en la que participa activament el COPCV. Els bons resultats de la primera edició de la campanya i la utilitat pràctica de les pautes, tècniques i valors que els psicòlegs Lucía Sales y Daniel Pradas  tracten en les diverses sessions, han fet que esta acció a més de continuar, es duga a terme en altres esports a banda del futbol. Enguany, les xarrades es donen en la categoria infantil  de futbol, i d’equips base de  voleibol, handbol y basquet de Castelló.

Que les institucions municipals es preocupen per millorar els seus esportistes i futures persones adultes, sempre es positiu. Si a més ho fan contant amb professionals preparats, amb les titulacions adients i amb una bona trajectòria, doncs encara és millor. Este projecte es deuria de fer en moltes més poblacions”, afirma Pradas. “En Castelló tenen molta sort de tindre un Patronat que es preocupa, i a més ho fa com correspon”.

El regidor d'esports, Enric Porcar, i el psicòleg esportiu, Daniel Pradas, durant la primera sessió en el pavelló Fernando Úbeda amb els jugadors del Club Balonmano Castelló

Els dos psicòlegs esportius treballen amb els menors però també amb els entrenadors. Abans de començar cada entrenament, els psicòlegs realitzen la seua intervenció, motivant sempre la participació i posterior reflexió. “Hem optat per desenvolupar el projecte mitjançant dinàmiques col·laboratives en les quals els xiquets i xiquetes puguen moure’s, participar i reflexionar, fent-los partíceps de l’aprenentatge i tenint l’oportunitat de dirigir la reflexió”, ha comentat Pradas. D’esta manera treballen la creació de vincles que afavoreixen el joc net, la no violència i els valors implícits en la pràctica esportiva com son l’empatia, la cooperació, el treball en equip, el respecte, la diversió, l’esforç, la constància, o el compromís, entre d’altres. Al mateix temps, els donen els recursos per evitar les possibles conductes agressives que poden aparèixer i fins i tot, incorporen la perspectiva de gènere per treballar la igualtat.

“Uns valors, que haurien de ser l’eix vertebrador de qualsevol pràctica esportiva i més encara quan els protagonistes són menors. Això si, sense oblidar, que els adults, som la seua referència i per tant, hem de ser els primers en interioritzar-los”, indica Mª Carmen Molés, Vocal de la Junta del COPCV i psicòloga esportiva.

Inicialment, el projecte contemplava la realització de tallers per a la prevenció de la violència en el futbol però “vullguerem anar més lluny identificant i entrenant comportaments alternatius a esta violència i per tal de fer-lo, havien de treballar els valors esportius". En les conclusions de l’edició anterior, ja indicarem que "els resultats varen ser fabulosos ja que els entrenadors i jugadors es mostraren molt participatius. A més, eren conscients de que el manteniment de la conducta basada en els valors ha de romandre inalterable en el temps”.  Molés, espera que este projecte es consolide en el temps i siga una cita fixa en el calendari els pròxims anys degut a la seua importància i els beneficis que està demostrant. A més, es manifesta esperançada en continuar contant amb el suport de l'administració per treballar en pròximes edicions 'd'un esport sense violència'.

En total, serán 52 las xarrades que s’impartiran durant els pròxims tres mesos. 



Noticias relacionadas

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 29/02/2024
Realizada la conferencia 'Psicología del deporte e inclusión social, presente y futuro'

El doctor en Psicología por la Universitat de Barcelona, Jordi Segura Bernal, ha impartido la conferencia dentro del acto de clausura de la edición XVI del Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio organizado del COPCV.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
Día de la Psicología (24 de febrero)

Desde 1983, en España, se considera que Juan Huarte es su patrono.
Leer

  • 20/02/2024
Àrea personal del col·legiat i col·legiada

Coneix les gestions que pots fer en línia.
Leer

  • 16/02/2024
Lanzamiento de la Newsletter "Psico-Actualidad" por el COP Melilla

Destinada a mantener informada a la comunidad sobre las últimas novedades y avances en el campo de la psicología.
Leer