Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona

Declaració institucional del Consejo General de la Psicología.

(Mar Lluch, vicedegana 3ª del COPCV)

 

Els avanços en matèria d'igualtat i la lluita contra la violència de gènere en els últims temps són innegables i, com a societat, hem de felicitar-nos pel treball realitzat en aquest sentit, perquè és molt el camí avançat si tirem la vista arrere. La Llei de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere compleix quinze anys el mes vinent de desembre, amb la qual cosa, és menor que una generació. És important tindre això en compte, perquè sovint llancem una mirada pessimista sobre aquest assumpte, encoratjada pel constant degoteig de dones assassinades, de menors agredits/des, de l'increment de denúncies, i és inevitable la sensació d'arribar tard per a massa dones, xiquets i xiquetes que pateixen l'impacte de la violència masclista en el seu dia a dia.

Per això, en aquest 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, des del Consell General de la Psicologia desitgem assenyalar l'important avanç que ha suposat la legislació per a la protecció i l'acompanyament de les víctimes de la violència de gènere, al mateix temps que estimem convenient traslladar la importància de continuar avançant en mesures que afavorisquen l'erradicació total de les violències contra les dones, així com la millor protecció d'aquelles que pateixen el maltractament per la seua condició de dones.

Com a professionals de la psicologia manifestem el nostre total rebuig a qualsevol forma de violència exercida contra la dona, ja siga psicològica, física o sexual, i volem traslladar tot el nostre suport, afecte i solidaritat a les famílies i persones reunides a les víctimes de la violència de gènere, que ha costat la vida a almenys 51 dones i 3 menors en 2019, i que ha deixat a 43 xiquets i xiquetes orfes com a conseqüència d'aquests assassinats.

Una de les modificacions que urgeix adoptar és l'adaptació de la normativa en matèria de violència de gènere al Conveni d'Istanbul, considerat el marc jurídic més complet per a combatre la violència contra xiquetes i dones, i que va ser ratificat per Espanya en 2014, ja que al nostre país sol es té en compte la falta d’equitat de gènere en la violència en l'àmbit de la parella o exparella. Però les implicacions del gènere van més enllà, com va reconéixer el propi Tribunal Suprem en la sentència per l'agressió sexual dels Sanfermines de 2016, perpetrada per cinc homes coneguts com "El Ramat", que recollia en el seu dictamen final: "Els anomenats delictes sexuals han sigut un exponent clar de la funció de les normes jurídiques en la recreació dels estereotips i rols socials que han definit durant segles la distribució desigual de drets i obligacions, discriminant les possibilitats de les dones".

El Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, sempre que compte amb la necessària dotació pressupostària, és un instrument idoni per a promoure la necessària perspectiva de gènere que reclama en aqueix extracte el Tribunal Suprem i que ha de traslladar-se a tots els serveis públics (sanitat, educació, justícia, serveis socials…), per a evitar que es continue permetent la històrica discriminació que ha patit la meitat de la població. Un document que recull com un dels eixos clau l'educació, perquè sense una aposta decidida per treballar la igualtat amb els
xiquets i les xiquetes, per la implantació de la coeducació en tots els centres escolars, per desmuntar els mites i creences que sustenten el masclisme en la nostra societat, sense tot això no aconseguirem exterminar el maltractament i la violència contra les dones.

La psicologia és l'àmbit científic-professional més apropiat per a liderar aquesta labor preventiva, ja que ens situem en l'àmbit dels prejudicis, les creences, les emocions i les conductes, pròpies del nostre perfil professional; un perfil que no hauria de tardar a incorporar-se als equips dels centres educatius de primària i secundària. Construïm des del treball amb el sistema educatiu com a base estenent-lo a tots els serveis públics una societat més equitativa, més justa, en la qual dones i homes, xiquetes i xiquets, puguem desenvolupar-nos en llibertat.

 

                                                      

 



Noticias relacionadas

  • 15/04/2024
Jornada: 'Buenas prácticas de acompañamiento a víctimas de violencia de género con estrés postraumático'

Con motivo del Día Mundial de la Salud, la Red Sanitaria Solidaria colabora en la organización de este encuentro online que se realizará el 18 de abril a las 17:00h
Leer

  • 20/03/2024
Participamos en la primera reunión del comité científico del XX Congreso sobre la Violencia Contra la Mujer

En ella se han perfilado los temas que se tratarán en este evento organizado para el 3 y 4 de octubre de 2024.
Leer

  • 08/03/2024
Ens comprometem a continuar treballant per la igualtat - Dia Internacional de la Dona (8 de març)

Comunicat del COP al qual ens sumem per reinvindicar la igualtat i la necessitat de formació en perspectiva de gènere, per a poder identificar les estructures i sistemes que perpetuen la desigualtat i així, a través del nostre exercici professional, contribuir a la seua finalització.
Leer

  • 07/03/2024
GUÍA para mujeres supervivientes de violencia de género con problemas de adicciones. No te rindas

Valladolid, Asociación para la Promoción y Gestión de Servicios Sociales Generales y Especializados (Progestión), 2023, 40 p.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer