Les conseqüències psicològiques derivades de la pandèmia és allò que més preocupa els valencians

L’últim baròmetre municipal assenyala que més del 34% de les persones enquestades diuen estar preocupades per les repercussions psicològiques per davant de l’atur i l’economia.

Les conseqüències psicològiques derivades de la pandèmia és allò que més afecta a la ciutadania de València. Així ho afirma l’últim Baròmetre Municipal. Un resultat rellevant ja que supera amb molts punts per davant a l’economia i l’atur, les restriccions o fins i tots, la malaltia i les morts provocades per la covid.

De les 2.300 persones consultades, el 34,7% diu que el que més li preocupa d’esta pandèmia són les conseqüències psicològiques seguides per les econòmiques i l’atur 18’9%; i 16’4% les restriccions de mobilitat.

 

Des del COPCV així com des d’altres col·legis oficials de Psicologia o el Consell General de la Psicologia, ja veníem avisant que la pandèmia afectaria psicològica i emocionalment a totes i cadascuna de les persones en major o menor grau ja que la incertesa no és bona amiga de l’ésser humà. La por al contagi o a la pèrdua d’una persona propera, ha sigut altre dels factors que ha generat malestar. Tot, donant pas a l’estrès i l’ansietat que, sostinguts en el temps, poden arribar a originar estats patològics i alteracions anímiques.

Estos desequilibris emocionals així com l’empitjorament de la salut mental, són el resultat de la combinació de la resta d’ítems esmentats pel consistori: atur, morts i malaltia per covid, restriccions, col·lapse del sistema sanitari, gestió política, etc. Així que la lectura d’estes dades podria ser que la privació de moviment, les restriccions socials, la crisi econòmica, incideixen directa i negativament sobre l’estabilitat mental i emocional de la majoria de la població i per tant, és ara quan és més conscient de la seua importància.

No obstant, preguntats per ‘Quina actuació de l'Ajuntament considera que ha de ser prioritària en la situació actual?’ més del 30% assenyala ‘donar ajudes per a millorar l’economia i reduir l’atur’ seguit de la vacunació (19%), deixant ‘invertir més en el sistema sanitari’ i ‘millorar l'atenció primària’ en quart i sisè lloc, respectivament.

 

Des del Col·legi volem transmetre que els efectes ressenyats no desapareixeran en finalitzar l'epidèmia, les seqüeles psicològiques i socials seguiran presents i s'estima que la seua incidència serà alta. Per això, hem d'estar alerta i preparats per a atendre les necessitats psicològiques de la ciutadania i això passa per despatologitzar l'assistència al psicòleg (no és necessari tindre una malaltia mental per a anar-hi), dissenyar protocols d'intervenció psicològica, reforçar les xarxes de Salut Mental de totes les CC.AA., incloure en l'atenció primària els psicòlegs clínics, i augmentar la presència d’estos professionals en l’àmbit educatiu i socio-sanitari.

La part positiva és que, esperem, que tant la població com els gestors públics, s’adonen de la importància de la Psicologia en les nostres vides. Perquè només hi haurà recuperació econòmica i social, amb recuperació personal.

 

Información en castellano



Noticias relacionadas

  • 05/04/2024
Mantenemos una reunión con la Vicepresidencia segunda y Conselleria de Servicios Sociales

El objetivo de este encuentro ha sido trasladar a la Generalitat y a esta Conselleria en concreto, la necesidad de que los profesionales de la Psicología estemos en el ámbito de los Servicios Sociales dado el valor añadido que aportamos.
Leer

  • 11/03/2024
Problemas emocionales en jóvenes antes de la pandemia

Antes de la COVID-19, ya existía un incremento notorio de problemas emocionales en jóvenes. Así lo concluye un estudio publicado en la revista Journal of Child Psychology and Psychiatry.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
Día de la Psicología (24 de febrero)

Desde 1983, en España, se considera que Juan Huarte es su patrono.
Leer

  • 20/02/2024
Àrea personal del col·legiat i col·legiada

Coneix les gestions que pots fer en línia.
Leer