Participem en la Comissió que treballa en el Projecte de llei d’ordenació de l’exercici de les professions de l’esport a la Comunitat

Mª Carmen Molés, vocal de la Junta de Govern del COPCV, i psicòloga de l'esport, ha exposat els motius pels quals, el professional de la Psicologia de l'esport, deuria d'estar contemplant dins esta norma.

Mª C. Molés, vocal de la Junta del COPCV, i Eva León, secretària de la mesa permanent de Psicologia de l'esport del COPCV

 

Esta setmana, l’1 de març, Mª Carmen Molés, la vocal de la Junta de Govern del COPCV i psicòloga de l’esport i l’activitat física, ha comparegut en Les Corts Valencianes davant els representant dels grups polítics que formen la Comissió encarregada de l’elaboració del Projecte de llei, de la Generalitat, d’ordenació de l’exercici de les professions de l’esport a la Comunitat Valenciana. 

En estos moments, es troben en una fase de participació ciutadana en la qual estan arreplegant i analitzant, les aportacions dels professionals i institucions implicats en l’assumpte.

Per començar, des del COPCV s’ha transmet la idea de que aquest, és un àmbit que requereix regulació per tal de protegir els usuaris, clients i esportistes, així com als professionals que directa i indirectament participen. En este sentit, ha fet al·lusió a l’intrusisme.

L'exercici físic té beneficis demostrats a nivell psicològic, pot ajudar a la prevenció i tractament d'algunes malalties cròniques que cursen com a trastorns de l'estat d'ànim i que han de tindre un diagnòstic, tractament i prevenció indicats sempre per facultatius/as relacionats amb les especialitats sanitàries”. A més, ha afirmat Molés, a través de la pràctica esportiva, es fomenten valors. Per tot açò, l’esport i l’activitat física (AF) te una important funció preventiva en diverses àrees.

Una vegada feta la introducció, la vocal ha passat a exposar les modificacions propostes des del COPCV:

- En el text projectat es menciona que les professions de l'esport tenen com a base les ciències de l'esport, que són part substancial de la capacitació i el seu exercici professional en cadascuna de les professions que delimiten, per la qual cosa proposem que s'afegisca el següent text: “aquestes es complementen en la seua aplicació professional amb les especialitats de les ciències de l'activitat física i l'esport com correspon a la Psicologia”.

- A l'articule 6, sobre reserva de denominacions es podria afegir un punt quatre, amb el següent contingut: L'àmbit funcional que la present Llei atribueix a les professions regulades de l'esport, no faculta per a exercir funcions reservades a les professions

titulades que es regulen en la Llei 44/2003, de 21 de novembre d'ordenació de les professions sanitàries, com la Psicologia i que se'ns tinga en compte en altres lleis afins.

Demanant alhora que se'ns tinga en compte per a posteriors normes i que puguem establir àmbits d'actuació complementaris a les ciències de l'esport.

En acabar la seua exposició, els parlamentaris han exposat les seues idees i han fer preguntes. En el seu torn de resposta, Molés ha agraït l’interés de tots ells alhora que ha ressaltat el consens existent respecte esta norma i al valor que se li dona al professional de la Psicologia especialitzat en l’àmbit esportiu i l’AF.  



Noticias relacionadas

  • 29/02/2024
Realizada la conferencia 'Psicología del deporte e inclusión social, presente y futuro'

El doctor en Psicología por la Universitat de Barcelona, Jordi Segura Bernal, ha impartido la conferencia dentro del acto de clausura de la edición XVI del Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio organizado del COPCV.
Leer

  • 14/02/2024
Conferencia: 'Psicología del deporte e inclusión social, presente y futuro'

La actividad se realizará día 22 de febrero de 2024 con motivo de la celebración del acto de clausura e inauguración del Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio organizado por el COPCV. El Doctor en Psicología por la Universitat de Barcelona, Jordi Segura Bernal, será el encargado de impartir la conferencia.
Leer

  • 04/12/2023
Mantenemos una reunión con la concejalía de Deportes de Alicante para impulsar la Psicología en este ámbito

Representantes de ambas entidades valoran muy positivamente este encuentro en el que se ha acordado comenzar con el diseño de acciones formativas dirigidas a entrenadores y deportistas.
Leer

  • 25/10/2023
'3ª Encuentros en la Fundación' - VÍDEO: María Isabel Balaguer Solá: 'Bienestar y malestar en el deporte. Antecedentes psicosociales'

La conferencia se ha realizado recientemente, dentro del ciclo organizado por la FIDAP, en colaboración con el COPCV y la Academia de Psicología de España.
Leer

  • 23/10/2023
Carrera con el lema “Corre sin resistencias”

Organiza la Universitat de València a través de sus facultades de Ciencias de la Salud, entre las que se encuentra la Facultat de Psicologia i Logopèdia, el próximo día 5 de noviembre.
Leer

  • 18/10/2023
'Encuentros en la Fundación'. María Isabel Balaguer Solá: 'Bienestar y malestar en el deporte. Antecedentes psicosociales'

Webinar organizada por la FIDAP en colaboración con el COPCV y la Academia de Psicología de España. Tendrá lugar el próximo 19 de octubre a las 19:00h.
Leer