La Psicologia molt present en el nou Pla d'Acció en Salut Mental de la Generalitat

Vicenta Esteve, secretària del COPCV, asssisteix a la presentació d'esta estrategia presentada en el Palau de la Generalitat el 12 de desembre.

La Generalitat ha presentat en el Palau de la Generalitat el nou Pla d'Acció en Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives 2023-2026. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que destinaran 40 milions d'euros i la incorporació, inicialment, de 250 professionals que ja s’estan contractant. Una plantilla que continuarà augmentant fins 2026 per tal de “desenvolupar l'estratègia sorgida del procés de participació ciutadana” en la qual han participat societats científiques, associacions, agents socials i col·legis professionals.

El cap de l'Executiu valencià ha indicat que aquesta estratègia “situa la salut mental en el centre de l'agenda valenciana”, deixant de costat el “tabú” que durant anys han sigut els temes de SM per convertir-la en una “causa comuna”.

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, també ha participat en la presentació destacant en tot moment, el treball dels i les professionals de la Psicologia. La prevenció, la inclusió dels psicòlegs clínics en Atenció Primària i l’atenció a la joventut, han sigut els eixos conductors de la seua intervenció.

  

Vicenta Esteve, secretària del COPCV, valora molt positivament totes les accions anunciades ja que responen a una vella demanda del Col·legi i sobre tot, perquè “van en bon camí per donar cobertura a les necessitats de la ciutadania”. A més, com a institució col·legial, hem traslladat als representants polítics allí presents, la importància de que les mesures presentades es facen efectives amb els recursos personals i econòmics adequats, i hem mostrat la nostra voluntat de col·laborar amb l’administració.

En l’acte, dut a terme el 12 de desembre, ha inclòs diverses taules de debat en les quals han participat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, i el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, així com representants de diferents associacions, i ha sigut clausurat pel comissionat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés.

Segons la Generalitat, “les claus de la transformació de la sanitat pública valenciana són:

  • Atenció i suport específic per a les xiquetes i xiquets, adolescents i joves.
  • Atenció i suport a les persones amb gran sofriment psíquic que necessiten un suport multiprofessional i continuat.
  • Persones amb drogodependències i trastorns de comportament, com a ludopatia o addiccions tecnològiques de pantalla i reforçar la xarxa d'unitats preventives comunitària de conductes addictives.
  • Garantir el dret a una atenció personalitzada, digna i segura, sense demores, pròxima i que garantisca la seua continuïtat.
  • Prevenció de la malaltia mental, les drogodependències i les conductes addictives i, específicament, en un pla de prevenció i atenció del suïcidi.
  • Realitzar una governança per a rendir comptes i que compte amb la màxima participació, i inclou accions com la posada en marxa d'auditories assistencials i de drets humans o la creació de sistemes de coordinació i participació dins de l'Administració.

 

 

 

 

Informació relacionada: 

La Generalitat pone en marcha el Plan de Acción en Salud Mental con 40 millones de euros para 2023 y acciones surgidas de la participación ciudadana que se desarrollarán hasta 2026 (nota de prensa GVA)

 

 

 



Noticias relacionadas

  • 11/04/2024
El 34% de los españoles reconoce que tiene problemas de salud mental

Un 16% reconoce, además, que toma ansiolíticos, somníferos y antidepresivos una vez a la semana.
Leer

  • 04/04/2024
GUÍA: La salud mental en la adolescencia. Guía para el profesorado.

Asociación Salud Mental Almansa (AFAENPAL), 2024, 28 p.
Leer

  • 21/03/2024
GUÍA “Cambiando palabras, transformando realidades”. Guía para comunicar sobre mujer y salud mental

Asociación alavesa de familiares y personas con enfermedad mental, 2023, 14 p.
Leer

  • 08/03/2024
Impacto del estigma y la discriminación en personas con problemas de salud mental

Según un un estudio publicado en la revista eClinical Medicine de The Lancet.
Leer

  • 06/03/2024
El Grupo Popular pregunta al Gobierno sobre el déficit de psicólogos en el SNS

Ambas preguntas por escrito surgen con motivo de la reunión mantenida entre la ministra de Sanidad, Mónica García, y el Consejo General de la Psicología.
Leer

  • 23/02/2024
El COP expone una batería de propuestas para mejorar la salud mental en el Congreso

La organización colegial aplaude la recién creada Subcomisión de salud mental.
Leer