La salut mental i emocional dels joves requereix de professionals especialitzats

El COPCV manifesta la necessitat de que els problemes que s'estan donant en joves s'aborden en els seus contextos relacionals (escola i família) per professionals de psicologia educativa, i que l'Orientació Educativa estiga coberta per professionals amb les competència adaptades a l'àmbit on treballen.

Malauradament, els i les professionals de la Psicologia que treballen en infància i adolescència, siga quina siga l’àrea d’intervenció, constatem un augment de desequilibris emocionals així com problemes de salut mental. La prevenció, deuria de ser sempre, la primera opció. Per a poder treballar cap a aquest objectiu, fan falta recursos de molts tipus però en el COPCV incidim en la falta d’especialistes adequats.

Abordar un assumpte com el suïcidi en qualsevol edat, és complex ja que pot ser causat per diferents factors. Com a professionals sabem que el grup poblacional de joves, té unes característiques evolutives molt concretes que s’han de tindre en compte.

Una vegada es detecten problemes emocionals o conductes autolítiques, és necessari realitzar una intervenció integral i efectiva, així que, a més de la part clínica, que és importantíssima, s'ha de treballar en el context en el qual el/la jove passen el major temps i en els contextos de relació. És a dir, en els centres educatius i amb les famílies.

Els grups de classe i els col·legis funcionen com un sistema, i sobre aquest, cal intervindre per a identificar i previndre determinades dinàmiques en cas que siga necessari. I sempre fer-ho, amb els recursos especialitzats adequats a través de l'Orientació Educativa.

Referent a això, el Col·legi considera imprescindible que els centres educatius, tant d'infantil i primària com en els instituts, compten amb professionals de la Psicologia en el servei d'Orientació Educativa. Actualment, és un model docent de mestre de suport especialitzat però que no garanteix que siguen professionals d'aquesta disciplina.

Novament, posem l'accent en la prevenció i considerem necessari destacar que aquesta és una de les principals línies de treball que realitzen els Gabinets Psicopedagògics Municipals en els col·legis. A més, tal com el seu nom indica, són municipals i per tant de proximitat el que possibilita tindre un coneixement del context, així com que hi haja una interrelació entre centres escolars, comunitat educativa, i serveis municipals i comarcals.

Noticias relacionadas

  • 18/04/2024
Jornada “Psicologia municipal. Intervenció comunitària en l’àmbit educatiu i social”

El COPCV organitza aquesta activitat la qual es realitzarà el 18 de maig al Complex Esportiu Cultural Petxina de València. Activitat gratuïta prèvia reserva de plaça.
Leer

  • 17/04/2024
Curso: Abordaje integral de la conducta suicida

El curso está previsto que inicie el día 24/05/2024 (formato online).
Leer

  • 17/04/2024
Actuaciones frente a agrupaciones de suicidios

Guía elaborada por el Centro para el Control y la Prevención de Enfermedades (CDC) de EE.UU.
Leer

  • 15/04/2024
Màster de Formació Permanent en Direcció i Gestió de Centres de Serveis Socials

Este títol de la Universitat de València es realitzarà entre octubre de 2024 a juliol de 2025. Obert el termini d'inscripció.
Leer

  • 09/04/2024
Curs Específic del pla d'Infància i adolescència 2024: Abordatge terapèutic en situacions de traumatizació severa (Inscripció 10/04/24 a les 17 hores)

Curso Especifico del plan de infancia y adolescencia 2024: Abordaje terapéutico en situaciones de traumatización severa (Inscripción 10/04/24 a las 17 horas)
Leer

  • 05/04/2024
Mantenemos una reunión con la Vicepresidencia segunda y Conselleria de Servicios Sociales

El objetivo de este encuentro ha sido trasladar a la Generalitat y a esta Conselleria en concreto, la necesidad de que los profesionales de la Psicología estemos en el ámbito de los Servicios Sociales dado el valor añadido que aportamos.
Leer