Dia Mundial del Benestar Mental per a Adolescents, 2 de març

L'adolescència és una etapa de canvis que transita de la infància a l'edat adulta. La comunicació i el suport dels grups de referència és fonamental per al benestar juvenil i adult.

Hui, 2 de març se celebra el Dia Mundial del Benestar Mental per a Adolescents. L'efemèride va ser creada en el 2020 per la iniciativa de The Hollister Confidence Project, amb l'objectiu de sensibilitzar a la població jove sobre els problemes de salut mental que afronten.

Des del COPCV volem aprofitar aquest dia per matisar el concepte de benestar ja que no experimentar-lo, no és sinònim de tindre un trastorn o malaltia mental. És necessari donar-li la importància que cal a la salut mental dels joves però no patologitzar símptomes que poden ser pròpis de l’etapa evolutiva en la qual es troben.

Fent referencia a diversos autors experts en la matèria, podem definir l’adolescència com el “període biopsicosocial entre els 10 i 20 anys, aproximadament. És una etapa en la qual tenen lloc importants modificacions corporals, així com d'adaptació a noves estructures psicològiques i ambientals que condueixen de la infància a l'adultesa”.

En esta etapa, busquen la seua pròpia identitat i independència alhora que la pertinència grupal entre iguals. Es troben en un camí de canvis i és habitual que tinguen contradiccions en les manifestacions de la seua conducta així com fluctuacions en l'estat anímic.

La família, el grup d’amistats i el sistema educatiu són els seus agents socials principals. Si ben és cert, com apunta la vicedegana i psicòloga educativa, Andrea Ollero, els adolescents es distancien de la família buscant independència, i es centren en el grup d’iguals. No obstant, la funció de la família continua sent importantíssima. Malgrat que la comunicació pot vores ressentida, és clau que en este procés de modificacions: “sempre s’ha de mantindre la comunicació, el suport i, sobre tot, realitzar un acompanyament des del respecte”.

 



Noticias relacionadas

  • 22/04/2024
Jornada “Psicologia municipal. Intervenció comunitària en l’àmbit educatiu i social”

El COPCV organitza aquesta activitat la qual es realitzarà el 18 de maig al Complex Esportiu Cultural Petxina de València. Activitat gratuïta prèvia reserva de plaça.
Leer

  • 09/04/2024
Curs Específic del pla d'Infància i adolescència 2024: Abordatge terapèutic en situacions de traumatizació severa (Inscripció 10/04/24 a les 17 hores)

Curso Especifico del plan de infancia y adolescencia 2024: Abordaje terapéutico en situaciones de traumatización severa (Inscripción 10/04/24 a las 17 horas)
Leer

  • 04/04/2024
GUÍA: La salud mental en la adolescencia. Guía para el profesorado.

Asociación Salud Mental Almansa (AFAENPAL), 2024, 28 p.
Leer

  • 03/04/2024
Pla formatiu IVAFIQ 2024 COPCV / Plan formativo IVAFIQ 2024 COPCV

S'adjunta tota la informació sobre el pla formatiu IVAFIQ 2024 impartit pel COPCV. Les inscripcions s'obriran el pròxim 26 de març a les 17 hores Se adjunta toda la información sobre el plan formativo IVAFIQ 2024 impartido por el COPCV. Las inscripciones se abrirán el próximo 26 de marzo a las 17 horas.
Leer

  • 22/03/2024
Conferencia de presentación del Programa TEI: prevención de la violencia, acoso y ciberacoso

Sus coordinadores han presentado en Valencia, este programa que implica a la comunidad educativa dándole un lugar protagonista al alumnado.
Leer

  • 22/03/2024
Psicología Educativa

Espai web de la Psicologia Educativa
Leer