25 de Novembre “Dia Internacional de l'eliminació de la violència contra la dona”

Declaració Institucional del Col·legi Oficial de Psicòlegs de la Comunitat Valenciana

Aquest 25 de novembre, manifestem el nostre total rebuig a qualsevol forma de violència física, psicològica o sexual, exercida contra la dona, alhora que volem traslladar la nostra solidaritat i suport a les famílies i persones pròximes a les víctimes d'aquesta terrible xacra que acumula més de 800 dones assassinades des de 2003 .

Des d'agost d'aquest any es reconeix per primera vegada a les filles i fills menors de dones que pateixen violència de gènere amb l'estatus de víctimes, un pas important que s'ha de traduir en mesures de protecció amb urgència. El 2015, vuit menors van ser assassinades i assassinats a conseqüència de la violència masclista, dels quals estan pendents de confirmació cinc casos en investigació. Vuit víctimes a les quals cal afegir 39 noms més de menors orfes que van perdre les seves mares a mans, en molts casos, dels seus propis pares.

Reclamem que es pose el focus en l'entorn de la dona que pateix violència de gènere, especialment i per la seua vulnerabilitat, en les filles i fills, perquè puguen créixer lluny de l'abús, del maltractament, sense veure perillar les seues pròpies vides. L'assassinat de filles, fills, germanes, amigues, mares, altres parelles... no és simplement un "mal col·lateral " no quantificat en estadístiques: és la confirmació que estem davant d'una forma de terrorisme masclista, que busca mantenir la dominació, la submissió i el control de la dona; la consolidació d'una desigualtat que afecta la meitat de la població.

Les seqüeles de créixer en un context d'exposició a la violència de gènere són profundes i estan contrastades: ansietat, depressió, patologies físiques i mentals, predisposició a patir/exercir violència en l'adolescència i en l'edat adulta, trastorns alimentaris, estrès posttraumàtic, dificultats a l'enllaç d'afecció... cal que el reconeixement legal com a víctimes porte amb si mesures concretes perquè puguen rebre una atenció integral.

Demanem un compromís real per part de la societat en el seu conjunt i, especialment, de les administracions públiques. En el que portem d' any, més de 40 dones han estat assassinades a tot l'Estat, xifres similars a les d'altres anys que revelen que no s'està avançant en aquesta lluita. Assassinats o temptatives, agressions, delictes masclistes repulsius que van traspassar a l'esfera pública i que ens porta a constatar que la xacra dóna violència roman tan vigent com quan es va implantar la Llei Integral contra la Violència de Gènere a 2004.

Cal que aquest caràcter "integral", recollit en la pròpia legislació, sigui tal. Un assassinat no és resultat d'un impuls: ve precedit d'un llarg període de dominació, de control, de violència psicològica i d'agressions físiques. Descarregar tot el pes de la lluita contra la violència masclista en la víctima i en la seua denúncia és inútil, si no va acompanyada per mesures de protecció i de suport, també psicològic. Veient la manera en què s'està encaminant la lluita contra aquesta brutalitat, la situació precària dels serveis que treballen en violència de gènere, desbordats, amb serveis subcontractats i recursos completament dispars segons el territori, ens condueix a concloure que els poders públics encara no han entès "el contingut teòric ", les arrels de la violència de gènere; és per açò que es dona la ineficàcia dels recursos operatius.

La superació de la violència masclista passa, ineludiblement, per acabar amb la desigualtat històrica entre homes i dones. Mentre no s'aborde amb un compromís real, seguirem amb mesures parcials i ineficaços que no posaran fi a aquesta terrible xacra. Exigim que es posen en marxa polítiques preventives i d'intervenció psicològica en les edats més primerenques, per eradicar les desigualtats sobre les quals s'assenta la violència contra la dona. En aquest sentit, assenyalem la importància de les i els professionals de la Psicologia en la prevenció primària, elaborant protocols de detecció i programes d'intervenció en els centres educatius i aportant pautes que contribuesquen a establir valors d'igualtat i a eradicar estereotips masclistes.


València novembre de 2015



Noticias relacionadas

  • 15/04/2024
Jornada: 'Buenas prácticas de acompañamiento a víctimas de violencia de género con estrés postraumático'

Con motivo del Día Mundial de la Salud, la Red Sanitaria Solidaria colabora en la organización de este encuentro online que se realizará el 18 de abril a las 17:00h
Leer

  • 20/03/2024
Participamos en la primera reunión del comité científico del XX Congreso sobre la Violencia Contra la Mujer

En ella se han perfilado los temas que se tratarán en este evento organizado para el 3 y 4 de octubre de 2024.
Leer

  • 07/03/2024
GUÍA para mujeres supervivientes de violencia de género con problemas de adicciones. No te rindas

Valladolid, Asociación para la Promoción y Gestión de Servicios Sociales Generales y Especializados (Progestión), 2023, 40 p.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
Día de la Psicología (24 de febrero)

Desde 1983, en España, se considera que Juan Huarte es su patrono.
Leer