Participem en la Comissió que treballa en el Projecte de llei d’ordenació de l’exercici de les professions de l’esport a la Comunitat

Mª Carmen Molés, vocal de la Junta de Govern del COPCV, i psicòloga de l'esport, ha exposat els motius pels quals, el professional de la Psicologia de l'esport, deuria d'estar contemplant dins esta norma.

Mª C. Molés, vocal de la Junta del COPCV, i Eva León, secretària de la mesa permanent de Psicologia de l'esport del COPCV

 

Esta setmana, l’1 de març, Mª Carmen Molés, la vocal de la Junta de Govern del COPCV i psicòloga de l’esport i l’activitat física, ha comparegut en Les Corts Valencianes davant els representant dels grups polítics que formen la Comissió encarregada de l’elaboració del Projecte de llei, de la Generalitat, d’ordenació de l’exercici de les professions de l’esport a la Comunitat Valenciana. 

En estos moments, es troben en una fase de participació ciutadana en la qual estan arreplegant i analitzant, les aportacions dels professionals i institucions implicats en l’assumpte.

Per començar, des del COPCV s’ha transmet la idea de que aquest, és un àmbit que requereix regulació per tal de protegir els usuaris, clients i esportistes, així com als professionals que directa i indirectament participen. En este sentit, ha fet al·lusió a l’intrusisme.

L'exercici físic té beneficis demostrats a nivell psicològic, pot ajudar a la prevenció i tractament d'algunes malalties cròniques que cursen com a trastorns de l'estat d'ànim i que han de tindre un diagnòstic, tractament i prevenció indicats sempre per facultatius/as relacionats amb les especialitats sanitàries”. A més, ha afirmat Molés, a través de la pràctica esportiva, es fomenten valors. Per tot açò, l’esport i l’activitat física (AF) te una important funció preventiva en diverses àrees.

Una vegada feta la introducció, la vocal ha passat a exposar les modificacions propostes des del COPCV:

- En el text projectat es menciona que les professions de l'esport tenen com a base les ciències de l'esport, que són part substancial de la capacitació i el seu exercici professional en cadascuna de les professions que delimiten, per la qual cosa proposem que s'afegisca el següent text: “aquestes es complementen en la seua aplicació professional amb les especialitats de les ciències de l'activitat física i l'esport com correspon a la Psicologia”.

- A l'articule 6, sobre reserva de denominacions es podria afegir un punt quatre, amb el següent contingut: L'àmbit funcional que la present Llei atribueix a les professions regulades de l'esport, no faculta per a exercir funcions reservades a les professions

titulades que es regulen en la Llei 44/2003, de 21 de novembre d'ordenació de les professions sanitàries, com la Psicologia i que se'ns tinga en compte en altres lleis afins.

Demanant alhora que se'ns tinga en compte per a posteriors normes i que puguem establir àmbits d'actuació complementaris a les ciències de l'esport.

En acabar la seua exposició, els parlamentaris han exposat les seues idees i han fer preguntes. En el seu torn de resposta, Molés ha agraït l’interés de tots ells alhora que ha ressaltat el consens existent respecte esta norma i al valor que se li dona al professional de la Psicologia especialitzat en l’àmbit esportiu i l’AF.  Noticias relacionadas

  • 09/05/2022
Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio - XVI Edición

Este máster tiene previsto comenzar el 28 de octubre de 2022, las clases se impartirán en el Centro de Formación del COPCV. Abierto el plazo de inscripción.
Leer

  • 06/04/2022
Día Internacional del Deporte para el Desarrollo y la Paz (6 de abril)

Este año, la ONU enfatiza el papel del deporte y de la actividad física como herramienta para revertir el impacto del cambio climático. Un capacidad relacionada con los valores positivos que trasmite el deporte. De esto nos habla, Mª Carmen Molés, vocal de la Junta del COPCV y psicóloga deportiva.
Leer

  • 09/02/2022
Realizado el Acto de clausura de la XIV edición del Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio

La actividad se ha realizado en el salón de actos del COPCV el jueves, 27 de enero. En ella, el psicólogo del Deporte, Aurelio Olmedilla, ha impartido la conferencia ‘Psicología del deporte y el ejercicio: Una opción profesional de intervención y de investigación’.
Leer

  • 01/02/2022
Entrevista a Enrique Cantón, psicólogo del deporte, sobre el 'caso Djokovic'

''Como psicólogos, debemos de ayudar en el proceso de la toma de decisiones, mostrando procedimientos y sistemas para valorar de forma adecuada las diferentes opciones'.
Leer

  • 26/01/2022
Conferencia: ‘Psicología del deporte y el ejercicio: Una opción profesional de intervención y de investigación’

La actividad se realizará el día 27 de enero de 2022 con motivo de la celebración del Acto de clausura e inauguración del Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio organizado por el COPCV.
Leer

  • 03/12/2021
Maratón de Valencia, ¿Cómo prepararla y hacer frente a los inconvenientes que pueden surgir al practicar deportes de resistencia?

Enrique Cantón, coordinador del área y director del Máster de Psicología del Deporte del COPCV, habla de los objetivos a cumplir, reajuste de expectativas, el poder de las estrategias atencionales, y el refuerzo probadamente positivo que supondría para los runners recibir orientación psicológica por parte de profesionales de este área.
Leer