Què fer quan Halloween provoca por real als xiquets i xiquetes?

Manuel Peretó, psicòleg educatiu i vocal de la Junta de govern del COPCV, incideix en la necessitat de' tractar l’assumpte en un ambient emocional positiu; respectar els temps dels xiquets, i adaptar les imatges i els missatges a la seua edat'.

Des de fa anys, hem incorporat al nostre calendari la festa de Halloween. No és estrany vore rius de xiquets i xiquetes adreçar-se cap a els centres educatius enllestits amb barrets de bruixes, capes de Dràcula, mitjons a ratlles, venes al cap o esquelets plasmats en la roba. És una data que els menuts vinculen a disfresses i diversió, i que “moltes escoles han acollit com una oportunitat per treballar transversalment l’idioma anglès, explicar altres cultures i costums. Una bona manera d’introduir coneixements siga quina siga l’edat del xiquet o jove”, comenta Manuel Peretó, psicòleg educatiu i vocal de la Junta de govern del COPCV.

Però, què passa quan el xiquet o xiqueta no gaudeix de l’experiència perquè sent por davant d’este imatges i complements? En estos casos, Peretó recomana no forçar el menut sinó, fer una aproximació progressiva a tots estos elements que li susciten esta emoció. “Hi ha tècniques de modificació de conducta que ens poden ajudar a rebaixar i eliminar la por”. Així, explica el psicòleg, s’hauria d’evitar reforçar les conductes de por sense caure en la ridiculització d'aquells que senten temor, es pot fer una aproximació i visualització sistemàtica, tractar l’assumpte en un ambient emocional positiu, de broma i de confiança, etc.

Davant este situacions, “els adults hem de mostrar-nos sempre comprensius i empàtics, adaptar els missatges i les imatges a l’edat així com respectar els temps dels xiquets i xiquetes”, conclou Peretó.

 



Noticias relacionadas

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
Día de la Psicología (24 de febrero)

Desde 1983, en España, se considera que Juan Huarte es su patrono.
Leer

  • 20/02/2024
Àrea personal del col·legiat i col·legiada

Coneix les gestions que pots fer en línia.
Leer

  • 16/02/2024
Lanzamiento de la Newsletter "Psico-Actualidad" por el COP Melilla

Destinada a mantener informada a la comunidad sobre las últimas novedades y avances en el campo de la psicología.
Leer

  • 12/02/2024
Imagen Profesional

El COPCV recomienda el uso del sello distintivo personalizado que ponemos a disposición de los colegiados y colegiadas para facilitar su identificación como profesionales de la Psicología.
Leer