Dia de la Psicologia, 24 de febrer

Aprofitem este dia per mostrar el suport del COPCV als i les professionals d'esta disciplina i posar en valor la tasca que desenvolupeu dia a dia. Una feina especialment important en este context de pandèmia.

L'actual pandèmia ha evidenciat la importància de la Psicologia. Fa uns anys, l'Organització Mundial de la Salut, pronosticava que la depressió seria en 2030 la principal causa de discapacitat en el món occidental tenint “efectes superiors als d'afeccions com la diabetis, el càncer i les malalties cardiovasculars juntes”.

Una hipòtesi que es pot estar complint abans del que es preveu ja que la pandèmia ha suposat una amenaça real per a la salut física i mental de la població mundial. Aquesta crisi sanitària té ramificacions que afecten l'àmbit social, econòmic, personal i laboral. La por al virus, els processos de dol no resolts, les restriccions, les pautes canviants, la incertesa, etc. són el caldo de cultiu perfecte perquè, tal com constata l'informe elaborat pel Consell General de la Psicologia d'Espanya i Sonae Sierra sobre el Malestar psicològic derivat de la COVID-19 en la segona ona, hi haja un augment de la problemàtica psicològica “el 40% dels enquestats presenta símptomes greus o moderats de depressió, un 30% ansietat i un 41% dorm menys que abans”.

D'altra banda, segons l'estudi de l'OMS L'impacte del COVID-19 sobre els serveis de salut mental, neurològics i d'ús de substàncies: resultats d'una avaluació ràpida, “la pandèmia de COVID-19 ha pertorbat o paralitzat els serveis de salut mental essencials del 93% dels ‎països del món, en tant que augmenta la demanda d'atenció de salut mental” a més, “l'accés als serveis de salut mental”. Aquest informe posa en relleu “la necessitat ‎urgent d'incrementar el finançament”.‎

Des del COPCV apostem pel reforç dels serveis especialitzats de Salut Mental del Sistema Públic; per facilitar l'accés a la intervenció psicològica especialitzada incloent la figura del psicòleg en Atenció Primària i serveis sociosanitaris; per garantir la presència de professionals de la Psicologia en les residències i en altres dispositius d'atenció gerontològica; o per augmentar els psicòlegs que componen els equips d'orientació dels centres educatius, entre altres.

En el Dia de la Psicologia, animem a tots els professionals de la mateixa a continuar realitzant tan àrdua i vocacional labor.

Les persones exercim aquesta disciplina, som conscients de la varietat de sabers que alberga i la multitud d'aplicacions pràctiques de la Psicologia. La nostra disciplina compta amb àrees molt diferents entre si que comparteixen un objectiu: procurar el benestar de l'ésser humà.

Día de la Psicología, 24 de febrer. Comunicado COPCV (castellano) 

 

 

1 archivo adjunto

Dia Psicologia VLC.gif [2,82 MB]

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
Día de la Psicología (24 de febrero)

Desde 1983, en España, se considera que Juan Huarte es su patrono.
Leer

  • 20/02/2024
Àrea personal del col·legiat i col·legiada

Coneix les gestions que pots fer en línia.
Leer

  • 16/02/2024
Lanzamiento de la Newsletter "Psico-Actualidad" por el COP Melilla

Destinada a mantener informada a la comunidad sobre las últimas novedades y avances en el campo de la psicología.
Leer

  • 12/02/2024
Imagen Profesional

El COPCV recomienda el uso del sello distintivo personalizado que ponemos a disposición de los colegiados y colegiadas para facilitar su identificación como profesionales de la Psicología.
Leer