Dia Mundial de la Salut, 7 d'abril 2021

No existeix salut global, sense salut mental. Comunicat COPCV.

Cada 7 d'abril, des de 1948, coincidint amb la fundació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es commemora el Dia Internacional de la Salut. Aquest any: ‘Construir un món més just i saludable’. I és que el món s'enfronta a un mateix enemic però de formes molt diferents evidenciant les tremendes desigualtats que existeixen: “Com ha posat de manifest la COVID-19, algunes persones poden portar una vida més sana i tindre millor accés als serveis de salut que unes altres, degut enterament a les condicions en les quals naixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen. Tot això provoca sofriments innecessaris, malalties evitables i morts prematures. I perjudica les nostres societats i economies. Això no sols és injust: és evitable. Per això, demanem als líders que garantisquen que totes les persones tinguen unes condicions de vida i de treball que afavorisquen la bona salut. Al mateix temps, instem els líders a monitorar les desigualtats en matèria de salut i a garantir que totes les persones puguen accedir a serveis de salut de qualitat quan i on els necessiten”, argumenta l'OMS.

Des del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, conscients que no existeix salut global sense salut mental, volem reivindicar:

Sabem que la pandèmia ha incrementat el malestar i els desordres emocionals i que els tractaments psicològics són eficaços davant aquests, però la veritat és que el Sistema Nacional de Salut no compta amb la ràtio òptima de professionals en Psicologia per a cobrir la demanda de la població (6 per 100.000 habitants enfront de la mitjana europea que és de 18).A mitjà i llarg termini, el nostre treball com a psicòlegs i psicòlogues, milloraria la qualitat de vida tant personal com social. A més, previndre i protegir la població d'uns certs desequilibris emocionals i malalties mentals, reduiria el cost econòmic i social que els trastorns psicològics suposen per al SNS.

És per això, que la salut mental i emocional, ha de ser una prioritat per al conjunt de la població ja que influeix en totes les esferes de la vida. Animem a la ciutadania al fet que reivindique l'atenció psicològica com el que és, un dret.

 

 

Información en castellano. Comunicado COPCV por el Día Mundial de la Salud

Informació relacionada: 

Por qué invertir en salud mental es esencial y rentable, informe de la ONU (infocop)

 



Noticias relacionadas

  • 08/03/2024
Ens comprometem a continuar treballant per la igualtat - Dia Internacional de la Dona (8 de març)

Comunicat del COP al qual ens sumem per reinvindicar la igualtat i la necessitat de formació en perspectiva de gènere, per a poder identificar les estructures i sistemes que perpetuen la desigualtat i així, a través del nostre exercici professional, contribuir a la seua finalització.
Leer

  • 08/03/2024
Impacto del estigma y la discriminación en personas con problemas de salud mental

Según un un estudio publicado en la revista eClinical Medicine de The Lancet.
Leer

  • 06/03/2024
El Grupo Popular pregunta al Gobierno sobre el déficit de psicólogos en el SNS

Ambas preguntas por escrito surgen con motivo de la reunión mantenida entre la ministra de Sanidad, Mónica García, y el Consejo General de la Psicología.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
El COP expone una batería de propuestas para mejorar la salud mental en el Congreso

La organización colegial aplaude la recién creada Subcomisión de salud mental.
Leer