M. LLuch, Vicedegana 3ª del COPCV: 'La figura del psicòleg/a és especialment idònia per a actuar com a mediador/a'

El COPCV ha participat activament en la Setmana de la Mediació organitzada per la Generalitat Valenciana (14 al 18 de maig). Les companyes Elena Baixauli, Mª Carmen Jiménez i Elena Gómez, han estat en l'estand informatiu donant a conèixer el treball que realitzen en l’àmbit familiar, penal i empresarial.

El COPCV ha participat activament en la Setmana de la Mediació organitzada per la Generalitat Valenciana en les tres províncies. Concretament, el divendres 18 de maig en el Centre Cultural la Nau de València, les companyes Elena Baixauli, Carmen Jiménez i Elena Gómez estigueren en l’estand informant a totes aquelles persones interessades sobre el perfil del professional de la Psicologia i el treball que realitza com agent mediador en l’àmbit familiar, penal i empresarial.

En paraules de Mar Lluch, Vicedegana 3ª del COPCV i psicòloga jurídica, “la mediació és una via que possibilita a les persones que tenen un conflicte resoldre-ho entre elles per igual, de manera que la solució siga establida per elles i no imposada per una tercera. Es tracta d’un procés guiat per professionals amb coneixements en tècniques de comunicació, negociació i resolució de conflictes”, però s’ha d’anar més enllà ja que al estar implicades les persones, es precisa d’un expert en conducta, emocions, motivació, o habilitats socials, entre d’altres. I és ací, on “la figura del psicòleg/a és especialment idònia per a actuar com a mediador/a” assevera Lluch.

Atenent a este paper fonamental dels professionals de la Psicologia, el COPCV s'ha donat d'alta com a Entitat Mediadora, i disposem d'un registre de psicòlegs i psicòlogues mediadores/as, a disposició de qualsevol persona interessada.    

Per la seua banda, Elena Baixauli, especialitzada en Mediació Empresarial afirma que “la Mediació com a element extrajudicial és una bona ferramenta”. Permet augmentar el benestar psicològic i la satisfacció personal, millorant la salut de la plantilla, així com trobar solucions dins el context laboral, previndre la violència o assetjament laboral dins de les organitzacions.

Elena Gómez, psicóloga de la Unitat de Mediació de l’Audiència Provincial de Castelló (UMICAS) especialitzada en Mediació Familiar explica que treballen en famílies desestructurades, reestructurades, quan hi ha problemes entre alguns dels membres de la família, etc. I “davant situacions on les postures d’allò que desitgen les persones implicades, estan fortament marcades. Per això – continua- els i les psicòlogues que treballen com a mediadors/es familiars, ho fan partint des de les necessitats dels individus implicats, amb els seus propis mitjans, i guiant-los per tal d’aconseguir la millor solució possible”.

Carmen Jiménez, forma part del projecte pilot de mediació penal intrajudicial de València. La psicòloga, que treballa en l’àrea de la Mediació Penal recorda que “és un procés alternatiu a la resolució de conflictes en el qual després de la comissió d’un delicte, la part perjudicada pot ser escoltada i compensada. Aspectes que moltes vegades no s’aconsegueix amb el pronunciament d’una sentència davant els tribunals. La Mediació crea un espai de trobada entre la persona perjudicada i la possibilitat de reconèixer el mal fet per part de qui l’ha causat assumint la responsabilitat i posant-se en el lloc de la persona perjudicada”.

    

3 archivos adjuntos

Empresarial-def.pdf [0,47 MB]

Familiar-def.pdf [0,47 MB]

Penal-def.pdf [0,50 MB]Noticias relacionadas

  • 21/05/2019
ARTÍCULO: ¿Cómo es posible? Procesos psicológicos de reconciliación tras el genocidio en Ruanda

Autor/es: María Prieto-Ursúa, Universidad Pontificia Comillas de Madrid, Ángela Ordóñez, Universidad Pontificia Comillas de Madrid y Fidèle Dushimimana, Catholic Institute of Kabgayi
Leer

  • 14/05/2019
ARTICULO: Implicacion con el Trabajo en la Investigación Contemporanea: Actualización y estado del Arte

Autor/es: Solana Salessi, Universidad Nac. de Rafaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, CONICET y Alicia Omar, Universidad Nacional de Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, CONICET
Leer

  • 13/05/2019
XXVI Congreso Internacional de Psicología INFAD

Ampliación fecha envío propuestas hasta el 17 de mayo, y envío trabajos hasta el 23 de mayo, sin incremento económico. También se puede participar online. Salamanca 12 y 15 de Junio 2019
Leer

  • 03/05/2019
El GT de Psicogerontología de València participa en la actividad intergeneracional ‘Jocs populars persones majors, xiquetes i xiquets’

A través de iniciativas como esta, llevada a cabo el 16 de abril en el barrio del Carmen, se fomenta igualdad entre ciudadanos/as de diferentes generaciones a la vez que se previene el edadismo.
Leer

  • 29/04/2019
Día Europeo de la Solidaridad y la Cooperación entre Generaciones, 29 de abril

“Tú me aportas, yo te aporto”. Manifiesto del Consejo General de la Psicología al que el COPCV se adhiere.
Leer

  • 26/04/2019
Ó. Cortijo: 'Poner el foco en las personas es fundamental para la evolución y supervivencia de las empresas'

'El trabajo está cambiando sustancialmente y ante esto, la Psicología tiene un valor diferencial respecto a otras disciplinas'. Entrevistamos al Vicedecano del COPCV, psicólogo del Trabajo y las Organizaciones, recientemente nombrado Coordinador en la Comunitat de la Comisión Nacional para la Racionalización de los Horarios Españoles (ARHOE), con motivo del Día del Trabajo. Abordamos diversos temas como la conciliación, la igualdad, o el bienestar laboral, entre otros.
Leer