M. LLuch, Vicedegana 3ª del COPCV: 'La figura del psicòleg/a és especialment idònia per a actuar com a mediador/a'

El COPCV ha participat activament en la Setmana de la Mediació organitzada per la Generalitat Valenciana (14 al 18 de maig). Les companyes Elena Baixauli, Mª Carmen Jiménez i Elena Gómez, han estat en l'estand informatiu donant a conèixer el treball que realitzen en l’àmbit familiar, penal i empresarial.

El COPCV ha participat activament en la Setmana de la Mediació organitzada per la Generalitat Valenciana en les tres províncies. Concretament, el divendres 18 de maig en el Centre Cultural la Nau de València, les companyes Elena Baixauli, Carmen Jiménez i Elena Gómez estigueren en l’estand informant a totes aquelles persones interessades sobre el perfil del professional de la Psicologia i el treball que realitza com agent mediador en l’àmbit familiar, penal i empresarial.

En paraules de Mar Lluch, Vicedegana 3ª del COPCV i psicòloga jurídica, “la mediació és una via que possibilita a les persones que tenen un conflicte resoldre-ho entre elles per igual, de manera que la solució siga establida per elles i no imposada per una tercera. Es tracta d’un procés guiat per professionals amb coneixements en tècniques de comunicació, negociació i resolució de conflictes”, però s’ha d’anar més enllà ja que al estar implicades les persones, es precisa d’un expert en conducta, emocions, motivació, o habilitats socials, entre d’altres. I és ací, on “la figura del psicòleg/a és especialment idònia per a actuar com a mediador/a” assevera Lluch.

Atenent a este paper fonamental dels professionals de la Psicologia, el COPCV s'ha donat d'alta com a Entitat Mediadora, i disposem d'un registre de psicòlegs i psicòlogues mediadores/as, a disposició de qualsevol persona interessada.    

Per la seua banda, Elena Baixauli, especialitzada en Mediació Empresarial afirma que “la Mediació com a element extrajudicial és una bona ferramenta”. Permet augmentar el benestar psicològic i la satisfacció personal, millorant la salut de la plantilla, així com trobar solucions dins el context laboral, previndre la violència o assetjament laboral dins de les organitzacions.

Elena Gómez, psicóloga de la Unitat de Mediació de l’Audiència Provincial de Castelló (UMICAS) especialitzada en Mediació Familiar explica que treballen en famílies desestructurades, reestructurades, quan hi ha problemes entre alguns dels membres de la família, etc. I “davant situacions on les postures d’allò que desitgen les persones implicades, estan fortament marcades. Per això – continua- els i les psicòlogues que treballen com a mediadors/es familiars, ho fan partint des de les necessitats dels individus implicats, amb els seus propis mitjans, i guiant-los per tal d’aconseguir la millor solució possible”.

Carmen Jiménez, forma part del projecte pilot de mediació penal intrajudicial de València. La psicòloga, que treballa en l’àrea de la Mediació Penal recorda que “és un procés alternatiu a la resolució de conflictes en el qual després de la comissió d’un delicte, la part perjudicada pot ser escoltada i compensada. Aspectes que moltes vegades no s’aconsegueix amb el pronunciament d’una sentència davant els tribunals. La Mediació crea un espai de trobada entre la persona perjudicada i la possibilitat de reconèixer el mal fet per part de qui l’ha causat assumint la responsabilitat i posant-se en el lloc de la persona perjudicada”.

    

3 archivos adjuntos

Empresarial-def.pdf [0,47 MB]

Familiar-def.pdf [0,47 MB]

Penal-def.pdf [0,50 MB]Noticias relacionadas

  • 14/01/2019
Proyecto del COPCV & CEV - Red de Empresas Sana+Mente Responsables

Ejemplos de buenas prácticas de la mano de los representantes de Balearia e Hidraqua
Leer

  • 02/01/2019
Clausura del I Plan de Formación Continua para profesionales que trabajan en el ámbito de la Infancia y Adolescencia del Sistema de Protección

El COPCV ha organizado y desarrollado 300 horas de formación con la clara intención de que los y las profesionales de este ámbito realicen la mejor atención posible así como para garantizar y definir las competencias profesionales. (Se adjunta material de la ponencia 'Instrumentos de valoración: BALORA' de Luis Pérez, psicólogo de Intervención Social).
Leer

  • 11/12/2018
ARTÍCULO: Trabajo emocional y estresores laborales como predictores de ansiedad y depresión en profesores universitarios mexicanos

Autor/es: Marlene Rodríguez-Martínez, José Horacio Tovalin-Ahumada, Pedro Rafael Gil-Monte, Judith Salvador-Cruz, Guadalupe Acle-Tomasini
Leer

  • 07/12/2018
Ovidio Peñalver: “hacemos coaching de equipo para que éste sea la mejor expresión de sí mismo”

El compañero ha realizado la conferencia ‘Herramientas para el coaching de equipos’ dentro del I Ciclo de conferencias de Psicología Coaching organizado por el COPCV. (Resumen y vídeo de la actividad).
Leer

  • 07/12/2018
LLEI 24/2018, de 5 de desembre, de la Generalitat, de mediació de la Comunitat Valenciana.

Aquesta llei té per objecte regular la mediació a la Comunitat Valenciana en l’àmbit de les seues competències, i de conformitat amb la normativa de l’Estat, fomentant l’accés a la ciutadania a aquest mètode alternatiu de solució de conflicte
Leer