Halloween i la tolerància a elements 'terrorìfics'

Parlem del contracondicionament com a tècnica de modificació de conducta.

Eres de les persones a les quals els encanta la festa de Halloween o pel contrari t’horroritza? Davant les disfresses i caretes de monstres, zombis, ferides descomunals i sang, l’ésser humà pot reaccionar de molt diverses formes. Siga como siga, sembla que en Halloween, la majoria ho accepta amb humor, pegant crits i al mateix temps, rient-se. Esta aparent incoherència es deu a que sabem que tots estos elements no són reals.

Este fet, ens serveix d’excusa per parlar sobre el contracondicionament, un procediment integrat dins el condicionament clàssic de la Teràpia Conductivo Conductual  el qual treballa l’associació de dos estímuls oposats i no neutres, com fa el condicionament clàssic. Segons els experts, esta tècnica és adequada per a tractar algunes fòbies i algunes addiccions.

Sembla que l'any 1924 Mary Cover Jones (1896-1987), psicòloga estatunidenc, va utilitzar per primera vegada el contracondicionamient en el tractament de la fòbia d’un xiquet que tenia por als conills. El que va fer és donar-li un menjar agradable al xiquet mentre aquest, compartia l’habitació amb un conill a molta distància. Dia rere dia, i de manera progressiva, anaven apropant-li el conill. Al final el xiquet era capaç d'acariciar-lo sense mostrar cap resposta d'ansietat.

 

 

 



Noticias relacionadas

  • 26/07/2024
Andrés Vera, olímpico: 'mi primer objetivo era llegar a la salida porque a partir de ese momento mi cabeza no funcionaba, solo trabajaba'

Entrevista al mediofondista de Castellón Andrés Vera, y a la psicóloga del deporte y vicedecana 3ª del COPCV, Mª Carmen Molés.
Leer

  • 18/07/2024
Les vacances d'estiu són un període excel·lent per a enfortir els llaços afectius amb els nostres fills i filles

I com tot aprenentatge té una base emocional, es pot crear el context adequat per a potenciar la curiositat, el descobriment i el gust pel saber proposant-los activitats diferents a les que realitzen a les aules. Fins i tot ‘no fer res’ o l'avorriment’, són recursos que aprofitar.
Leer

  • 15/07/2024
Reapertura para la presentación de nuevas solicitudes de Certificados EuroPsy

El Consejo General de la Psicología de España informa sobre los requisitos y la forma de pedir estos certificados europeos.
Leer

  • 20/06/2024
Horario para las fiestas de Hogueras / Horari per les festes de Fogueres

Horario de atención al público en la sede de Alicante. Horari d'atenció al públic en la seu d'Alacant.
Leer

  • 19/06/2024
LIBRO: ¡Pánico! Psicoeducación para el trastorno de ansiedad infantil

Autores: Aroa Borrás Barrachina y Francisco Conesa Beltrán. Ed. Pirámide
Leer