Els professionals de la Psicologia de l'Esport i l'Activitat Física dissenyen programes d'adherència a l'esport afavorint el compromís i la constància

Està demostrat que practicar exercici té beneficis psicològics i físics però, què ens impedeix, de vegades, practicar-lo de manera regular?

Setembre és el mes per excel·lència de tornada a la rutina: tornem al treball, tornem als centres educatius i tornem a fer totes aquelles activitats que ordenen els nostres dies. El rellotge mana en el nostre dia a dia i encara que de vegades desagrada que siga així, hem de reconèixer que l’ésser humà també necessita tindre uns hàbits perquè ens aporten certeses i seguretat.

Entre les rutines que algunes persones continuen i altres comencen, es troba la de fer exercici. Per això, setembre també és el mes per excel·lència de tornar al gimnàs, a les extraescolars o buscar alguna activitat física que ens ajude a trobar-nos millor física i psicològicament.

L’activitat física repercutisc positivament en la qualitat de vida, així ho reconeixen organismes con l’Organització Mundial de la Salut. Fins i tot, tal i com menciona Mª Carmen Molés, psicòloga de l’esport i vicedegana 3ª del Col·legi, fer esport també pot ser una ferramenta “preventiva davant qualsevol tipus problema de salut mental pels beneficis que comporta la seua pràctica, ja siga individual o grupal: la socialització, tindre objectius, afany de superació, confiança, etc.” ens ajuda a seguir endavant. També hem de recordar que al fer exercici alliberem endorfines, substàncies químiques que ens ajuden a reduir l’estrès i l'ansietat, millorant el nostre estat d'ànim i augmentant la sensació de benestar.

Malgrat que són ben sabuts aquest beneficis, no sempre resulta fàcil incloure l’esport a la rutina. Segons l’Enquesta d'Hàbits Esportius a Espanya 2022, realitzada pel Ministeri de Cultura i Esport i Consell Superior d'Esports, “les motivacions principals de les persones enquestades per a la realització d'activitat física són, per al 26,3%, estar en forma; el 22,1% va expressar que ho feia perquè li agradava; i el 20,1% ho practica per motius de salut”. Mentre que assenyalen com a inconvenients o dificultats la falta de temps (34,6%), la falta d’interès (25,4%) i en tercer lloc van expressar que en el 21,8% dels casos no realitzaven esport per motius de salutació o a la seua edat.

Per a que l’interès i la motivació no decaiguen, Molés aconsella tindre en compte els següents aspectes a l’hora d’optar per una activitat:

  • És important que ens agrade l’activitat a fer.
  • Establir objectius realistes: ser conscients de la nostra condició física i d’allò que serem capaços de fer. De no ser així, en comptes de motivar-nos apareixerà la frustració i molt probablement, deixarem la seua practica.
  • Que el lloc on practiquem l’esport, estiga relativament pròxim.

Existeixen programes destinats a propiciar l’adherència a l’esport. És adir, fer de l’activitat física, un hàbit. I per a que açò siga possible, els professionals de la Psicologia especialitzats en aquest àrea, han de conèixer a la persona o persones que componen el grup, les seues motivacions, els objectius, les necessitats físiques i psicològiques, així com analitzar la situació de cadascuna d’elles. Per tant, els programes d’adherència a l’esport propicien el compromís dels usuaris i la continuïtat de la practica esportiva.

 

 



Noticias relacionadas

  • 18/07/2024
Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio - 2024/2025 (XVIII edición)

Este máster tiene previsto comenzar el 18 de octubre de 2024. Las clases se impartirán en el Centro de Formación del COPCV. Abierto el plazo de inscripción.
Leer

  • 17/06/2024
¿Cómo trabajar la presión psicológica en los deportistas durante los entrenamientos?

Hay una variedad de acciones que se pueden incorporar en los entrenamientos, para practicar la presión psicológica y ayudar a los y las deportistas a lidiar con ella, y adaptarse a la que experimentan en los partidos, mejorando así desempeño.
Leer

  • 14/05/2024
Profesionales y estudiantes de Psicología del deporte colaboran en la Carrera Solidaria de Elche

Los compañeros y compañeras se han unido en la VII carrera solidaria organizada por la Facultad de Medicina de la UMH de Elche para promocionar y poner en valor la profesión.
Leer

  • 29/02/2024
Realizada la conferencia 'Psicología del deporte e inclusión social, presente y futuro'

El doctor en Psicología por la Universitat de Barcelona, Jordi Segura Bernal, ha impartido la conferencia dentro del acto de clausura de la edición XVI del Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio organizado del COPCV.
Leer

  • 14/02/2024
Conferencia: 'Psicología del deporte e inclusión social, presente y futuro'

La actividad se realizará día 22 de febrero de 2024 con motivo de la celebración del acto de clausura e inauguración del Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio organizado por el COPCV. El Doctor en Psicología por la Universitat de Barcelona, Jordi Segura Bernal, será el encargado de impartir la conferencia.
Leer

  • 04/12/2023
Mantenemos una reunión con la concejalía de Deportes de Alicante para impulsar la Psicología en este ámbito

Representantes de ambas entidades valoran muy positivamente este encuentro en el que se ha acordado comenzar con el diseño de acciones formativas dirigidas a entrenadores y deportistas.
Leer