Obligatorietat de l'ús de mascaretes en centres sanitaris i sociosanitaris de la Comunitat Valenciana

Així ho estableix la Direcció General de Salut Pública especificant en quines situacions.

Les infeccions respiratòries agudes (IRA) són un problema cíclic de salut pública, amb impacte directe sobre la salut de les persones i que, en períodes de màxima incidència, pot comprometre la capacitat de resposta del sistema sanitari per a l'atenció de la població.

Les IRA tenen gran impacte en termes de morbimortalitat en la població més vulnerable. És important, establir mesures de prevenció i control quan la situació epidemiològica ho requereix, entre elles, l'ús de màscares i mesures higièniques davant la presència de símptomes d'infecció respiratòria.

En l'Ordre SND/726/2023 del Ministeri amb competències en sanitat, de 4 de juliol, es va declarar la fi de l'obligatorietat de l'ús generalitzat de les màscares en els centres sanitaris i es van especificar les situacions en les quals s'havia de reforçar la seua utilització. Donada l'alta incidència de les IRA en la Comunitat Valenciana (taxa 1.501 casos per 100.000 habitants en la setmana epidemiològica 52), es considera pertinent establir l'obligatorietat de l'ús de mascaretes en els centres sanitaris i sociosanitaris en les següents situacions:

 

- Persones simptomàtiques quan estiguen en espais compartits.

- Professionals que atenen casos simptomàtics.

- Persones que treballen en Unitats de Vigilància intensiva i Unitats amb Pacients Vulnerables.

- En les urgències hospitalàries o d'atenció primària.

- En els llocs on es concentren pacients i familiars (sales d'espera d'atenció primària, de consultes hospitalàries, … ).

- En la resta de les situacions que generalment estan destinades a la protecció de les persones amb consideració de vulnerables, les Gerències dels Departaments de Salut, recolzades en els seus propis protocols i en les recomanacions dels Servicis de Medicina Preventiva, podran establir l'obligatorietat de l'ús de màscara de manera addicional a les indicacions establides, en funció de la situació epidemiològica i de les característiques estructurals i funcionals particulars dels seus centres dependents.

- En el cas dels centres sociosanitaris qualsevol informació, inclosa esta Instrucció, es realitzaran a través de les Comissions Departamentals Sociosanitàries.

 

Amb la finalitat de proporcionar eines a les Gerències per a monitorar la vigilància i control del seu Departament de Salut, des de la Direcció General de Salut Pública, es continuarà remetent amb periodicitat setmanal, l'informe SIVIRA-CV i l'informe de la contribució dels  diferents Departaments de Salut a la vigilància de les IRA.

 

CONSELLERIA DE SANITAT INSTRUCCIÓN: 1/2024

 



Noticias relacionadas

  • 11/03/2024
Problemas emocionales en jóvenes antes de la pandemia

Antes de la COVID-19, ya existía un incremento notorio de problemas emocionales en jóvenes. Así lo concluye un estudio publicado en la revista Journal of Child Psychology and Psychiatry.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
Día de la Psicología (24 de febrero)

Desde 1983, en España, se considera que Juan Huarte es su patrono.
Leer

  • 20/02/2024
Àrea personal del col·legiat i col·legiada

Coneix les gestions que pots fer en línia.
Leer

  • 16/02/2024
Lanzamiento de la Newsletter "Psico-Actualidad" por el COP Melilla

Destinada a mantener informada a la comunidad sobre las últimas novedades y avances en el campo de la psicología.
Leer