Obligatorietat de l'ús de mascaretes en centres sanitaris i sociosanitaris de la Comunitat Valenciana

Així ho estableix la Direcció General de Salut Pública especificant en quines situacions.

Les infeccions respiratòries agudes (IRA) són un problema cíclic de salut pública, amb impacte directe sobre la salut de les persones i que, en períodes de màxima incidència, pot comprometre la capacitat de resposta del sistema sanitari per a l'atenció de la població.

Les IRA tenen gran impacte en termes de morbimortalitat en la població més vulnerable. És important, establir mesures de prevenció i control quan la situació epidemiològica ho requereix, entre elles, l'ús de màscares i mesures higièniques davant la presència de símptomes d'infecció respiratòria.

En l'Ordre SND/726/2023 del Ministeri amb competències en sanitat, de 4 de juliol, es va declarar la fi de l'obligatorietat de l'ús generalitzat de les màscares en els centres sanitaris i es van especificar les situacions en les quals s'havia de reforçar la seua utilització. Donada l'alta incidència de les IRA en la Comunitat Valenciana (taxa 1.501 casos per 100.000 habitants en la setmana epidemiològica 52), es considera pertinent establir l'obligatorietat de l'ús de mascaretes en els centres sanitaris i sociosanitaris en les següents situacions:

 

- Persones simptomàtiques quan estiguen en espais compartits.

- Professionals que atenen casos simptomàtics.

- Persones que treballen en Unitats de Vigilància intensiva i Unitats amb Pacients Vulnerables.

- En les urgències hospitalàries o d'atenció primària.

- En els llocs on es concentren pacients i familiars (sales d'espera d'atenció primària, de consultes hospitalàries, … ).

- En la resta de les situacions que generalment estan destinades a la protecció de les persones amb consideració de vulnerables, les Gerències dels Departaments de Salut, recolzades en els seus propis protocols i en les recomanacions dels Servicis de Medicina Preventiva, podran establir l'obligatorietat de l'ús de màscara de manera addicional a les indicacions establides, en funció de la situació epidemiològica i de les característiques estructurals i funcionals particulars dels seus centres dependents.

- En el cas dels centres sociosanitaris qualsevol informació, inclosa esta Instrucció, es realitzaran a través de les Comissions Departamentals Sociosanitàries.

 

Amb la finalitat de proporcionar eines a les Gerències per a monitorar la vigilància i control del seu Departament de Salut, des de la Direcció General de Salut Pública, es continuarà remetent amb periodicitat setmanal, l'informe SIVIRA-CV i l'informe de la contribució dels  diferents Departaments de Salut a la vigilància de les IRA.

 

CONSELLERIA DE SANITAT INSTRUCCIÓN: 1/2024

 Noticias relacionadas

  • 20/06/2024
Horario para las fiestas de Hogueras / Horari per les festes de Fogueres

Horario de atención al público en la sede de Alicante. Horari d'atenció al públic en la seu d'Alacant.
Leer

  • 19/06/2024
LIBRO: ¡Pánico! Psicoeducación para el trastorno de ansiedad infantil

Autores: Aroa Borrás Barrachina y Francisco Conesa Beltrán. Ed. Pirámide
Leer

  • 12/06/2024
Autónomos - Comunicación a la Seguridad Social

El plazo finaliza el 30 de junio.
Leer

  • 24/05/2024
Turbulencias - Malestar, pensamientos recurrentes o estrés, son algunas de las consecuencias psicológicas que tripulación y pasaje experimentarán

Las personas del vuelo Londres-Singapur, han sentido que su vida corría peligro. Hablamos sobre las repercusiones emocionales y psicológicas de esta experiencia con Francisco Conesa, psicólogo especialista en psicología clínica y de la Aviación y Seguridad Aérea,.
Leer

  • 13/05/2024
Assistim a la presentació del Pla Simplifica de la Generalitat

La secratària del COPCV, Vicenta Esteve, ha acudit a l'acte de presentació per tal de rebere informació de primera mà de les novetats que l'Admnistració vol implementar a l'hora de fer tràmits.
Leer