La Psicologia, clau per a frenar l'emergència climàtica

Declaració del Consell General de la Psicologia d'Espanya amb motiu de la Cimera del Clima de Nacions Unides, que comença dilluns que ve a Madrid.

                                     

 

Entre els dies 2 i 13 de desembre de 2019, se celebra, a Madrid, la Cimera del Clima de les Nacions Unides, que reunirà líders polítics de tot el món, i l'objectiu dels quals és conscienciar i promoure una transformació urgent de cara a frenar el greu impacte del canvi climàtic a nivell global.

Aquest canvi està relacionat amb l'alt volum d'emissions de gasos (com CO2 i metà) que ha vingut de la mà d'un desenvolupament mundial que no ha considerat la sostenibilitat del planeta, i té una incidència, directa i indirecta, tant en la freqüència i intensitat dels esdeveniments climàtics extrems que venim patint en els últims anys, i que deriven en grans crisis i catàstrofes naturals, com en altres problemes socials i de salut física i emocional que hem començat a experimentar, en diferents graus, tots nosaltres.

Enfront d'una emergència d'aquestes característiques, es fa imprescindible una acció global que mobilitze de manera urgent a totes les parts, i que tinga com a objectiu últim estabilitzar les concentracions de CO2 i altres gasos en nivells que eviten una major interferència en l'equilibri climàtic.

Aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS, 2030) de les Nacions Unides i, particularment, l'objectiu 13 (“Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes”), només és possible a través del compromís, l'acció i l'esforç coordinats dels governs i administracions, la indústria, els accionistes, les organitzacions socials i sanitàries la població general. Tots, absolutament tots i totes, tenim un paper a l'hora d'escometre una transformació viable, així com la responsabilitat d'adoptar mesures que contribuïsquen a la sostenibilitat futura i, per a aconseguir-lo, cap acció és xicoteta, cap acció és insignificant.

Amb el coneixement que la conducta humana és un dels factors que més incideix en el canvi climàtic i el convenciment que només mitjançant un esforç conjunt és possible revertir la situació d'emergència climàtica en la qual ens trobem, el Consell General de Psicologia d'Espanya, que representa a més de 72.000 psicòlegs en tot el territori nacional, està fermament compromés a promoure, des de la disciplina psicològica, els canvis necessaris per a contribuir a aconseguir la disminució d'emissions i a convertir-se en un agent i referent per al canvi.

És així com des del Consell General de Psicologia d'Espanya, en línia amb la Resolució de Lisboa signada el mes de novembre passat, declarem:

 • Que la comunitat científica està d'acord sobre la greu amenaça que suposa el canvi climàtic, que aquesta amenaça s'està materialitzant a major velocitat de l'esperat i que un dels factors que més influeix en el canvi climàtic és el comportament humà.
 • Que, malgrat el gran volum d'informació i evidència científica disponible sobre l'impacte del canvi climàtic, les conductes humanes no han variat de forma prou significativa com per a frenar els efectes d'aquest canvi. La investigació suggereix que aquesta falta de modificació té a veure amb variables de tipus psicològic, ja que es tracta d'un tema complex, aparentment abstracte, escalonat, que no pot resoldre's únicament a través de la modificació dels comportaments individuals, i els efectes dels quals més greus s'experimenten a mitjà i llarg termini, la qual cosa dificulta comprendre la magnitud del risc que enfrontem.
 • Que l'atenció mediàtica sobre el canvi climàtic s'ha concentrat en els efectes de les grans crisis i catàstrofes derivades d'aquest canvi, com són les inundacions, grans sequeres, ciclogéneis, huracans o incendis, ocupant-se poc de transmetre la gravetat d'altres conseqüències, com són les migracions, la necessitat de desplaçaments a causa de la pujada del nivell de la mar o els conflictes entre poblacions i individus per escassetat de recursos, així com l'increment dels problemes de salut relacionats, per exemple, amb les dificultats respiratòries (com a infeccions i al·lèrgies). D'aquesta forma, els incendis de Galícia i Canàries o les inundacions de la zona sud-est d'Espanya, que s'han saldat amb la mort de diverses persones, o la tempesta Dorian i l'Huracà Mathew, que han devastat zones geogràfiques senceres, han ocupat nombrosos titulars, però són poques les persones que saben que, en el transcurs de la nostra vida, centenars de quilòmetres de Jamaica quedaran submergits sota l'aigua (el que suposarà el desplaçament de milers de persones) o que ciutats com Nova York afrontaran inundacions cròniques en les pròximes dècades.
 • Que s'han dedicat pocs esforços a conéixer els efectes aguts i crònics que el canvi climàtic té sobre la salut mental, incloent l'ansietat, l'estrés, el trauma, l'estrés posttraumàtic, la depressió i l'abús de substàncies.
 • Que és necessari fer comprendre que existeix un problema i que, per a això, el rol de la Psicologia en l'augment de la consciència i la construcció social i individual de la percepció del risc, en el desenvolupament de polítiques per a frenar i previndre el canvi climàtic i en la labor informadora dels mitjans és essencial.
 • Que el comportament humà és un dels factors que més contribueix al canvi climàtic, que la Psicologia és una ciència del comportament i que, per tant, compta amb el coneixement, la metodologia i les intervencions que poden ajudar a modificar aquests comportaments per a previndre el canvi climàtic.
 • Que les organitzacions sanitàries, i molt particularment aquelles relacionades amb la Psicologia, donat el seu cos de coneixement i praxi, han d'incloure la prevenció del canvi climàtic entre les seues línies estratègiques, i han de fer-lo, com ja està succeint, coordinant esforços a nivell nacional i internacional amb altres organitzacions i associacions, agents polítics, agents educatius, indústria i altres intervinents per a aconseguir el repte de l'estabilització d'emissions.
 • Que aquests esforços han de buscar sempre solucions que tracten de beneficiar, en la mesura que siga possible, a totes les parts, de manera que l'objectiu de l'estabilització d'emissions es puga fer realitat. Això significa que és necessari, entre altres qüestions, tindre en compte a totes les parts implicades (“stakeholders”) a l'hora de proposar solucions viables.

Per tant, aquesta organització professional:

 • Es compromet a posar al servei de la prevenció del canvi climàtic aquells recursos professionals, científics, educatius, culturals i aplicats que siguen necessaris.
 • Insta als líders governamentals, de la salut, educatius i de les grans corporacions i indústries a adoptar polítiques, normes i valors que promoguen comportaments preventius i pal·liatius a nivell individual, comunitari i organitzacional relacionats amb la prevenció de la crisi del clima.
 • Sol·licita a les autoritats sanitàries que garantisquen que els sistemes sanitaris compten amb els recursos necessaris per a atendre les necessitats psicològiques relacionades amb el canvi climàtic. Entre aquestes necessitats es troben tant l'atenció psicològica necessària per a afrontar les conseqüències derivades de situacions d'emergències, crisis i catàstrofes, com la derivada de la percepció de risc per canvi climàtic, i que inclou, entre altres, problemes d'ansietat, estrés, depressió, estrés posttraumàtic i consum de substàncies.
 • Anima a la Conferència de Degans de Facultats de Psicologia al fet que valoren la possibilitat d'incloure formació relacionada amb la prevenció del canvi climàtic en els programes acadèmics.
 • Continuarà difonent el coneixement psicològic i l'evidència científica disponible sobre les claus del canvi comportamental, garantint que aquesta informació arriba a totes les instàncies que juguen un paper rellevant en la prevenció del canvi climàtic i la reducció d'emissions, així com assegurant que incorporen una visió interdisciplinària a l'hora abordar les polítiques i accions contra el canvi climàtic.
 • Continuarà col·laborant amb altres 40 associacions internacionals de la Psicologia per a establir estratègies comunes que permeten abordar amb major èxit el problema del canvi climàtic des del punt de vista de la disciplina i que garantisquen la sostenibilitat del planeta i de preservació del medi ambient per a les generacions esdevenidores. Entre les mesures que ja s'han posat en marxa, l'organització col·legial s'ha adherit a la Declaració de Lisboa (2019) (veure: http://www.infocop.es/view_article.asp?id=8419).
 • Implementarà, en els pròxims 3-6 mesos, un pla d'actuació per a la prevenció del canvi climàtic que inclou, entre altres accions, la creació d'un grup nacional de treball sobre prevenció de canvi climàtic, la progressiva transformació del COP en una corporació verda (adoptant mesures de reciclatge i consum eficient), la visibilització del problema del canvi climàtic en tots els fòrums en els quals participe (inclosos els seus congressos nacionals i publicacions) i la promoció de formació específica per als professionals de la Psicologia en temes relacionats amb el problema del canvi climàtic.

 

 Noticias relacionadas

 • 17/01/2020
L'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut (EVES) acull la Jornada de Salut Mental Hospital Pare Jofré

L'assessora de la Junta Paloma Botella ha estat present en la jornada, celebrada aquest dijous, 16 de gener, sota el títol ‘Nous horitzons en la salut mental: drets i recuperació’.
Leer

 • 15/01/2020
XII edición de los Premios Llum

El plazo para la presentación de las candidaturas, de los premios convocados por la CEV, finaliza el próximo 14 de febrero de 2020
Leer

 • 14/01/2020
Vicenta Esteve renueva como vocal del Consejo Asesor del Mecanismo Nacional de Prevención de la Tortura del Defensor del Pueblo

La secretaria de la Junta de Gobierno del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana ocupa el cargo en este Consejo del Defensor del Pueblo desde 2013.
Leer

 • 13/01/2020
Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió

Aquest dilluns, 13 de gener, el COPCV se suma al Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió amb una campanya en premsa escrita que pretén donar visibilitat a aquest trastorn mental, a més de revindicar el paper del professional de la Psicologia Clínica en els serveis d'atenció primària per a millorar la seua detecció i tractament.
Leer

 • 08/01/2020
Fallece el compañero Ramón Urrutia Arruti

La misa funeral tiene lugar este miércoles, 8 de enero, a las 20:00 h en la Iglesia de San Juan del Hospital (c/ Trinquete de Caballeros, nº5, Valencia). El COPCV expresa sus condolencias ante la pérdida del que fuera vocal de Junta durante los años 1996-2000, y le recuerda con las palabras que le dedica su amigo y compañero Javier Castillo.
Leer

 • 30/12/2019
El COPCV i l'Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials es reuneixen per a promoure la millora de serveis

L'Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials va convocar al COPCV a una reunió per a marcar necessitats prioritàries a cobrir en l'àmbit psicològic amb la finalitat de millorar l'atenció en els serveis públics.
Leer