8 de març, Dia internacional de la dona

La corresposabilitat, clau per a aconseguir la igualtat real. el COPCV s'adherix al comunicat del del Consell General de la Psicologia.

En este 8 de març i amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el COPCV es suma al comunicat del Consell General de la Psicologia mitjançant el qual desitgem fer especial insistència en la necessitat de promoure la corresponsabilitat en l'espai domèstic i la visibilització de les cures per a acostar-nos al fi de la històrica desigualtat de gènere entre homes i dones. A pesar que la igualtat entre dones i homes s'arreplega a nivell legal, queden molts espais en què estem lluny d'eixa equitat, i un dels més significatius és l'àmbit privat, en el que les cures continuen recaient de manera molt significativament superior en les dones.

L'avanç cap a la igualtat a través de la incorporació de la dona al món laboral no s'ha traduït en la mateixa mesura en la incorporació de l'home a l'espai domèstic. A més, les tasques vinculades a les cures continuen sent invisibles i menysvalorades, per la qual cosa mentres no es posen en valor serà molt difícil que podem aconseguir una igualtat real. No hem d'ignorar que les famílies són múltiples i diverses, com les monoparentals, les que tenen càrregues familiars, en situació de viudetat, de dependència, etc., amb les conseqüències que açò suposa. A Espanya, es van dedicar al llarg de 2018 més de 130 milions d'hores en treball no remunerat; açò equival a una població de 16 milions que tingueren una jornada laboral de huit hores diàries i quasi un 15% del PIB. Unes cures que no coneixen vacacions ni edat de jubilació.

El canvi social és lent, per la qual cosa hem de promoure, a través dels diferents agents de socialització i per les administracions públiques, models de participació igualitària en les tasques domèstiques i en les labors de cures, per a dinamitzar l'avanç cap a l'equitat real entre dones i homes, també en l'espai privat. La coeducació, és a dir, l'educació en igualtat per a evitar les discriminacions o desigualtats per motiu de gènere, així com la coresponsabilitat en la llar, consistent en que homes i dones es responsabilitzen per igual de les tasques domèstiques i de cures, són essencials per a desmuntar les bases de la desigualtat. En este sentit, la coeducació és clau per a promoure models coresponsables, ja que permet l'educació en igualtat a xiquets i xiquetes, per a desterrar els rols, estereotips i prejuís de gènere, construccions socials que sustenten la desigualtat i les seues repercussions. Rols de gènere com els que identifiquen les dones com a responsables de les tasques domèstiques i de les cures.

La psicologia educativa resulta una ferramenta d'immensa utilitat per al disseny i la implantació de plans de coeducació en els centres escolars, en el que s'aborden aspectes no sols relatius a la coresponsabilitat, sinó també a l'educació afectivo-sexual, la igualtat, la gestió de les mocions, etc. Per això és imprescindible la incorporació com més prompte millor de psicòlogues i psicòlegs educatius a tots els centres educatius, tant de Primària com de Secundària. Només educand en igualtat des de la infància aconseguirem superar el masclisme en la societat.

 

   

 



Noticias relacionadas

  • 08/03/2024
Ens comprometem a continuar treballant per la igualtat - Dia Internacional de la Dona (8 de març)

Comunicat del COP al qual ens sumem per reinvindicar la igualtat i la necessitat de formació en perspectiva de gènere, per a poder identificar les estructures i sistemes que perpetuen la desigualtat i així, a través del nostre exercici professional, contribuir a la seua finalització.
Leer

  • 01/03/2024
Mª Carmen Molés, vicedecana 3ª del COPCV, participa en la mesa 'Construimos juntas'

La Diputación de Castellón ha organizado este encuentro para conmemorar el Día de la Mujer.
Leer

  • 28/02/2024
Acto 'Monólogos igualitarios'

Tendrá lugar el 15 de marzo en San Vicent del Raspeig a las 19:00h.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 27/11/2023
Presentación telemática del Instrumento Valora-CV

En representación del COPCV asistirán, presencialmente, la vocal de la Junta de Gobierno Purificación Párraga Pérez y la asesora de la Junta de Gobierno Carolina Pino de la Cueva, el próximo 28 de noviembre de 2023, de 11 a 13 horas.
Leer