8 de març, Dia internacional de la dona

La corresposabilitat, clau per a aconseguir la igualtat real. el COPCV s'adherix al comunicat del del Consell General de la Psicologia.

En este 8 de març i amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el COPCV es suma al comunicat del Consell General de la Psicologia mitjançant el qual desitgem fer especial insistència en la necessitat de promoure la corresponsabilitat en l'espai domèstic i la visibilització de les cures per a acostar-nos al fi de la històrica desigualtat de gènere entre homes i dones. A pesar que la igualtat entre dones i homes s'arreplega a nivell legal, queden molts espais en què estem lluny d'eixa equitat, i un dels més significatius és l'àmbit privat, en el que les cures continuen recaient de manera molt significativament superior en les dones.

L'avanç cap a la igualtat a través de la incorporació de la dona al món laboral no s'ha traduït en la mateixa mesura en la incorporació de l'home a l'espai domèstic. A més, les tasques vinculades a les cures continuen sent invisibles i menysvalorades, per la qual cosa mentres no es posen en valor serà molt difícil que podem aconseguir una igualtat real. No hem d'ignorar que les famílies són múltiples i diverses, com les monoparentals, les que tenen càrregues familiars, en situació de viudetat, de dependència, etc., amb les conseqüències que açò suposa. A Espanya, es van dedicar al llarg de 2018 més de 130 milions d'hores en treball no remunerat; açò equival a una població de 16 milions que tingueren una jornada laboral de huit hores diàries i quasi un 15% del PIB. Unes cures que no coneixen vacacions ni edat de jubilació.

El canvi social és lent, per la qual cosa hem de promoure, a través dels diferents agents de socialització i per les administracions públiques, models de participació igualitària en les tasques domèstiques i en les labors de cures, per a dinamitzar l'avanç cap a l'equitat real entre dones i homes, també en l'espai privat. La coeducació, és a dir, l'educació en igualtat per a evitar les discriminacions o desigualtats per motiu de gènere, així com la coresponsabilitat en la llar, consistent en que homes i dones es responsabilitzen per igual de les tasques domèstiques i de cures, són essencials per a desmuntar les bases de la desigualtat. En este sentit, la coeducació és clau per a promoure models coresponsables, ja que permet l'educació en igualtat a xiquets i xiquetes, per a desterrar els rols, estereotips i prejuís de gènere, construccions socials que sustenten la desigualtat i les seues repercussions. Rols de gènere com els que identifiquen les dones com a responsables de les tasques domèstiques i de les cures.

La psicologia educativa resulta una ferramenta d'immensa utilitat per al disseny i la implantació de plans de coeducació en els centres escolars, en el que s'aborden aspectes no sols relatius a la coresponsabilitat, sinó també a l'educació afectivo-sexual, la igualtat, la gestió de les mocions, etc. Per això és imprescindible la incorporació com més prompte millor de psicòlogues i psicòlegs educatius a tots els centres educatius, tant de Primària com de Secundària. Només educand en igualtat des de la infància aconseguirem superar el masclisme en la societat.

 

   

 Noticias relacionadas

  • 26/05/2021
V Certamen de Relats Beatriu Civera

El certamen impulsat des de la Regidoria d’Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI obri el termini d'inscripcions fins el 31 de maig 2021.
Leer

  • 18/05/2021
El COPCV apoya las reivindicaciones de las Jornadas contra la LGTBIfobia de Castelló

Zoraida Granados, asesora de la Junta, ha asistido como representante del COPCV, a los actos enmarcados en estas Jornadas. En ellos, se ha exigido la aprobación de una Ley Trans a nivel estatal y el desarrollo de políticas que promuevan la igualdad de las personas transgénero.
Leer

  • 17/05/2021
Día Internacional contra la Homofòbia, la Transfòbia y la Bifòbia

'Per una societat inclusiva que garantisca el benestar de totes les persones'. / Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia. 'Por una sociedad inclusiva que garantice en bienestar de todas las personas'.
Leer

  • 03/05/2021
Día Nacional de la Convención Internacional sobre los Derechos de las Personas con Discapacidad de Naciones Unidas

Coincidiendo con esta fecha, el COPCV desea poner el valor el trabajo de cientos de psicólogos y psicólogas que, desde diferentes áreas de la disciplina, trabajan para conseguir un desarrollo integral e inclusivo.
Leer

  • 03/05/2021
Webinar per oferir a la ciutadania formació en igualtat i violència de gènere

L'activitat organitzada per l'Escola d'Igualtat de l'Ajuntament de Castelló, es celebrará el proper 11 de maig 2021
Leer

  • 23/04/2021
Durant el confinament, les dones continuaren assumint la majoria de tasques de la llar

Són les conclusions extretes de l’enquesta sobre corresponsabilitat que l’Ajuntament ha fet a dones de la ciutat. Mª Carmen Molés, vocal de la Junta del COPCV, ha estat present en l’acte.
Leer