Sanitat anuncia un protocol específic per a la detecció i atenció del TDAH en la nostra Jornada científica: 'Des de la infància fins a l'edat adulta'

Actualització: VÍDEO compler de la jornada. En aquest acte, el degà del COPCV, Francisco Santolaya, ha posat l'accent en la coordinació entre àmbit de sanitàri, Intervenció Social i d’Educació per tal de garantir l'atenció més adequada.

 

El 20 de gener, en el Complex Esportiu Municipal la Petxina, hem celebrat la jornada científica TDAH: 'Des de la infància fins l’edat adulta’ una cita que el COPCV i l'Associació TDAH+16 València hem organitzat per donar a conèixer el context actual d’aquest trastorn, les seus implicacions i les necessitats de les persones amb TDAH des de menuts a la vida adulta.

La taula d’inauguració ha estat composta pel nostre  degà, Francisco Santolaya; Julia Climent tercera Tinent d’Alcalde de l’ajuntament de València; i Marciano Gómez, conseller de Sanitat.

En la seua intervenció, Gómez va anunciar que el seu departament te previst posar en marxa, “un protocol específic per a la detecció i atenció del TDAH” i s'ha compromès a accelerar la seua implementació ja que, “per a l'actual govern de la Generalitat, la salut mental serà un dels eixos estratègics entorn del qual girarà tota la política sanitària al llarg d'esta legislatura”. Unes paraules que ambdues entitats organitzadores hem acollit amb satisfacció i esperant que compten amb nosaltres per al seu disseny i posada en pràctica. “La coordinació i l’esforç entre l’àmbit de sanitàri, d’Intervenció Social i d’Educació és imprescindible per a poder aconseguir realment un pla adequat així com integració plena per tal d’ajudar a la ciutadania”, ha afirmat Santolaya.

   

A continuació, Juan Pérez Caro, secretari de l’Associació TDAH Vallès ha presentat l’exposició itinerant anomenada "L’evidència Científica del TDAH". Són diversos panells informatius a través del quals  TDAH Vallès i la Federación Mundial de Profesionales de TDAH, donen a conèixer les dades objectives que hi ha sobre aquest trastorn.

Tant les associacions de TDAH presents en aquest acte com l’administració han fet referència a dades que permeten aproximar-se al trastorn:

- Segons els últims estudis, la prevalença del TDAH al nostre país se situa, en l'actualitat, entorn del 6,6 %. Això significa que, aproximadament, un de cada 15 xiquets i adolescents del nostre país pateix esta malaltia.

- A la Comunitat Valenciana, al tancament de 2023, hi ha més de 60.000 pacients diagnosticats amb TDAH. Per sexes, els diagnòstics en homes (45.334) tripliquen els de les dones (15.106).

- Quant a la xifra de casos nous anuals o incidència, quasi s'ha triplicat en els quatre últims anys, i ha passat de 3.630 en 2019 als 10.053 en 2023. I els nous diagnòstics es concentren entre els menors de 18 anys (el 75,33 % del total).

 

La primera part de la jornada s’ha completat amb la representació de l’obra de teatre ‘Laila’, de la companya JUNO. En ella, es narra la vida d’una jove TDAH que troba la seua motivació en el flamenc. La Jornada s’ha completat amb dos taules redones. Per una banda ‘perquè la major part de la nostra vida som adults’ en la qual han participat María del Carme Echeverría, neuropsicòloga i psicopedagoga, directora de la Unitat Diagnòstica de l'Associació TDAH Vallès; José Martínez, cap de psiquiatria de l'Hospital Dr. Peset de València, i directiu de SEPD; Fernando Mulas, neuropediatre, Premi Ramón y Cajal 2013, director d’INVANEP; i Lorena Amado, psicòloga amb habilitació sanitària i professora col·laboradora en la Universitat CEU Cardenal Herrera. Tots ells, coordinats per Mª Elena Podio, presidenta de l'Associació TDAH+16 València.

    

La segona taula s’ha centrar en l’abordatge del TDAH passats els 16 anys, per a aqueta taula redona he, comptat amb Sonia Martínez, professora titular del departament de Psicobiologia i directora de la Unitat d'Investigació de Trastorns del Neurodesenvolupament de la Universitat de València; Lorena Rodríguez, neuropsicòloga pediàtrica de la Clínica Neurokid València; i Josefa Izquierdo Cortés, catedràtica d'orientació educativa i orientadora de les Unitats Específiques d'Orientació en l'àmbit de Conducta i Convivència de la Conselleria d'Educació. La nostra vicedegana, Andrea Ollero, ha sigut la moderadora.

La vicedegana del COPCV i la presidenta de TDAH+16 Valencia han estat acompanyades per Ana Mª Pellicer Climent, directora de la Unitat d’Especialització d’Orientació- UEO Dénia”  per realitzar la cloenda.

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 26/04/2024
II Jornada ‘El profesional de la psicología en el marco de los servicios sociales de la Comunitat: del contrato programa a la estructuralidad'

El 24 de mayo se celebra en Valencia, esta jornada de Psicología de la Intervención Social con el objetivo de propiciar un espacio de intercambio profesional. Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 22/04/2024
Charla: (In)visibilización de las realidades lésbicas

La charla está prevista realizarla el día 25 de abril en la sede de Castellón.
Leer

  • 22/04/2024
Jornada “Psicologia municipal. Intervenció comunitària en l’àmbit educatiu i social”

El COPCV organitza aquesta activitat la qual es realitzarà el 18 de maig al Complex Esportiu Cultural Petxina de València. Activitat gratuïta prèvia reserva de plaça.
Leer

  • 17/04/2024
IX Jornadas Autonómicas de Atención Temprana

Tendrán lugar los días 24 y 25 de mayo en el MARQ (Museo Arqueológico de Alicante).
Leer