Dia Mundial per a la Conscienciació sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Majors, 15 de juny

El COPCV s’adhereix al comunicat elaborat pel Consell Oficial de la Psicologia. “Es fa necessari aprofundir en la prevenció a través de la sensibilització per a la millora de la qualitat i el benestar emocional de la persona major minimitzant l'agreujament de la deterioració cognitiva, la simptomatologia depressiva i d'ansietat”.

“Hui només et demane que no em crides, que no m'insultes, que no m'exclogues de les decisions que m'afecten… hui et demane que em respectes. Per favor, respecta els meus drets”. Així se senten diàriament moltes persones majors. L'OMS (2020) indica que el maltractament a les persones majors se sol donar en forma d'un acte únic o de forma repetida en el temps que causa mal o sofriment a una persona d'edat, o la falta de mesures apropiades per a poder evitar-ho, així com el maltractament físic, psíquic, emocional o sexual, a més de l'abús de confiança en qüestions econòmiques.

Entre màscares i distàncies de seguretat la situació sanitària actual ha provocat que algunes persones majors hagen vist vulnerats els seus drets. A alguns se'ls ha llevat l'oportunitat de prendre decisions sobre el seu dia a dia. Això ha fet que s'haja anat agreujant en molts casos la situació d'aïllament i de soledat.

El fet de no haver tingut en compte ni l'opinió ni el benestar psicològic de la persona major provoca una falta de compte amb seqüeles similars al maltractament, podent-se enquadrar en MALTRACTAMENT INSTITUCIONAL (OMS,2020), degut sobretot, al fet que els òrgans competents no els han atorgat la protecció psicològica necessària perquè la seua autonomia física i la seua salut mental no es veren afectats. La falta de mitjans, la falta de recursos, la falta de previsió, etc. ha provocat un agreujament de les patologies prèvies fent que fins i tot augmentara la sobrecàrrega familiar el que, a vegades, ha pogut provocar que els familiars no pogueren atendre els seus familiars de la forma adequada. Per tant, la situació sanitària ha deixat palesa la necessitat de la labor del professional de la psicologia en l'àmbit de l'envelliment.

Podem manifestar que igual que les vacunes anticovid s'han desenvolupat en tan poc temps per a ser eficaços per a lluitar contra el COVID-19 considerem necessari que la societat en el seu conjunt es vacune davant el maltractament cap a la persona major. Que la vacuna arribe a tots i cadascun que formem part de la societat per a adonar-nos que els nostres majors necessiten el nostre suport. Perquè el maltractament cap a les persones majors és un problema de salut pública i de la societat (OMS, 2020).

El Consell General de la Psicologia al·ludeix a la importància de cuidar als nostres majors, de respectar els seus drets i que dins d'un treball interdisciplinari s'aborde la necessitat de minimitzar les situacions de maltractament o desprotecció que poden estar patint les persones majors. Es fa necessari per tant aprofundir en la prevenció a través de la sensibilització per a la millora de la qualitat i el benestar emocional de la persona major minimitzant l'agreujament de la deterioració cognitiva, la simptomatologia depressiva, d'ansietat, etc. Així, una intervenció psicològica en aquest sentit permetrà atendre les persones majors minimitzant els possibles factors de risc i sobretot un abordatge integral.

 

Grup de Treball de Psicologia de l'Envelliment del Consell General de la Psicologia d'Espanya

 

Día Mundial para la Concienciación  sobre el Abuso y el Maltrato a las Personas Mayores (castellano)

Galería de fotosNoticias relacionadas

  • 23/09/2021
Mostrem el nostre suport a les persones afectades per l'erupció volcá de l'illa de La Palma

Mostramos nuestro apoyo a las personas afectadas por la erupción del volcán de la isla de La Palma.
Leer

  • 22/09/2021
HOY, Mesa redonda: El papel de la familia en la enfermedad de Alzheimer

Se realiza en directo de 17:00h a 20:00h, a través de la plataforma de formación online del COPCV.
Leer

  • 21/09/2021
Manifest en el Dia de l'Alzheimer / Manifiesto en el día del Alzheimer - 21 de septiembre

El COPCV es suma a l'escrit elaborat pel Grup de Treball d'Envelliment del Consell General de la Psicologia d'Espanya / El COPCV se suma al escrito elaborado por el Consejo general de la Psicología de España.
Leer

  • 21/09/2021
Alzheimer - Entrevista a la psicogerontóloga, Clara Aguado: 'El apoyo psicológico a las personas cuidadoras es una necesidad indiscutible'

Con motivo del Día Mundial del Alzheimer, el COPCV desea poner de relieve el papel absolutamente necesario de la persona cuidadora y de los familiares. Sujetos afectados directamente por la enfermedad que alternan estados de crisis con estados de asimilación. Por ello, recibir apoyo psicológico durante todo el proceso es una necesidad.
Leer

  • 16/09/2021
Conversa amb Ismael Quintanilla, amb motiu de la publicació del llibre "El recolector de piedras"

Serà el dijous, 23 de setembre a les 19:00, en el Centre Cultural La Nau de València.
Leer

  • 15/09/2021
Webinar decimonovena del Fórum de debate Hacia una Sociedad Cuidadora: Envejecer en la ciudad que cuida

La actividad organizada por Ciudades que Cuidan es gratuita con previa inscripción. ¡Plazas limitadas!
Leer