Dia Mundial per a la Conscienciació sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Majors, 15 de juny

El COPCV s’adhereix al comunicat elaborat pel Consell Oficial de la Psicologia. “Es fa necessari aprofundir en la prevenció a través de la sensibilització per a la millora de la qualitat i el benestar emocional de la persona major minimitzant l'agreujament de la deterioració cognitiva, la simptomatologia depressiva i d'ansietat”.

“Hui només et demane que no em crides, que no m'insultes, que no m'exclogues de les decisions que m'afecten… hui et demane que em respectes. Per favor, respecta els meus drets”. Així se senten diàriament moltes persones majors. L'OMS (2020) indica que el maltractament a les persones majors se sol donar en forma d'un acte únic o de forma repetida en el temps que causa mal o sofriment a una persona d'edat, o la falta de mesures apropiades per a poder evitar-ho, així com el maltractament físic, psíquic, emocional o sexual, a més de l'abús de confiança en qüestions econòmiques.

Entre màscares i distàncies de seguretat la situació sanitària actual ha provocat que algunes persones majors hagen vist vulnerats els seus drets. A alguns se'ls ha llevat l'oportunitat de prendre decisions sobre el seu dia a dia. Això ha fet que s'haja anat agreujant en molts casos la situació d'aïllament i de soledat.

El fet de no haver tingut en compte ni l'opinió ni el benestar psicològic de la persona major provoca una falta de compte amb seqüeles similars al maltractament, podent-se enquadrar en MALTRACTAMENT INSTITUCIONAL (OMS,2020), degut sobretot, al fet que els òrgans competents no els han atorgat la protecció psicològica necessària perquè la seua autonomia física i la seua salut mental no es veren afectats. La falta de mitjans, la falta de recursos, la falta de previsió, etc. ha provocat un agreujament de les patologies prèvies fent que fins i tot augmentara la sobrecàrrega familiar el que, a vegades, ha pogut provocar que els familiars no pogueren atendre els seus familiars de la forma adequada. Per tant, la situació sanitària ha deixat palesa la necessitat de la labor del professional de la psicologia en l'àmbit de l'envelliment.

Podem manifestar que igual que les vacunes anticovid s'han desenvolupat en tan poc temps per a ser eficaços per a lluitar contra el COVID-19 considerem necessari que la societat en el seu conjunt es vacune davant el maltractament cap a la persona major. Que la vacuna arribe a tots i cadascun que formem part de la societat per a adonar-nos que els nostres majors necessiten el nostre suport. Perquè el maltractament cap a les persones majors és un problema de salut pública i de la societat (OMS, 2020).

El Consell General de la Psicologia al·ludeix a la importància de cuidar als nostres majors, de respectar els seus drets i que dins d'un treball interdisciplinari s'aborde la necessitat de minimitzar les situacions de maltractament o desprotecció que poden estar patint les persones majors. Es fa necessari per tant aprofundir en la prevenció a través de la sensibilització per a la millora de la qualitat i el benestar emocional de la persona major minimitzant l'agreujament de la deterioració cognitiva, la simptomatologia depressiva, d'ansietat, etc. Així, una intervenció psicològica en aquest sentit permetrà atendre les persones majors minimitzant els possibles factors de risc i sobretot un abordatge integral.

 

Grup de Treball de Psicologia de l'Envelliment del Consell General de la Psicologia d'Espanya

 

Día Mundial para la Concienciación  sobre el Abuso y el Maltrato a las Personas Mayores (castellano)

Galería de fotosNoticias relacionadas

  • 12/05/2022
Mesa Redonda: 'No a la discriminación por edad'

Con motivo del Día Mundial de Toma de Conciencia del Abuso y Maltrato en la Vejez, el próximo 15 de junio de 17:30h a 20:30h, se realizará este acto en la Universidad Permanente de la Universidad de Alicante.
Leer

  • 25/04/2022
VIII Congreso de Educación Social

La jornada de València celebrará el próximo miércoles 4 de mayo.
Leer

  • 19/04/2022
Actes amb motiu del Dia Internacional contra el Maltractament Infantil (25 d’abril)

Participem en la taula redona sobre maltractament infantil i acollim l’exposició itinerant ‘Crèixer amb por’( del 19 al 30 d'abril).
Leer

  • 08/04/2022
La incorporació de psicòlegs en AP o formació emocional en l'àmbit educatiu, són algunes de les conclusions de la Convenció Ciutadana

El COPCV es mostra satisfet davant les recomanacions extretes d'este procés deliberatiu esperant que l'autoritat competent prenga nota i les incorpore dins el futur Pla Valencià de Salut Mental.
Leer

  • 01/04/2022
El Consejo General de la Psicología en España y Aldeas Infantiles SOS se unen para apoyar la Emergencia en Ucrania

Habilitan una página de donación con el objetivo de ayudar a los niños, niñas y familias que están viviendo una situación crítica a consecuencia de la guerra.
Leer