Comunicat - Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència Contra la Dona

Ens sumem a la declaració institucional realitzada pel Consell General de la Psicologia d’Espanya.

Són diferents les bretxes de gènere  que evidencien la desigualtat que existeix en la nostra societat: salarial, de cures, tecnològica... Però hi ha una especialment dramàtica, la bretxa de la por de ser víctima de la  violència masclista. Aquesta por en la qual  viu instal·lada una de cada deu dones al nostre país, segons les dades de l’última macro-enquesta de Violència contra la Dona, publicada en 2019 per la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, que reflecteix que un 10'6% de les dones a Espanya ha patit en l'últim any algun tipus de violència per part de la seua parella o ex-parella, sempre de tipus psicològic, però també sexual o físic.

Enguany fa una dècada del Conveni d'Istanbul, un instrument jurídic internacional ratificat per 34  estats membres  del Consell d'Europa,  entre ells, Espanya, que reconeix la violència contra la dona com una violació dels drets humans i una forma de discriminació  contra la dona. El seu enfocament s'orienta  cap a les  víctimes; cerca garantir la seua protecció, la seua seguretat i el seu apoderament.

Aquesta Convenció del Consell d'Europa per a previndre i combatre la violència contra la dona i la violència domèstica és molt rellevant, perquè ha ajudat molts països en aquesta dècada a incorporar  al seu marc legislatiu mesures i polítiques per a previndre  i atendre aquesta greu vulneració dels   drets de les   dones que constitueix un obstacle insalvable per a la igualtat real entre homes i dones. En ella es reconeix  el caràcter estructural de la violència de gènere, la qual cosa és determinant per a responsabilitzar a les diferents administracions del seu paper per a previndre'l,  protegir  les víctimes i oferir recursos assistencials, entre ells els de tipus  psicològic, que puguen ajudar-los en la seua eixida d'aquesta situació.

Aquest 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Erradicació de la Violència contra la Dona, igual que ho fem  els altres  364 dies de l'any,  des del Consell General de la Psicologia, manifestem el compromís de la nostra professió amb la lluita contra la violència de gènere, causa i conseqüència al mateix temps de la desigualtat entre dones i homes.

I no hem d'ignorar  el desigual impacte de gènere  que la situació viscuda des de març  de 2020,

arran del COVID-19, ha tingut en la nostra societat, que ens ha demostrat que en una situació crítica, la violència de gènere augmenta. De fet, novament ho hem comprovat en l'emergència  a la   Palma, on des que  ha començat l'erupció  del volcà s'han disparat les intervencions per violència contra les dones.

Finalment, des del Consell General de la Psicologia transmetem el nostre afecte i suport a les   dones, als seus fills i filles afectades per violència  masclista, així com  a les  famílies i afins de les 36 dones i 5 xiquetes i xiquets assassinats enguany; uns crims terribles que han costat la vida de, almenys, 1117 dones des de 2003 i 44 menors des de 2013.

(Se adjunta declaración en castellano)

 

 

Àrea de Psicologia i Igualtat de Gènere

 



Noticias relacionadas

  • 20/03/2024
Participamos en la primera reunión del comité científico del XX Congreso sobre la Violencia Contra la Mujer

En ella se han perfilado los temas que se tratarán en este evento organizado para el 3 y 4 de octubre de 2024.
Leer

  • 08/03/2024
Ens comprometem a continuar treballant per la igualtat - Dia Internacional de la Dona (8 de març)

Comunicat del COP al qual ens sumem per reinvindicar la igualtat i la necessitat de formació en perspectiva de gènere, per a poder identificar les estructures i sistemes que perpetuen la desigualtat i així, a través del nostre exercici professional, contribuir a la seua finalització.
Leer

  • 07/03/2024
GUÍA para mujeres supervivientes de violencia de género con problemas de adicciones. No te rindas

Valladolid, Asociación para la Promoción y Gestión de Servicios Sociales Generales y Especializados (Progestión), 2023, 40 p.
Leer

  • 01/03/2024
Mª Carmen Molés, vicedecana 3ª del COPCV, participa en la mesa 'Construimos juntas'

La Diputación de Castellón ha organizado este encuentro para conmemorar el Día de la Mujer.
Leer

  • 28/02/2024
Acto 'Monólogos igualitarios'

Tendrá lugar el 15 de marzo en San Vicent del Raspeig a las 19:00h.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer