El COPCV participa en la Comissió especial d'estudi de l’assetjament escolar de les Corts Valencianes

En esta 10ª sessió, és Andrea Ollero, vocal de l'Àrea de Psicologia Educativa, qui ha participat. Ha incidit en la necessària presència de psicòlegs i psicòlogues educatives en els centres escolars i ha donat algunes claus per tal d'identificar, previndre i intervindre en dinàmiques relacionals inadequades.

La Comissió especial d'estudi de l’assetjament escolar de les Corts, ha arribat a la 10ª sessió de treball. En aquesta, ha intervingut Andrea Ollero, coordinadora de l’Àrea de Psicologia educativa del COPCV. Durant la seua compareixença ha parlat d’esta problemàtica mencionant altres aspectes a tindre en compte com ara la necessària especialització dins l’Orientació Educativa, l’augment de la ràtio de psicòlegs educatius per ser els professionals experts en Psicologia de l'aprenentatge, evolutiva, i del desenvolupament.

Ollero ha començant contextualitzant i afirmant que sobretot, “els centres escolars són espais d’aprenentatge i convivència” i que a la majoria de l’alumnat li agrada anar a l’escola, que és font “d’experiències riques i fonamentals per al seu creixement". No obstant, es poden donar situacions de violència física, verbal, i psicològica, “que es poden convertir en assetjament escolar produint un gran mal en el seu ajust psicològic, escolar i social”.

La conducta violenta es pot aprendre com a vàlida per a resoldre problemes o per a tindre el poder sobre altres persones. L’empatia també s’aprèn com a vàlida per a tindre èxit social”. Quan s’ha d’intervindre? Quan s’identifiquen dinàmiques relacionals inadequades i estes, poden aparèixer ja en l’etapa d’educació infantil. Les famílies i mestres, ha comentat la companya, poden identificar “líders naturals” al llarg de primària poden anar cap a un lideratge positiu o negatiu.  

Per tal de previndre el patiment dels menuts, dels joves i de les famílies, la psicòloga educativa ha parlat de processos de socialització, d’acceptació i respecte davant les diferències, de la importància d’empoderar els centres educatius per resoldre les dificultats així com la necessària implicació de la Comunitat Educativa, i per suposat, la necessitat de més psicòlegs i psicòlogues educatives.

Des de la pròpia experiència, Ollero ha afirmat que cal disminuir els protocols i la burocràcia, que l’objectiu de la no violència ha de ser eix de les accions del centre, “ha d’estar dins la planificació anual en les tutories, en el pla formatiu del professorat i normatives; i que, a més d’avaluar matèries, s’avalue l’estat emocional, el clima en classe, al pati i en el menjador per tal de valorar i identificar conductes i comportaments inadequats”.

Es poden planificar i Implementar programes de millora. De fet, "les metodologies actives estan donant bons resultats, són aquelles que potencien l’aprenentatge interactiu: entre nosaltres interaccionem i s’ha demostrat que allò més fort per aprendre, no són les matèries curriculars, sinó les actituds, valors i normes".  

Pots vore esta interessant intervenció ací

 Noticias relacionadas

  • 17/05/2024
DEMÀ - Jornada “Psicologia municipal. Intervenció comunitària en l’àmbit educatiu i social”

El COPCV organitza aquesta activitat la qual es realitzarà el 18 de maig al Complex Esportiu Cultural Petxina de València. Activitat gratuïta prèvia reserva de plaça.
Leer

  • 06/05/2024
Protocolo Enfermería-Psicología escolar para optimizar competencias

Los consejos de ambas profesiones hablan de pautar sus campos de actuación en pro de la atención óptima al alumno.
Leer

  • 02/05/2024
Dia Internacional contra l’assetjament Escolar, 2 de maig

S'han de dur a terme intervencions basades en la família, l'escola i la comunitat, tenint en compte la perspectiva de gènere. Previndre l'assetjament escolar és possible amb els recursos adequats.
Leer

  • 22/03/2024
Conferencia de presentación del Programa TEI: prevención de la violencia, acoso y ciberacoso

Sus coordinadores han presentado en Valencia, este programa que implica a la comunidad educativa dándole un lugar protagonista al alumnado.
Leer