El COPCV participa en la Comissió especial d'estudi de l’assetjament escolar de les Corts Valencianes

En esta 10ª sessió, és Andrea Ollero, vocal de l'Àrea de Psicologia Educativa, qui ha participat. Ha incidit en la necessària presència de psicòlegs i psicòlogues educatives en els centres escolars i ha donat algunes claus per tal d'identificar, previndre i intervindre en dinàmiques relacionals inadequades.

La Comissió especial d'estudi de l’assetjament escolar de les Corts, ha arribat a la 10ª sessió de treball. En aquesta, ha intervingut Andrea Ollero, coordinadora de l’Àrea de Psicologia educativa del COPCV. Durant la seua compareixença ha parlat d’esta problemàtica mencionant altres aspectes a tindre en compte com ara la necessària especialització dins l’Orientació Educativa, l’augment de la ràtio de psicòlegs educatius per ser els professionals experts en Psicologia de l'aprenentatge, evolutiva, i del desenvolupament.

Ollero ha començant contextualitzant i afirmant que sobretot, “els centres escolars són espais d’aprenentatge i convivència” i que a la majoria de l’alumnat li agrada anar a l’escola, que és font “d’experiències riques i fonamentals per al seu creixement". No obstant, es poden donar situacions de violència física, verbal, i psicològica, “que es poden convertir en assetjament escolar produint un gran mal en el seu ajust psicològic, escolar i social”.

La conducta violenta es pot aprendre com a vàlida per a resoldre problemes o per a tindre el poder sobre altres persones. L’empatia també s’aprèn com a vàlida per a tindre èxit social”. Quan s’ha d’intervindre? Quan s’identifiquen dinàmiques relacionals inadequades i estes, poden aparèixer ja en l’etapa d’educació infantil. Les famílies i mestres, ha comentat la companya, poden identificar “líders naturals” al llarg de primària poden anar cap a un lideratge positiu o negatiu.  

Per tal de previndre el patiment dels menuts, dels joves i de les famílies, la psicòloga educativa ha parlat de processos de socialització, d’acceptació i respecte davant les diferències, de la importància d’empoderar els centres educatius per resoldre les dificultats així com la necessària implicació de la Comunitat Educativa, i per suposat, la necessitat de més psicòlegs i psicòlogues educatives.

Des de la pròpia experiència, Ollero ha afirmat que cal disminuir els protocols i la burocràcia, que l’objectiu de la no violència ha de ser eix de les accions del centre, “ha d’estar dins la planificació anual en les tutories, en el pla formatiu del professorat i normatives; i que, a més d’avaluar matèries, s’avalue l’estat emocional, el clima en classe, al pati i en el menjador per tal de valorar i identificar conductes i comportaments inadequats”.

Es poden planificar i Implementar programes de millora. De fet, "les metodologies actives estan donant bons resultats, són aquelles que potencien l’aprenentatge interactiu: entre nosaltres interaccionem i s’ha demostrat que allò més fort per aprendre, no són les matèries curriculars, sinó les actituds, valors i normes".  

Pots vore esta interessant intervenció ací

En el mes d’octubre, va ser Óscar Cortijo, vicedegà i expert en la matèria, qui va comparèixer, explicant les fases, els mecanismes i les conseqüències del bullying, així com les ferramentes per a previndre'l i actuar. Més informació.

 

 Noticias relacionadas

  • 23/06/2022
Proyecto de Orden, de la Conselleria de Educación, Cultura y Deporte

Por la cual se regulan determinados aspectos de la organización y el funcionamiento de la orientación educativa y profesional en el sistema educativo valenciano.
Leer

  • 20/06/2022
Reclamamos medidas eficaces para mejorar el bienestar de la comunidad educativa en una escuela inclusiva

Manifiesto y campaña apoyada por el Consejo General de la Psicología de España, y las organizaciones CANAE, CEAPA, CONCAPA, COP, SE y STEs-i . Disponéis de toda la información en bienestareducativo.org
Leer

  • 15/06/2022
I Jornadas Gallegas de Psicología Educativa “Psicología educativa, siempre emocionando”

Organizadas por el Colexio Oficial de Psicoloxía de Galicia, tendrán lugar entre el 30 de septiembre y el 1 de octubre 2022.
Leer

  • 09/06/2022
Campaña en change.org para mejorar el bienestar de la comunidad educativa

En esta campaña se solicita el aumento de psicólogos/as educativas en los centros.
Leer

  • 09/06/2022
Manifiesto “Medidas para mejorar el bienestar de la comunidad educativa”

Impulsado desde el Consejo General de la Psicología, junto con otras organizaciones del mundo educativo: CANAE, CEAPA, CONCAPA, Sindicato de Estudiantes y STES-Intersindical.
Leer