Dia Internacional de l'Esport per al Desenvolupament i la Pau
Psicologia de l'esport, una ferramenta per a fer de l'activitat física un aprenentatge per a la vida.
Des de l’any 2013, promogut per Nacions Unides, es commemora el Dia Internacional de l'Esport per al Desenvolupament i la Pau. I és que, l’organització va vore des d’un principi que “l'esport ocupa un lloc privilegiat per a contribuir als objectius de desenvolupament i pau” degut al “seu gran abast, popularitat i els valors positius sobre els quals es funda” tal i com expliquen des de l’ONU.
Cada vegada més, la Psicologia està present en l’àmbit esportiu: entrena caps i emocions, ajuda a orientar, marcar i aconseguir objectius; a gestionar victòries i derrotes;....I ho fa des de la ciència, prenent com a companys de viatge els valors de la igualtat, la inclusió, l’empatia, la competitivitat més sana, i la tolerància, entre d’altres.
Tant en esports individuals com a grupals, esportistes amateurs o professionals, i persones aficionades, es senten unides davant la possibilitat d’aconseguir determinats assoliments.
El conegut com a pentàgon esportiu (esportistes, entrenadors, familiars, àrbitres i directius) pot ser generador d’iniciatives orientades als conceptes que centren aquest dia com són el desenvolupament i la pau. I la Psicologia, què pot fer dins aquesta àrea respecte a la consecució d’aspectes socials dels quals estem parlant? Així ho expliquen els coordinadors dels Grups de Treball de Psicologia de l’Esport del COPCV: Enrique Cantón, María Cosín i Rafael Alcaraz.