Els Gabinets Psicopedagògics Municipals, un recurs valencià de prevenció

La Comissió d'Intervenció Mnucipal del COPCV, signa aquest escrit en el qual explica les funcions i la importància de mantindre els GPM en la Comunitat.

Als darrers temps estem sentint parlar molt de la importància de la Psicologia envers la salut mental dels nostres xiquets, xiquetes i adolescents (arran crisi pandèmica), també de la importància de la participació en l’educació i d’estratègies preventives que milloren i afavoreixen en general el benestar bio-psico-social de l’alumnat dels nostres centres educatius.

Existeixen evidències científiques que mostren les competències claus (recomanades per la Unió Europea) que el nostre alumnat ha d’assolir segons la normativa educativa actual. Sabem, que quan es treballen bé a l’escola i es milloren les competències personal, social i la ciutadana, automàticament fan augmentar i millorar els bons resultats acadèmics a la resta de competències clau: la competència en comunicació lingüística, matemàtica i en ciència, etc.

Per tant, a nivell governamental hauria de ser una prioritat fomentar estes competències des de l’àmbit educatiu, a través d’estratègies de prevenció, programes dirigits a millorar les competències socials i emocionals de l’alumnat mitjançant la participació i les actuacions amb evidències científiques. Per portar endavant aquests projectes i aquesta mirada de participació en educació, res millor que un context d’intervenció pròxim a la ciutadania i a tota la comunitat educativa (famílies, alumnat, professorat). Es fa necessari desenvolupar accions des del municipi, a nivell local i comarcal. El municipi en funció participativa.

 

Gabinets Psicopedagògics Municipals: un recurs professional, pròxim i participatiu

A l’àmbit municipal existeix una figura des de fa molts anys dels inicis de la Psicologia Educativa i Comunitària que desenvolupa una acció municipal professionalitzada com són els Gabinets Psicopedagògics Municipals. Tot i que es troben també dintre de l’Orientació Educativa i han sigut incorporats als nous canvis, són i serien un recurs molt valuós que l’administració local hauria d’aprofitar per desenvolupar polítiques educatives de caràcter preventiu, participatiu i comunitari des d’una perspectiva altament qualificada, amb especialistes de la Psicologia Educativa amb formació molt especialitzada a l’àmbit educatiu. Cal recordar, que l’orientació educativa és només una part del treball a desenvolupar.  

Els i les professionals dels GPM som psicòlegs i psicòlogues de formació, especialitzats en Psicologia Educativa. Cal destacar que en l’Orientació Educativa actual no tots els professionals són psicòlegs/es. Els professionals dels GPM a més a més de tindre un coneixement molt proper de la nostra comunitat educativa i de l’entorn educatiu, també podem col·laborar des del municipalisme en l’educació, en la participació i la intervenció comunitària per millorar aquelles huit competències clau esmentades anteriorment i recomanades per la Unió Europea (especialment les dedicades a competències socials, personals, ciutadana).

Molts professionals altament qualificats en Psicologia Educativa ens trobem a l’àmbit de l’administració local, desenvolupant tant funcions d’orientació educativa als centres escolars de la localitat, com programes educatius amb una vessant comunitària amb accions de prevenció dirigides a la comunitat educativa. Són projectes que poden estar connectats i incardinats als projectes educatius dels centres escolars. Són participatius, de tal forma que molts problemes de la societat actual com l’assetjament, l’ús inadequat de les TIC, emocionals, familiars, etc. podrien millorar des d’ una perspectiva d’atenció educativa i comunitària des de l’àmbit Local. Alguns exemples de programes educatius municipals serien: les escoles de famílies o els consells locals d’infància i adolescència, col·laborar als plans de salut local, els tallers de criança positiva per a famílies amb xiquets i xiquetes de 0 a 5 anys, programes d’atenció a la infància per afavorir el desenvolupament social i afectiu, programes educatius incardinats als projectes educatius dels centres de la localitat de convivència, participació en projectes comarcals, etc.

La correlació entre els professionals que treballem als GPM i la mirada participativa d’estos programes educatius incardinats als projectes educatius dels centres, podríem dir que és la característica clau. Coneguem l’entorn educatiu de manera molt propera a la ciutadania ja que pertanyem als claustres i a la vegada treballem a les àrees d‘educació de l’administració local, tenint un coneixement molt profund de les nostres comunitats educatives. És per això, que servim de nexe  i connexió entre els diferents elements del sistema de l’entorn educatiu.

El treball col·laboratiu i participatiu és una de les claus fonamentals del nostre treball. La nostra posició és especialment estratègica al treballar a l’àmbit municipal ja que facilita la col·laboració amb altres àrees importants per a la ciutadania i la comunitat educativa (àrea de Benestar Social, Escola d’Adults, Cultura, Esports, Joventut, Laboral, etc.). Podem cooperar i afavorir la igualtat d’oportunitats, la corresponsabilitat, la conciliació familiar al ser agents de coordinació a nivell local.

Què necessitaríem per poder seguir oferint i augmentar les accions preventives, educatives i participatives que reverteixen al benestar del ciutadà i a la comunitat educativa des de l’ àmbit municipal que és el més proper i immediat al ciutadà?. Algunes propostes:

  • Crear, pot ser, una ‘Direcció General de Projectes Psicoeducatius Comunitaris’ depenent de l’estructura organitzativa de la Conselleria d’Educació, des d’on poder dotar de mecanismes i recursos  (convenis de col·laboració, dotació econòmica per programes educatius, etc.) on els professionals de la psicologia educativa que treballem a l’administració local puguem ampliar i desenvolupar aquest tipus de programes educatius i accions globals tant a nivell de municipi com comarcal.

              Ens sembla important l’arrelament als territoris naturals per dur endavant accions educatives i preventives.

  • Enfortir i augmentar les plantilles dels GPM mitjançant convenis, per tal de desenvolupar les funcions d’Orientació Educativa tal i com encara portem endavant a molts municipis de la Comunitat Valenciana malgrat els canvis en Orientació Educativa

No s’ha d’oblidar que els i les professionals dels GPM estem acostumats a formar part dels centres i els coneguem des de dins (alguns estem molts anys ó dècades al mateix centre); sovint formem part dels seus claustres, als quals coneguem de forma propera i podem atendre de forma personalitzada tant a mestres, alumnat i famílies; participem de la vida del centre, compartim l’emoció del canvi cap a la Inclusió Educativa, col·laborant en moltes decisions en equips de coordinació de suport a la Inclusió i de les relacions del centre; coneguem molt bé el seu context social i comunitari.

La nostra zona d’acció és xicoteta i propera ja que és a nivell de municipi i des d'allí continuem coordinant-nos amb la xarxa de professionals que corresponga; donem una atenció més pròxima a la comunitat educativa dels nostres centres i a la ciutadania desenvolupant una resposta més completa i ajustada a les seues necessitats. A més, en la nostra zona d' acció (localitat) oferim activitats socio- educatives, escoles de família, etc., tenint una visió més enllà del centre escolar, però a la vegada, menuda i propera.

És per açò, que hauríem de seguir aportant, com des de fa més de 35 anys, la nostra visió integral i comunitària en centres d’Educació Infantil i Primària, i en ajuntaments de tota la Comunitat. Especialment en aquests moments, és important poder aprofitar aquest recurs professional des de les administracions com és la figura del Psicòleg/a Educatiu/a Municipal.

 

 

 

 

LA COMISSIÓ D’INTERVENCIÓ MUNICIPAL-COPCV

Maig 2023

 

 



Noticias relacionadas

  • 11/09/2024
Evaluación de los síntomas depresivos y ansiosos en contextos educativos

Datos normativos del PHQ-9 y el GAD-7 en adolescentes españoles.
Leer

  • 28/08/2024
La nostra vicedegana, Andrea Ollero, parla en la cadena SER sobre els 56 psicòlegs que reforçaran la salut mental en els centres educatius de la CV.

A partir del pròxim curs escolar, els centres educatius de la Comunitat Valenciana comptaran amb 22 unitats de detecció precoç de salut mental per a garantir l'atenció de l'alumnat des d'edats primerenques.
Leer

  • 19/07/2024
Encuentros en la Fundación

4ª Encuentros en la Fundación: VÍDEO - Maite Garaigordobil: ‘La psicología educativa en el bienestar, la prevención y promoción de la salud mental'
Leer

  • 03/07/2024
'Encuentros en la Fundación'. Maite Garaigordobil: '“La relevancia de la psicología educativa en el bienestar psicológico y en la prevención'

Webinar organizada por la FIDAP en colaboración con el COPCV y la Academia de Psicología de España. Tendrá lugar el 11 de julio a las 19:00h.
Leer

  • 18/06/2024
Mantenim una reunió amb el president del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana

Ambdues entitats coincideixen en la importància de que psicòlegs educatius estiguen dins el Sistema Educatiu Valencià.
Leer