Assistim a la presentació del Pla de Salut Mental de la Generalitat

Vicenta Esteve, secretària del COPCV, ha estat present en aquest acte on el president de la Generalitat i el conseller de Sanitat han assegurat que aquest pla aposta per la prevenció i l'increment de recursos econòmics i professionals per tal de donar resposta a les necessitats de la ciutadania valenciana.

Aquesta setmana la Generalitat ha donat a conèixer els eixos de Pla Valencià de Salut Mental i Adiccions 2024-2027 i la nostra secretària, Vicenta Esteve, ha assistit com a representant de la Psicologia Valencia per ser una disciplina directament implicada en la matèria.

En l’acte, Carlos Mazón, president de la Generalitat ha donat a conèixer la xifra que s’invertirà en la prevenció, detecció i tractament assenyalant que “el pla s'estructura en nou línies estratègiques que es desglossen en un total de 80 accions concretes. Seran prioritàries – ha dit - l’atenció a la infància i l'adolescència, a més del trastorn mental greu. D’entre aquestes accions, ha ressaltat la posada en marxa de programes d'educació socioemocional en tots els nivells de l'educació obligatòria (de 6 a 16 anys) i la creació d'unitats de detecció precoç en el mitjà escolar”.

Des de l’Administració s’ha afirmat que actualment, la Comunitat Valenciana és l'autonomia amb més prevalença registrada de trastorns mentals, consum d'alcohol i cànnabis, així com de tranquil·litzants en menors de 12 a 16 anys.

La Generalitat afirma que en els pròxims tres anys tenen previst realitzar un increment de personal professional per a la qual cosa crearan “nous llocs professionals que tracten estes malalties, així com deduccions fiscals a les persones que realitzen un tractament per un problema de salut mental deduir-se en l'IRPF fins a un 30 % de les despeses”.

Per la seua banda, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha explicat que “l'objectiu és previndre i promocionar”, qui ha assegurat que “per a evitar la malaltia, es posarà l'accent en la prevenció, sobretot en edats primerenques, en edats infantojuvenils”.

Des del COPCV estem satisfets perquè pel que sembla, per a la Generalitat, la prevenció és un dels eixos fonamentals del pla i que va molt en línia amb l’estratègia de treball que estem fomentant en cadascuna de les reunions que hem mantes amb representants institucionals. A més, també contemplen la incorporació i l’augment de professionals en diverses àrees.

Per altra banda, valorem satisfactòriament la seua transversalitat  ja que participen les conselleries de Serveis Socials i d’Educació. Aspecte que considerem fonamental perquè la salut mental i el benestar psicològic es cuida en tots els contextos de la vida de la persona, i perquè cada àmbit precisa dels professionals adequats. "La Generalitat deuria de comptar amb tots els professionals de la psicologia que ja són part de l'administració com són els psicòlegs educatius, els dintervenció social i els de salut mental, a més d'augmentar les places d'especialiestes perquè en aquest moments són insuficients", explica Esteve. 

Com ja li traslladarem al conseller de Sanitat en la reunió que mantinguérem en desembre, estem interessats en col·laborar en les comissions i en quantes línies d'actuació siguen necessàries per a aportar els coneixements d'esta disciplina científica i dels seus professionals.



Noticias relacionadas

  • 19/07/2024
Curs Específic del pla d'Infància i adolescència 2024: Desenvolupament psicològic òptim: Avaluació i intervenció en xiquets/as i adolescents

Curso Especifico del plan de infancia y adolescencia 2024: Desarrollo psicológico optimo: Evaluación e intervención en niños/as y adolescentes.(Inscripición 22/07 a las 17 horas)
Leer

  • 14/06/2024
Tavernes estrena ‘La simfonia de la ment’, un musical familiar sobre ansietat, bipolaritat i depressió

A la seua estrena han assistit Andrea Ollero i Montserrat Martínez, vicedegana i assessora de l'àrea d'educativa del COPCV.
Leer

  • 31/05/2024
Día Mundial sin Tabaco, 31 de mayo

Según un informe de la Naciones Unidas para el Desarrollo (red mundial de la ONU), existe una relación bidireccional entre las condiciones de salud mental y el consumo de tabaco.
Leer

  • 30/05/2024
GUÍA: La salud mental en las personas mayores.

Serie: Informe Monográfico n. 8, Urduliz, Nagusi Intelligence Center, 2024, 40 p.
Leer

  • 13/05/2024
Guía práctica para la intervención en crisis suicidas

Editada por el departamento de salud del País Vasco (2024).
Leer