Assistim a la presentació del Pla de Salut Mental de la Generalitat

Vicenta Esteve, secretària del COPCV, ha estat present en aquest acte on el president de la Generalitat i el conseller de Sanitat han assegurat que aquest pla aposta per la prevenció i l'increment de recursos econòmics i professionals per tal de donar resposta a les necessitats de la ciutadania valenciana.

Aquesta setmana la Generalitat ha donat a conèixer els eixos de Pla Valencià de Salut Mental i Adiccions 2024-2027 i la nostra secretària, Vicenta Esteve, ha assistit com a representant de la Psicologia Valencia per ser una disciplina directament implicada en la matèria.

En l’acte, Carlos Mazón, president de la Generalitat ha donat a conèixer la xifra que s’invertirà en la prevenció, detecció i tractament assenyalant que “el pla s'estructura en nou línies estratègiques que es desglossen en un total de 80 accions concretes. Seran prioritàries – ha dit - l’atenció a la infància i l'adolescència, a més del trastorn mental greu. D’entre aquestes accions, ha ressaltat la posada en marxa de programes d'educació socioemocional en tots els nivells de l'educació obligatòria (de 6 a 16 anys) i la creació d'unitats de detecció precoç en el mitjà escolar”.

Des de l’Administració s’ha afirmat que actualment, la Comunitat Valenciana és l'autonomia amb més prevalença registrada de trastorns mentals, consum d'alcohol i cànnabis, així com de tranquil·litzants en menors de 12 a 16 anys.

La Generalitat afirma que en els pròxims tres anys tenen previst realitzar un increment de personal professional per a la qual cosa crearan “nous llocs professionals que tracten estes malalties, així com deduccions fiscals a les persones que realitzen un tractament per un problema de salut mental deduir-se en l'IRPF fins a un 30 % de les despeses”.

Per la seua banda, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha explicat que “l'objectiu és previndre i promocionar”, qui ha assegurat que “per a evitar la malaltia, es posarà l'accent en la prevenció, sobretot en edats primerenques, en edats infantojuvenils”.

Des del COPCV estem satisfets perquè pel que sembla, per a la Generalitat, la prevenció és un dels eixos fonamentals del pla i que va molt en línia amb l’estratègia de treball que estem fomentant en cadascuna de les reunions que hem mantes amb representants institucionals. A més, també contemplen la incorporació i l’augment de professionals en diverses àrees.

Per altra banda, valorem satisfactòriament la seua transversalitat  ja que participen les conselleries de Serveis Socials i d’Educació. Aspecte que considerem fonamental perquè la salut mental i el benestar psicològic es cuida en tots els contextos de la vida de la persona, i perquè cada àmbit precisa dels professionals adequats. "La Generalitat deuria de comptar amb tots els professionals de la psicologia que ja són part de l'administració com són els psicòlegs educatius, els dintervenció social i els de salut mental, a més d'augmentar les places d'especialiestes perquè en aquest moments són insuficients", explica Esteve. 

Com ja li traslladarem al conseller de Sanitat en la reunió que mantinguérem en desembre, estem interessats en col·laborar en les comissions i en quantes línies d'actuació siguen necessàries per a aportar els coneixements d'esta disciplina científica i dels seus professionals.



Noticias relacionadas

  • 26/04/2024
Entrevista a la psicóloga clínica, Verónica Guillén: El TLP provoca gran sufrimiento en los pacientes y en su entorno

De ahí que el Programa Family Connections esté enfocado en ofrecer psicoeducación y formación en habilidades de regulación emocional a las personas más cercanas a los pacientes con Trastorno Límite de Personalidad.
Leer

  • 11/04/2024
El 34% de los españoles reconoce que tiene problemas de salud mental

Un 16% reconoce, además, que toma ansiolíticos, somníferos y antidepresivos una vez a la semana.
Leer

  • 04/04/2024
GUÍA: La salud mental en la adolescencia. Guía para el profesorado.

Asociación Salud Mental Almansa (AFAENPAL), 2024, 28 p.
Leer

  • 21/03/2024
GUÍA “Cambiando palabras, transformando realidades”. Guía para comunicar sobre mujer y salud mental

Asociación alavesa de familiares y personas con enfermedad mental, 2023, 14 p.
Leer

  • 15/03/2024
Entrevista a Carmelo Hernández, psicólogo: 'las sectas, en la captación y adoctrinamiento, propician la desestructuración de la personalidad'

Recientemente, en alicante, se ha celebrado el 'IX Encuentro nacional sobre abuso psicológico y sectas'. El asesor del COPCV, ha participado en su inauguración.
Leer

  • 08/03/2024
Dos pioneras con "visión de futuro" para impulsar la Psicología Clínica

Raquel Cuevas y Susana Jiménez han sido reconocidas por los Premios Sanitarias por su labor en la Psicología Clínica
Leer