Dia Mundial contra la Depressió

Segons un metaanàlisi, la psicoteràpia sola és més efectiva que la teràpia combinada, especialment en xiquets i adolescents.

El 13 de gener es commemora el Dia Mundial contra la Depressió, una data clau per a reflexionar sobre la importància de reconèixer, tractar i previndre un dels trastorns mentals més prevalent a nivell global. Amb la depressió afectant 280 milions de persones a tot el món, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el paper de la psicoteràpia en la intervenció i suport als pacients és crucial. En este context, és fonamental mantindre's al dia amb els últims estudis i investigacions sobre el seu tractament.

Un nou metaanàlisis publicat en Psychological Medicine llança llum sobre la importància de la psicoteràpia en el tractament del trastorn depressiu major (TDM). L'estudi, que va analitzar 34 assajos controlats aleatoritzats, revela que la psicoteràpia sola és més efectiva que la teràpia combinada (psicoteràpia i medicació antidepressiva) i que la medicació antidepressiva sola per a reduir la probabilitat d'intents de suïcidi i altres esdeveniments adversos psiquiàtrics greus en pacients amb TDM.

El Trastorn Depressiu Major és un trastorn mental comú que es caracteritza per una profunda tristesa, pèrdua d’interès en activitats que abans es gaudien, i altres símptomes que suposen una deterioració en les àrees acadèmica, laboral i social, i poden comprometre la salut física i la qualitat de vida de les persones afectades.

Referent a això, el TDM representa una càrrega econòmica significativa per als governs a causa dels alts costos que es deriven de la seua atenció mèdica, l'augment de l’absentisme laboral i la reducció de la productivitat.

Beneficis de la psicoteràpia en el trastorn depressiu major

En el text s'explica que la psicoteràpia, especialment aquella basada en la teràpia cognitiu-conductual, dota als pacients de ferramentes essencials per a l'autogestió d'este problema de salut mental.

El metaanàlisis va trobar que l'administració de psicoteràpia de manera aïllada va ser superior al tractament combinat i a la medicació antidepressiva sola per a reduir la probabilitat d'estos esdeveniments adversos.

Així mateix, este benefici de la psicoteràpia va ser particularment notable en xiquets i adolescents, la qual cosa subratlla la importància de prioritzar este enfocament terapèutic en les poblacions més joves, segons s'exposa en el text. Si bé l'anàlisi inicial va suggerir que la teràpia combinada era superior a la medicació sola (6.0% vs. 8.7%), esta diferència no es va mantindre en les anàlisis de sensibilitat posteriors.

Les implicacions d'este metaanàlisis són significatives per a la pràctica clínica. Tal com s'indica en l'estudi, els professionals de la salut mental han de considerar prioritzar la psicoteràpia com a tractament de primera línia per al TDM, especialment en xiquets i adolescents. La prescripció d'antidepressius en joves ha d'abordar-se amb cautela, considerant la major susceptibilitat del cervell en desenrotllament als efectes adversos de la medicació, segons s'indica en l'article.

A la llum d'estes dades, en este Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, resulta és essencial reflexionar sobre les millors pràctiques i continuar progressant en el tractament d'este trastorn.

 

Pots llegir la notícia completa ací: infocop.es



Noticias relacionadas

  • 10/07/2025
Informe Europeo sobre Drogas 2025: un desafío creciente para la salud mental

Con un mercado de drogas cada vez más complejo, potente y letal, Europa se enfrenta a un incremento alarmante de los problemas de salud pública, las muertes por sobredosis y los trastornos mentales relacionados con el consumo de sustancias.
Leer

  • 09/07/2025
El rol del Psicólogo General Sanitario en el sistema público valenciano

Entrevista Bartolomé Pérez, director general de Salud Mental y Adicciones de la Generalitat Valenciana.
Leer

  • 08/07/2025
Programas escolares frente a las adicciones digitales: una revisión necesaria para proteger la salud mental adolescente

Un reciente estudio publicado en la revista Adicciones (2025) ofrece una revisión sistemática de los programas escolares españoles destinados a prevenir el uso problemático de Internet, el juego patológico y la adicción a videojuegos.
Leer

  • 07/07/2025
Hasta un 25% de la productividad empresarial podría perderse por la mala salud mental: una hoja de ruta para repensar el trabajo

Esta es una de las estimaciones recogidas en la “Hoja de ruta sobre salud mental y trabajo”, un exhaustivo informe técnico publicado por el Ministerio de Sanidad.
Leer

  • 04/07/2025
Sophia Ramalho es elegida nueva presidenta de la Federación Europea de Asociaciones de Psicólogos (EFPA)

La psicóloga portuguesa ha destacado en el ámbito europeo por su compromiso con la promoción de la salud mental, la defensa de la ética profesional y la innovación en la formación de psicólogos.
Leer

  • 04/07/2025
El rol del profesional de la Psicología en los servicios sociales: desafíos estructurales y perspectivas de futuro

Una regulación clara del rol de los/as profesionales en los servicios sociales -incluidos los/as psicólogos-, es esencial para lograr intervenciones eficaces y coordinadas en el ámbito comunitario.
Leer