Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió

Aquest dilluns, 13 de gener, el COPCV se suma al Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió amb una campanya en premsa escrita que pretén donar visibilitat a aquest trastorn mental, a més de revindicar el paper del professional de la Psicologia Clínica en els serveis d'atenció primària per a millorar la seua detecció i tractament.

L'Organització Mundial de la Salut estima que més de 300 milions de persones en el món pateixen depressió, un trastorn que suposa la principal causa de discapacitat. Des del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana hem volgut enguany col·laborar amb la premsa escrita amb la finalitat de fer difusió del Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió i posar en valor la figura del psicòleg/a.

Ansiedad y EstrésTenint en compte que l'atenció primària és el primer pas en la cerca de tractament per a moltes persones que pateixen trastorns mentals, des del COPCV insistim en la importància de comptar amb professionals de Psicologia Clínica en les consultes d'atenció primària, amb la finalitat d'establir diagnòstics correctes. Sobre la base d'això, us animem a llegir la proposta de PsicAP per a detecció i tractament dels trastorns mentals des d'atenció primària publicada en en volum 23 de la revista Ansietat i Estrés, sota el títol ‘Model jeràrquic de diagnòstic i derivació dels trastorns mentals comuns en centres d'atenció primària. Una proposta a partir de l'assaig clínic PsicAP’, en el qual es destaca que “una incorrecta detecció d'aquests trastorns comporta que els pacients no siguen derivats correctament, així com que un 39% no reba cap tractament i només un de cada 3 pacients tractats seguisca un tractament mínimament basat en l'evidència”.

    

               

 

(Publicación en Las Provincias 13/01/2020)

 



Noticias relacionadas

  • 22/04/2025
La creación estatutaria del Psicólogo General Sanitario de atención primaria es una necesidad

La propuesta de incorporar al PGS en el sistema público de salud valenciano, está respaldada por la evidencia científica: es adecuada, se basa en la necesidad y conveniencia de realizar acciones destinadas a mejorar el sistema de salud y facilitar el acceso a los tratamientos psicológicos que necesita la población.
Leer

  • 03/04/2025
Un 59% de españoles dice sufrir estrés, un 48% depresión y un 23% ansiedad

El COP reivindica la incorporación de la figura del/a psicólogo/a a AP para atender estas problemáticas.
Leer

  • 02/04/2025
Edición Nº 57. del programa de Formación Continuada a Distancia (FOCAD)

El Consejo General de la Psicología de España promueve así, la actualización científico-profesional de los/as psicólogos/as colegiados/as en diferentes campos de la intervención psicológica.
Leer

  • 27/03/2025
GUÍA sobre depresión

Asociación Salud Mental Cieza y Comarca (AFEMCE)
Leer

  • 21/02/2025
La Noche de las Profesiones de la Unión Profesional de Valencia premia a cuatro entidades por su excelencia

Los Premios a la Excelencia recaen esta VIII edición sobre KM Zero Food Innovation Hub, Proyecto Impuls, Nutai y Jeanologia. Al acto han asistido representantes del COPCV.
Leer

  • 14/02/2025
'Nuestra ciencia es muy potente, hemos de ser muy cautos para saber cuándo y cómo podemos y debemos actuar como profesionales de la Psicología'

Entrevistamos a Fernando Catalán, presidente de la Comisión Deontológica del COPCV, quien nos cuenta cómo funciona este órgano colegial integrado por 21 profesionales que atienden consultas de colegiados y colegiadas además de realizar tareas de mediación para la solución de conflictos en materia relacionada con la ética y la Deontología profesional, entre otros.
Leer