La pandèmia ha evidenciat la importància de l’escola a nivell social i com a vertader espai d’igualtat d’oportunitats

Davant la tornada a les classes, parlem amb Andrea Ollero, vocal d’educativa del COPCV, qui recalca que no s’ha d’oblidar que “l’educació és un dret del xiquet/a i que l’escola és l’espai que el garanteix amb igualtat”.

A partir del set de setembre, i després de quasi sis mesos tancats degut a la crisi sanitària de la Covid19, es preveu que comence l’apertura dels centres educatius. ‘La nova normalitat’ també farà presència en ells de manera que menuts, joves i adults, quan hi tornen, es trobaran amb un context ben diferent (distància, nous grups, higiene, mascaretes, etc.).

La tornada o bé l’assumpció de les noves normes poden ser font d’estrès o ansietat per a les persones. Andrea Ollero,vocal de l’àrea de psicologia educativa del COPCV, afirma que estos estats poden aparèixer com a resposta adaptativa a la nova situació i que s’haurà d’estar vigilant per si s’han de prendre mesures en cas de que es prolonguen en el temps.

Per a Ollero, dins la Comunitat Educativa existeixen tres eixos fonamentals als quals s’han de dirigir ara tots els esforços: alumnat, professorat i famílies. I el primer esforç passa per la COMUNICACIÓ: determinar i informarles novetats “és fonamental per evitar possibles angoixes i pors”.  Per això, és necessari que des de l’administració i des de l’escola, s’informe amb antelació a les famílies, ja que aquestes, podran transmetre els canvisals seus fills i filles. Pel contrari, si ni família, ni alumnat, saben amb què es trobaran al tornar a l’escola o a l’institut, és més fàcil que puga aparèixer por, desconfiança  i  una sensació malestar.

La pandèmia ha evidenciat la importància de l’escola, no únicament com a lloc de transmissió o d’intercanvi de coneixements, sinó a nivell social. “Si els xiquets d’infantil i primària no poden anar a classe, els pares i mares, no poden acudir al seu lloc de treball, ni tan sols conciliar els dos àmbits en un mateix espai. A més, Els pares no són, ni s’han de convertir en professors”, afirma Ollero.

L’experta subratlla que anar a l’escola és un dret dels xiquets/es i l’únic espai on realment, hi ha igualtat d’oportunitats.El col·legi ha de ser presencial i si no es pot perquè les circumstàncies no ho permeten, els recursos han d’estar adaptats per a que cap d’ells quede fora del sistema. A estes altures de la pandèmia, en cas d’una quarantena perquè haja sorgit un cas positiu en una classe, la comunitat educativa ha d’estar preparada per a donar continuïtat a la docència. En este sentit, serà clau, detectar l’alumnat que no està seguint les classes, determinar les causes i posar mitjans per a revertir la situació. Ara més que mai – recalca la psicòloga - s’ha de fer un treball comunitari, coordinat fins i tot amb pediatria”.

Els psicòlegs/es educatius, que dins de l’àmbit escolar es reconeixen actualment com la figura de l’orientador,“han de ser un agent necessari per a poder garantir que la dinàmica escolar es desenvolupa de manera harmònicai assessorar en les accions que ajuden a reduir els aspectes negatius d’aquesta situació que puguen afectar al benestar psicològic tant al professorat, a les famílies, com a l’alumnat” assenyala la psicòloga.

Sense dubte, diu Ollero, s’ha de “vetlar per que les mesures organitzatives potencien al màxim la Inclusió Educativa. Per a tot això, l’enfocament comunitari serà necessari , implicar a la Comunitat educativa i fer la coordinació dels Serveis de Salut , Serveis Socials i responsables municipals”.

  • Els xiquets xiquetes i joves poden estar il·lusionats davant la tornada al col·legi ja que suposa retrobar-se amb els seues companys i companyes però també és normal que es mostren nerviosos per la nova situació. La seua adaptació serà un dels reptes més importants pel que fa al compliment del protocols estrictes d’higiene, els pocs abraços i les seues educadores amb mascaretes,
  • Per això, seria convenient dies abans, parlar amb ells i explicar-los els canvis que trobaran en l’escola; mostrar-los seguretat i calma ja que la família és un el model de control fonamental per ells. De fet, és la principal referència dels menors. Per això, el seu comportament, és a dir, la comunicació no verbal, te un paper important alhora de transmetre tranquil·litat. Malgrat això, és normal que els adults, pares, mares o iaios, també experimenten cert grau de preocupació.En este cas, la informació que reben de l’escola torna a ser fonamental. Si no tenen encara cap indicació per part de l’escola, o tenen dubtes, el millor és que es posen en contacte amb el centre per solventar-les.
  • Per altra banda, el professorat és el col·lectiu clau, ja que de la seua interiorització dels nous protocols, de la seua seguretat a nivell sanitari, i de la seua tranquil·litat dependrà gran part de l’èxit d’afrontament per part de les famílies. És important donar tota la informació i suport possible al professorat, “s’ha de cuidar al cuidador”, insisteix Ollero.

“Totes les mesures establides per l’administració estan encaminades a gaudir d’una jornada segura encara així, els professors i professores poden sentir preocupació o ansietat ja que per a ells també és un context diferent”. En el moment que s’obrin les aules, durant un temps prolongat, es relacionaran amb una vintena de contactes malgrat fer, en alguns casos, grups ‘bombolla’. A més, recorda Ollero, cada professor te una realitat concreta “son persones que poden tindre xiquets o persones de risc al seu càrrec, que es senten responsables dels alumnes amb els quals estan cada dia...i tot això, els pot generar malestar. S’han de normalitzar estes emocions, escoltar-les i rebaixar-les amb informació de fonts oficials”. 

Per tot açò, la psicòloga recorda que, els mestres també són un grup de referència i importants figures d’inclinació per als xiquets/es i joves, de manera que, serà important que es mostren contents i calmats davant la tornada a classe. A més, aconsella fer, durant els primers dies de classe, siga quin siga el nivell educatiu, sessions de ‘ventilació emocional’, a través del diàleg, el dibuix, o els jocs dinàmics, s’ha de parlar sobre el confinament, la nova normalitat, les normes d’higiene, les seues preocupacions així com transmetre’ls que han de col·laborar ja que tots som responsables de tots. Esta tècnica, els permetrà assimilar les novetats i els mestres, obtindran informació sobre l’estat emocional de la classe”.

 

COPCV es posa a disposició de l’administració per col·laborar

 “La Generalitat i la Conselleria, amb tots els agents implicats, sembla haver ficat protocols organitzatius  i augment de  professorat per a que puga ser efectiu el curs 2020 i 2021. Però trobem a faltar que l’administració ens tinga en compte per fer per exemple, els plans de contingència ja que tenim molt que aportar en una situació com esta, que està afectant psicològicament a la ciutadania en general i més quan els psicòlegs que treballem en centres educatius,ens ocupem de tots els col·lectius implicats en l’organització escolar: alumnat, famílies i professors”, argumenta Ollero. El COPCV queda a disposició de l’administració  com entitat assessora.

 

Tot anirà bé!!



Noticias relacionadas

  • 22/03/2024
Conferencia de presentación del Programa TEI: prevención de la violencia, acoso y ciberacoso

Sus coordinadores han presentado en Valencia, este programa que implica a la comunidad educativa dándole un lugar protagonista al alumnado.
Leer

  • 22/03/2024
Psicología Educativa

Espai web de la Psicologia Educativa
Leer

  • 21/03/2024
Más psicólogos educativos: una necesidad prioritaria

Según la Asociación Americana de Psicología.
Leer

  • 11/03/2024
Problemas emocionales en jóvenes antes de la pandemia

Antes de la COVID-19, ya existía un incremento notorio de problemas emocionales en jóvenes. Así lo concluye un estudio publicado en la revista Journal of Child Psychology and Psychiatry.
Leer

  • 27/02/2024
Psicólogos educativos en todos los centros, una medida clave

Esta es una de las conclusiones relacionadas con el bienestar del alumnado en España, recogidas en el último informe PISA.
Leer

  • 19/02/2024
Presentamos el Estudio Psice en la Comunitat

Sefa Mulet, coordinadora en la Comunitat del proyecto: 'el psicólogo o psicóloga educativa en los centros de secundaria y en los ciclos formativos, es eficaz a la hora de abordar desequilibrios y trastornos, pero, sobre todo, a la hora de desarrollar un trabajo orientado a la prevención'.
Leer