Manifest en el Dia de l'Alzheimer / Manifiesto en el día del Alzheimer - 21 de septiembre

El COPCV es suma a l'escrit elaborat pel Grup de Treball d'Envelliment del Consell General de la Psicologia d'Espanya / El COPCV se suma al escrito elaborado por el Consejo general de la Psicología de España.

“La mirada de l'Alzheimer”

“No entenc res, hui no he eixit al jardí, tampoc he menjat amb els meus companys en la taula, ni hem realitzat activitats grupals, no ho entenc... no entenc per què porten guants i màscares serà per alguna cosa que he fet?... no ho entenc, no m'expliquen...”

Una  persona  amb  malaltia  d'Alzheimer presenta desorientació temporal, espacial i pèrdua de memòria, entre altres símptomes. És encara més dur si se li suma una situació excepcional com  la del COVID-19que ha  provocat que se substituïsquen aquells gestos que els fan estar connectats amb els altres (abraçades, carícies, somriures...) pel confinament, l'aïllament, la pèrdua  de sensacions. Aquesta ha suposat  un major  xoc en aquells majors  que pateixen símptomes de la malaltia d'Alzheimer. Una situació que per a les persones majors ha suposat traure'ls de la seua rutina, d'un lloc conegut i segur, perquè es mantinguen aïllats,sense relacions interpersonals.

Aquesta situació suposa incertesa, podent agreujar la seua simptomatologia: ansietat, deliris,  al·lucinacions. Les carícies i abraçades es han transformat en crides i videotelefonades  difícils  de comprendre, sense ser capaces de captar com els seus familiars estaven dins d'aqueixos dispositius. Unes barreres que creaven major incertesa.

No entendre-ho que passa al seu al voltant, un problema invisible, un virus incomprensible fa que s'agreuge la seua sensació d'indefensió, la seua desorientació.

S'ha evidenciat, la necessitat de la labor del professional de la Psicologia, donant pautes a familiars i treballadors, sobre les demandes davant la confusió de com actuar davant les respostes, els comportaments o pensaments de les persones amb Alzheimer, fins i tot  atendre  situació és que  podien  portar  a comportaments  agressius i  que  coneixem  com a símptomes    psicològics (SPCD).

No podem oblidar als que  obliden, en el nostre, hem de empatitzar, pensar com viuen aquesta situació les persones que presenten Alzheimer. Fer-nos partícips del dur que és mirar amb els seus ulls. Hem d’humanitzar-nos, explicar-los el que està passant, adaptant  la  informació perquè siga comprensible.

Seguint  les recomanacions de l'OMS, el Consell General de la Psicologia remarca la necessitat cuidar la nostra salut mental, dotant de pautes clares i d'orientacions als cuidadors perquè   puguen gestionar-les situacions d'ansietat  o  depressió derivades  de la  cura  i  que afecten la seua salut mental. Fem cas a les recomanacions de l'OMS (2020): per a afrontar la situació davant la COVID-19, és necessari promoure una cooperació mundial.

Des del Grup de Treball de Psicologia de l'Envelliment del COP, considerem imprescindible  que  es tinga en compte la tasca professional del  psicòleg/a  per a pal·liar els efectes que la COVID-19 està ocasionant en les persones amb Alzheimer així com dotar a familiars i cuidadors  de ferramentes per actuar davant situacions  d’incertesa o  ansietat en la cura d'una persona  amb  Alzheimer. Per això, instem a les diferents administracions a que incloguen la  figura del professional de la Psicologia en tots els àmbits en els quals s'atén  persones que pateixen esta malaltia.

 

Manifiesto Día del Alzheimer - Castellano



Noticias relacionadas

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
Día de la Psicología (24 de febrero)

Desde 1983, en España, se considera que Juan Huarte es su patrono.
Leer

  • 20/02/2024
Àrea personal del col·legiat i col·legiada

Coneix les gestions que pots fer en línia.
Leer

  • 16/02/2024
Lanzamiento de la Newsletter "Psico-Actualidad" por el COP Melilla

Destinada a mantener informada a la comunidad sobre las últimas novedades y avances en el campo de la psicología.
Leer

  • 12/02/2024
Imagen Profesional

El COPCV recomienda el uso del sello distintivo personalizado que ponemos a disposición de los colegiados y colegiadas para facilitar su identificación como profesionales de la Psicología.
Leer