Día Internacional contra la Homofòbia, la Transfòbia y la Bifòbia

'Per una societat inclusiva que garantisca el benestar de totes les persones'. / Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia. 'Por una sociedad inclusiva que garantice en bienestar de todas las personas'.

El dia 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, coincidint amb la decisió presa per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en 1990 d'eliminar l'homosexualitat del llistat de trastorns mentals.

Com a professionals de la Psicologia és imprescindible tindre aquesta consideració en compte a l'hora d'atendre les persones LGTBIQ+ . “Són persones usuàries, no pacients”, afirma Vicenta Esteve, secretària de la Junta del COPCV, especialista en Identitat de Gènere (UIG). “Hem de despatologitzar el que és una sensibilitat o opció a nivell de sexualitat. És indispensable que les institucions públiques i la ciutadania s'orienten cap a una societat inclusiva que garantisca el benestar de totes les persones”.

Esteve és coautora del llibre ‘Senología y Patología mamaria en personas Trans’ de la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria. En el capítol dedicat als aspectes psicològics de la mama en la construcció, la secretària del COPCV expressa que “les persones trans, que volen fer la seua transició, han de realitzar un sobreesforç amb un important treball intern d'acceptació de la seua condició de transsexual. Hi ha tantes formes de transsexualitat com persones trans acudeixen a una UIG”. En el llibre, fa referència a l'enquesta realitzada per la FRA – Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea 5- de la qual s'extrau la següent conclusió: “la ignorància dels altres, inclosa la de la pròpia família i de l'entorn laboral o social, fa que aquestes persones, per a protegir-se de la constant victimització i discriminació, s'oculten o eviten fer-se notar, afectant negativament la seua acceptació i reconeixement dels seus drets”.

D'altra banda, Nacions Unides, en el seu comunicat de 2021 afirma que “en diverses parts del món, les persones LGBTIQ+ pateixen discriminació només per ser els qui són, situació que s'està veient agreujada per la pandèmia de COVID-19” i que ha pogut documentar “un empitjorament de la discriminació, la violència i el discurs d'odi contra les persones LGBTIQ+, la seua exclusió social i econòmica, l'estigmatització que pateixen i els obstacles que els impedeixen accedir a l'atenció sanitària, l'educació, l'ocupació i els serveis bàsics. També hem observat preocupants intents de revocar les proteccions jurídiques i socials dels drets humans fonamentals d'aqueixes persones”.

Agenda 2030 sobre Desenvolupament Sostenible. Objectiu 10: Reduir la desigualtat en i entre els països

 

Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia (castellano)

Galería de fotosNoticias relacionadas

  • 28/11/2022
Acompañamos a los profesionales de Farmacia en el Día de su Patrona

Vicenta Esteve, secretaria del COPCV, y Josefina Carboneras, vicesecretaria del mismo, asisten al acto celebrado el 26 de noviembre.
Leer

  • 23/11/2022
Els socis del Govern Valencià presenten en les Corts unes esmenes orientades a millorar la salut mental

En els documents es presenten iniciatives orientades a millorar l'atenció en salut mental, augmentar la ràtio de psicòlegs i incloure'ls en Atenció Primària.
Leer

  • 23/11/2022
IMPORTANTE. Regularización del servicio de correo electrónico

Próximamente, todas las cuentas de correo con los dominios @cop.es y @psired.es recibirán un email. Para continuar utilizando estas cuentas, tendrán que aceptar las condiciones de servicio y normas de uso. De lo contrario, serán eliminadas.
Leer

  • 21/11/2022
Como vocal del Mecanismo Nacional de Prevención de la Tortura, Vicenta Esteve, asiste a la reunión de esta unidad

El Consejo Asesor del Mecanismo Nacional de Prevención de la Tortura (MNP), perteneciente al Defensor del Pueblo, se reúne para analizar las acciones realizadas hasta la fecha. Nuestra secretaria, forma parte de este órgano desde el año 2013.
Leer

  • 11/11/2022
Estrenem imatge de 'El Recull'

Des de fa quasi 40 anys, us enviem esta revista (primer en paper i després digital) per a mantindre-us al corrent de totes aquelles informacions que afecten a la nostra disciplina professional. Ara, us volem fer partíceps d'alguns canvis en la seua imatge.
Leer

  • 07/11/2022
Exempció del màster de formació del professorat per a llicenciats/ades en psicologia abans de 2009 amb formació pedagògica i didàctica

A través de la seu electrònica del COPCV, podeu fer-nos arribar inconvenients o problemes sorgits arrel d’haver presentat l'acreditació de la formació pedagògica i didàctica a l’administració. D’esta manera, podrem traslladar la informació a la Direcció General d'Ordenació Acadèmica de la Conselleria d'Educació per a que estudie cada cas.
Leer