Día Internacional contra la Homofòbia, la Transfòbia y la Bifòbia

'Per una societat inclusiva que garantisca el benestar de totes les persones'. / Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia. 'Por una sociedad inclusiva que garantice en bienestar de todas las personas'.

El dia 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, coincidint amb la decisió presa per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en 1990 d'eliminar l'homosexualitat del llistat de trastorns mentals.

Com a professionals de la Psicologia és imprescindible tindre aquesta consideració en compte a l'hora d'atendre les persones LGTBIQ+ . “Són persones usuàries, no pacients”, afirma Vicenta Esteve, secretària de la Junta del COPCV, especialista en Identitat de Gènere (UIG). “Hem de despatologitzar el que és una sensibilitat o opció a nivell de sexualitat. És indispensable que les institucions públiques i la ciutadania s'orienten cap a una societat inclusiva que garantisca el benestar de totes les persones”.

Esteve és coautora del llibre ‘Senología y Patología mamaria en personas Trans’ de la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria. En el capítol dedicat als aspectes psicològics de la mama en la construcció, la secretària del COPCV expressa que “les persones trans, que volen fer la seua transició, han de realitzar un sobreesforç amb un important treball intern d'acceptació de la seua condició de transsexual. Hi ha tantes formes de transsexualitat com persones trans acudeixen a una UIG”. En el llibre, fa referència a l'enquesta realitzada per la FRA – Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea 5- de la qual s'extrau la següent conclusió: “la ignorància dels altres, inclosa la de la pròpia família i de l'entorn laboral o social, fa que aquestes persones, per a protegir-se de la constant victimització i discriminació, s'oculten o eviten fer-se notar, afectant negativament la seua acceptació i reconeixement dels seus drets”.

D'altra banda, Nacions Unides, en el seu comunicat de 2021 afirma que “en diverses parts del món, les persones LGBTIQ+ pateixen discriminació només per ser els qui són, situació que s'està veient agreujada per la pandèmia de COVID-19” i que ha pogut documentar “un empitjorament de la discriminació, la violència i el discurs d'odi contra les persones LGBTIQ+, la seua exclusió social i econòmica, l'estigmatització que pateixen i els obstacles que els impedeixen accedir a l'atenció sanitària, l'educació, l'ocupació i els serveis bàsics. També hem observat preocupants intents de revocar les proteccions jurídiques i socials dels drets humans fonamentals d'aqueixes persones”.

Agenda 2030 sobre Desenvolupament Sostenible. Objectiu 10: Reduir la desigualtat en i entre els països

 

Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia (castellano)

Galería de fotosNoticias relacionadas

  • 24/03/2023
Canvi horari

La matinada del dissabte 25 de març al diumenge, s'adelanten els rellotges.
Leer

  • 13/03/2023
LIBRO: El dolor adolescente

Autor: Jose Antonio Luengo. Ed. Plataforma.
Leer

  • 08/03/2023
Dia Internacional de la Dona, 8 de març

La prevenció i la sensibilització són determinants a l'hora d'aconseguir la igualtat real. Només educant en igualtat des de la infància aconseguirem superar el masclisme en la societat.
Leer

  • 08/03/2023
Assistim als actes del Dia Internacional de la Dona en Castelló

Mª Carmen Molés, vocal en funcions de la Junta de Govern, està present en la lectura del manifest de la subdelegació del Govern i en l’entrega del Premi Olimpia de l’Ajuntament de la capital de la Plana.
Leer

  • 06/03/2023
Colegios e institutos necesitan más psicólogos educativos al ser recursos especializados

Más jóvenes expresan malestar emocional y psicológico. Además, es una realidad que en los centros educativos hay un aumento de la diversidad del alumnado, todo ello hace imprescindible que se aumente el número de psicólogos y psicólogas educativas en los centros.
Leer

  • 24/02/2023
Dia del Patró de la Psicologia, 24 de febrer

Amb motiu d'esta celebració, hem eixit al carrer per saber què pensa la gent sobre la disciplina psicològica.
Leer