Día Internacional contra la Homofòbia, la Transfòbia y la Bifòbia

'Per una societat inclusiva que garantisca el benestar de totes les persones'. / Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia. 'Por una sociedad inclusiva que garantice en bienestar de todas las personas'.

El dia 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, coincidint amb la decisió presa per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en 1990 d'eliminar l'homosexualitat del llistat de trastorns mentals.

Com a professionals de la Psicologia és imprescindible tindre aquesta consideració en compte a l'hora d'atendre les persones LGTBIQ+ . “Són persones usuàries, no pacients”, afirma Vicenta Esteve, secretària de la Junta del COPCV, especialista en Identitat de Gènere (UIG). “Hem de despatologitzar el que és una sensibilitat o opció a nivell de sexualitat. És indispensable que les institucions públiques i la ciutadania s'orienten cap a una societat inclusiva que garantisca el benestar de totes les persones”.

Esteve és coautora del llibre ‘Senología y Patología mamaria en personas Trans’ de la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria. En el capítol dedicat als aspectes psicològics de la mama en la construcció, la secretària del COPCV expressa que “les persones trans, que volen fer la seua transició, han de realitzar un sobreesforç amb un important treball intern d'acceptació de la seua condició de transsexual. Hi ha tantes formes de transsexualitat com persones trans acudeixen a una UIG”. En el llibre, fa referència a l'enquesta realitzada per la FRA – Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea 5- de la qual s'extrau la següent conclusió: “la ignorància dels altres, inclosa la de la pròpia família i de l'entorn laboral o social, fa que aquestes persones, per a protegir-se de la constant victimització i discriminació, s'oculten o eviten fer-se notar, afectant negativament la seua acceptació i reconeixement dels seus drets”.

D'altra banda, Nacions Unides, en el seu comunicat de 2021 afirma que “en diverses parts del món, les persones LGBTIQ+ pateixen discriminació només per ser els qui són, situació que s'està veient agreujada per la pandèmia de COVID-19” i que ha pogut documentar “un empitjorament de la discriminació, la violència i el discurs d'odi contra les persones LGBTIQ+, la seua exclusió social i econòmica, l'estigmatització que pateixen i els obstacles que els impedeixen accedir a l'atenció sanitària, l'educació, l'ocupació i els serveis bàsics. També hem observat preocupants intents de revocar les proteccions jurídiques i socials dels drets humans fonamentals d'aqueixes persones”.

Agenda 2030 sobre Desenvolupament Sostenible. Objectiu 10: Reduir la desigualtat en i entre els països

 

Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia (castellano)

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 08/03/2024
Ens comprometem a continuar treballant per la igualtat - Dia Internacional de la Dona (8 de març)

Comunicat del COP al qual ens sumem per reinvindicar la igualtat i la necessitat de formació en perspectiva de gènere, per a poder identificar les estructures i sistemes que perpetuen la desigualtat i així, a través del nostre exercici professional, contribuir a la seua finalització.
Leer

  • 08/03/2024
La revista Informació Psicològica digital publica el número 125-126 'psicología afirmativa y diversidad sexual'

Publicació semestral del COPCV. La seua línia editorial està clarament orientada a la investigació aplicada, en totes i cadascuna de les seues àrees d'intervenció. La gestió és plenament online.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 01/03/2024
Mª Carmen Molés, vicedecana 3ª del COPCV, participa en la mesa 'Construimos juntas'

La Diputación de Castellón ha organizado este encuentro para conmemorar el Día de la Mujer.
Leer

  • 28/02/2024
Acto 'Monólogos igualitarios'

Tendrá lugar el 15 de marzo en San Vicent del Raspeig a las 19:00h.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer