Día Internacional contra la Homofòbia, la Transfòbia y la Bifòbia

'Per una societat inclusiva que garantisca el benestar de totes les persones'. / Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia. 'Por una sociedad inclusiva que garantice en bienestar de todas las personas'.

El dia 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, coincidint amb la decisió presa per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en 1990 d'eliminar l'homosexualitat del llistat de trastorns mentals.

Com a professionals de la Psicologia és imprescindible tindre aquesta consideració en compte a l'hora d'atendre les persones LGTBIQ+ . “Són persones usuàries, no pacients”, afirma Vicenta Esteve, secretària de la Junta del COPCV, especialista en Identitat de Gènere (UIG). “Hem de despatologitzar el que és una sensibilitat o opció a nivell de sexualitat. És indispensable que les institucions públiques i la ciutadania s'orienten cap a una societat inclusiva que garantisca el benestar de totes les persones”.

Esteve és coautora del llibre ‘Senología y Patología mamaria en personas Trans’ de la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria. En el capítol dedicat als aspectes psicològics de la mama en la construcció, la secretària del COPCV expressa que “les persones trans, que volen fer la seua transició, han de realitzar un sobreesforç amb un important treball intern d'acceptació de la seua condició de transsexual. Hi ha tantes formes de transsexualitat com persones trans acudeixen a una UIG”. En el llibre, fa referència a l'enquesta realitzada per la FRA – Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea 5- de la qual s'extrau la següent conclusió: “la ignorància dels altres, inclosa la de la pròpia família i de l'entorn laboral o social, fa que aquestes persones, per a protegir-se de la constant victimització i discriminació, s'oculten o eviten fer-se notar, afectant negativament la seua acceptació i reconeixement dels seus drets”.

D'altra banda, Nacions Unides, en el seu comunicat de 2021 afirma que “en diverses parts del món, les persones LGBTIQ+ pateixen discriminació només per ser els qui són, situació que s'està veient agreujada per la pandèmia de COVID-19” i que ha pogut documentar “un empitjorament de la discriminació, la violència i el discurs d'odi contra les persones LGBTIQ+, la seua exclusió social i econòmica, l'estigmatització que pateixen i els obstacles que els impedeixen accedir a l'atenció sanitària, l'educació, l'ocupació i els serveis bàsics. També hem observat preocupants intents de revocar les proteccions jurídiques i socials dels drets humans fonamentals d'aqueixes persones”.

Agenda 2030 sobre Desenvolupament Sostenible. Objectiu 10: Reduir la desigualtat en i entre els països

 

Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia (castellano)

Galería de fotosNoticias relacionadas

  • 25/11/2021
HOY - Mesa redonda: Día Internacional de eliminación de la violencia contra la mujer. Aportaciones desde la Psicología.

El jueves, 25 de noviembre de 18:30h a 20:30h, en la Sede del COPCV de Alicante, se realizará esta actividad a la que podéis inscribiros previa reserva de plaza.
Leer

  • 25/11/2021
Comunicat - Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència Contra la Dona

Ens sumem a la declaració institucional realitzada pel Consell General de la Psicologia d’Espanya.
Leer

  • 24/11/2021
Actividades organizadas por el COPCV con motivo del Día Internacional de Eliminación de la Violencia contra la Mujer

Este año, la ONU pide un esfuerzo colectivo para acabar con lo que ha calificado como “pandemia en la sombra”. El lema de la campaña es “Pinta el mundo de naranja: ¡financiar, responder, prevenir, recopilar!”.
Leer

  • 19/11/2021
Jornada Transnacional de Protección de las Mujeres en RRSS

Se busca disminuir la desigualdad de género y promover sociedades justas, pacíficas e inclusivas.
Leer

  • 19/11/2021
Jornada festiva 'Explorant els teus drets' amb motiu de la celebració del Dia dels Drets de la Infància i Adolescència

Organitza Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. El 13 de novembre, l'horari d'inici de l'activitat serà a les 11.00, en el Parc Ribalta (Castelló). El 20 de novembre en el Jardins de Vivers de València.
Leer

  • 18/11/2021
Cinefòrum ‘Diversitat, diví tresor’ amb motiu del Dia Universal dels Drets de la Infància i l’Adolescència

El 18 de novembre, celebrem esta activitat dirigida al públic general, amb l'objectiu de sensibilitzar i formar a la societat de manera inclusiva. Activitat gratuïta prèvia reserva de plaça. També es retransmetrà en streaming a través de la plataforma del COPCV.
Leer