Día Internacional contra la Homofòbia, la Transfòbia y la Bifòbia

'Per una societat inclusiva que garantisca el benestar de totes les persones'. / Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia. 'Por una sociedad inclusiva que garantice en bienestar de todas las personas'.

El dia 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, coincidint amb la decisió presa per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en 1990 d'eliminar l'homosexualitat del llistat de trastorns mentals.

Com a professionals de la Psicologia és imprescindible tindre aquesta consideració en compte a l'hora d'atendre les persones LGTBIQ+ . “Són persones usuàries, no pacients”, afirma Vicenta Esteve, secretària de la Junta del COPCV, especialista en Identitat de Gènere (UIG). “Hem de despatologitzar el que és una sensibilitat o opció a nivell de sexualitat. És indispensable que les institucions públiques i la ciutadania s'orienten cap a una societat inclusiva que garantisca el benestar de totes les persones”.

Esteve és coautora del llibre ‘Senología y Patología mamaria en personas Trans’ de la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria. En el capítol dedicat als aspectes psicològics de la mama en la construcció, la secretària del COPCV expressa que “les persones trans, que volen fer la seua transició, han de realitzar un sobreesforç amb un important treball intern d'acceptació de la seua condició de transsexual. Hi ha tantes formes de transsexualitat com persones trans acudeixen a una UIG”. En el llibre, fa referència a l'enquesta realitzada per la FRA – Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea 5- de la qual s'extrau la següent conclusió: “la ignorància dels altres, inclosa la de la pròpia família i de l'entorn laboral o social, fa que aquestes persones, per a protegir-se de la constant victimització i discriminació, s'oculten o eviten fer-se notar, afectant negativament la seua acceptació i reconeixement dels seus drets”.

D'altra banda, Nacions Unides, en el seu comunicat de 2021 afirma que “en diverses parts del món, les persones LGBTIQ+ pateixen discriminació només per ser els qui són, situació que s'està veient agreujada per la pandèmia de COVID-19” i que ha pogut documentar “un empitjorament de la discriminació, la violència i el discurs d'odi contra les persones LGBTIQ+, la seua exclusió social i econòmica, l'estigmatització que pateixen i els obstacles que els impedeixen accedir a l'atenció sanitària, l'educació, l'ocupació i els serveis bàsics. També hem observat preocupants intents de revocar les proteccions jurídiques i socials dels drets humans fonamentals d'aqueixes persones”.

Agenda 2030 sobre Desenvolupament Sostenible. Objectiu 10: Reduir la desigualtat en i entre els països

 

Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia (castellano)

Galería de fotosNoticias relacionadas

  • 02/08/2021
Save the Children publica el còmic «Ana» per a sensibilitzar sobre la situació de la migració forçada de xiquets/es, i adolescents

L'obra, està penjada a la pàgina web de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat.
Leer

  • 29/07/2021
El compañero Carmelo Vázquez, Catedrático de Psicopatología la UCM, ha participado en el informe del Gobierno 'España 2050'

Concretamente, el el '9º Desafío' titulado 'ampliar las bases de nuestro bienestar futuro'.
Leer

  • 29/07/2021
Nos unimos a la campaña 'Time to Act' de la Organización Europea del Cáncer

El objetivo es que ciudadanía, pacientes oncológicos, responsables políticos y profesionales sanitarios se aseguren de que la COVID-19 no está minando la lucha contra la enfermedad. #TimeToAct
Leer

  • 23/07/2021
El Congreso aprueba el Real Decreto-ley 14/2021, de medidas urgentes para la reducción de la temporalidad en el empleo público

Proyecto de ley publicado en el Boletín Oficial del Estado (BOE) el 7 de julio de 2021.
Leer

  • 23/07/2021
Carolina Darias, Ministra de Sanidad: "Sin salud mental no hay salud. Hemos pasado del silencio al debate y ahora toca pasar del debate a la acción"

Nota de prensa del Ministerio tras participar, el jueves 22 de julio, en la Cumbre sobre el impacto de la COVID-19 en la salud mental.
Leer