Manifest en el Dia de l'Alzheimer / Manifiesto en el día del Alzheimer - 21 de septiembre

El COPCV es suma a l'escrit elaborat pel Grup de Treball d'Envelliment del Consell General de la Psicologia d'Espanya / El COPCV se suma al escrito elaborado por el Consejo general de la Psicología de España.

 

"No aconseguisc viure sense tu"


"Bon dia carinyo, t'he portat les flors que t'agraden. Avui és el nostre aniversari. He vist les fotos del nostre casament. Érem tan joves... Quins records! Les promeses que ens vam fer... tot el que teníem pendent per fer... la vida és tan injusta... no ens ha permès que puguem fer tot el que teníem organitzat... però recorda que el meu cor sempre estarà amb tu... bé, ja s'ha acabat el torn de visites i ve l'auxiliar a portar-te al menjador. Demà vindré a veure't de nou ".

 

Dia a dia es lluita una batalla com a familiar d'una persona amb malaltia d'Alzheimer. La família necessita un suport psicològic per afrontar les dificultats a les quals s'ha d'enfrontar pel desconeixement davant el procés d'aquesta malaltia. Situacions d'ansietat, depressió, desesperança ... que resulten aclaparadores afectant a la salut mental i física. Gràcies al suport psicològic, els programes de respir familiar, centres de dia, associacions, etc. es fa possible suportar la càrrega emocional que pot anar creixent amb l'avanç de la malaltia.

Segons l'OMS (2021) la demència afecta a nivell mundial a uns 50 milions de persones. Es preveu que el nombre total de persones es triplique en l'any 2050. És per això que cobra especial rellevància la tasca multidisciplinària en l'abordatge de la demència, amb la finalitat que es possibilite la detecció precoç, perquè la intervenció que es pugua oferir done suport i millore la vida de les persones amb demència, la de les persones cuidadores i familiars.

Per evidenciar la importància del/la professional de la psicologia dins d'aquest equip multidisciplinari, el Consell General de la Psicologia ha elaborat el següent

 

MANIFEST:

1.- El/la professional de la psicologia és una peça clau en els centres d'atenció a persones amb demència.

 2.- Les/els professionals de la psicologia són els que estan capacitats/des per dur a terme l'avaluació, diagnòstic i seguiment de l'estat cognitiu, afectiu i conductual de la persona amb malaltia d'Alzheimer.

3.- El/la psicòleg/a és qui pot donar pautes tant a familiars com a les persones cuidadores sobre com actuar davant de determinats comportaments, pensaments, etc. que poden resultar estressants.

4.- El/la professional de la psicologia és qui té els coneixements per adaptar les intervencions terapèutiques a les necessitats de cada persona.

5.- Les intervencions conductuals i teràpies no farmacològiques per a l'abordatge dels símptomes psicològics i conductuals de la demència han d'estar supervisades i avaluades per professionals de la psicologia, els que coneixen les tècniques de modificació de conducta que més efectivitat tenen per al control d'aquests símptomes.

 

Manifiesto Día del Alzheimer - Castellano

 Noticias relacionadas

  • 02/06/2023
Promoción del envejecimiento activo para la prevención de las demencias

Integrantes del Grupo de Trabajo de Psicogerontología y personas mayores del COPCV-Valencia, reflexionan sobre el envejecimiento activo y las consecuencias de la soledad no deseada en el blog del CRE Alzheimer.
Leer

  • 24/05/2023
II Simposio Mayores, Turismo y Salud

La Asociación Gerontológica del Mediterráneo (AGM), en colaboración con la Universidad Permanente de la UA y el Instituto de Investigaciones Turísticas de la UA, organiza este evento que tendrá lugar el 14 de septiembre en Alicante. Inscripción hasta el 15 de julio.
Leer

  • 13/03/2023
Evaluación neuropsicológica y tratamiento psicológico de las demencias en el envejecimiento

Organizado por la UNED, tendrá lugar los días 23 y 24 de marzo de manera presencial y a través de internet (en directo o en diferido).
Leer

  • 03/02/2023
Comunicado del Grupo de Trabajo en Psicogerontología y Personas Mayores del COPCV-Valencia

En defensa de los trabajadores/as de centros residenciales de personas mayores y del papel del psicogerontólogo.
Leer

  • 26/01/2023
GUÍA: Detectar la soledad durante el envejecimiento.

Trabajo realizado por la psicóloga y gerontóloga Regina Martínez para el Observatorio de la Soledad de Amigos de los Mayores
Leer

  • 24/01/2023
El Grupo de Trabajo en Psicogerontología y Personas Mayores del COPCV-Valencia asiste a la jornada de AFAV

La Asociación de Familiares de Alzheimer de Valencia ha organizado este encuentro para presentar el Proyecto Europeo Erasmus+ Songs for Care.
Leer