Manifest en el Dia de l'Alzheimer / Manifiesto en el día del Alzheimer - 21 de septiembre

El COPCV es suma a l'escrit elaborat pel Grup de Treball d'Envelliment del Consell General de la Psicologia d'Espanya / El COPCV se suma al escrito elaborado por el Consejo general de la Psicología de España.

 

"No aconseguisc viure sense tu"


"Bon dia carinyo, t'he portat les flors que t'agraden. Avui és el nostre aniversari. He vist les fotos del nostre casament. Érem tan joves... Quins records! Les promeses que ens vam fer... tot el que teníem pendent per fer... la vida és tan injusta... no ens ha permès que puguem fer tot el que teníem organitzat... però recorda que el meu cor sempre estarà amb tu... bé, ja s'ha acabat el torn de visites i ve l'auxiliar a portar-te al menjador. Demà vindré a veure't de nou ".

 

Dia a dia es lluita una batalla com a familiar d'una persona amb malaltia d'Alzheimer. La família necessita un suport psicològic per afrontar les dificultats a les quals s'ha d'enfrontar pel desconeixement davant el procés d'aquesta malaltia. Situacions d'ansietat, depressió, desesperança ... que resulten aclaparadores afectant a la salut mental i física. Gràcies al suport psicològic, els programes de respir familiar, centres de dia, associacions, etc. es fa possible suportar la càrrega emocional que pot anar creixent amb l'avanç de la malaltia.

Segons l'OMS (2021) la demència afecta a nivell mundial a uns 50 milions de persones. Es preveu que el nombre total de persones es triplique en l'any 2050. És per això que cobra especial rellevància la tasca multidisciplinària en l'abordatge de la demència, amb la finalitat que es possibilite la detecció precoç, perquè la intervenció que es pugua oferir done suport i millore la vida de les persones amb demència, la de les persones cuidadores i familiars.

Per evidenciar la importància del/la professional de la psicologia dins d'aquest equip multidisciplinari, el Consell General de la Psicologia ha elaborat el següent

 

MANIFEST:

1.- El/la professional de la psicologia és una peça clau en els centres d'atenció a persones amb demència.

 2.- Les/els professionals de la psicologia són els que estan capacitats/des per dur a terme l'avaluació, diagnòstic i seguiment de l'estat cognitiu, afectiu i conductual de la persona amb malaltia d'Alzheimer.

3.- El/la psicòleg/a és qui pot donar pautes tant a familiars com a les persones cuidadores sobre com actuar davant de determinats comportaments, pensaments, etc. que poden resultar estressants.

4.- El/la professional de la psicologia és qui té els coneixements per adaptar les intervencions terapèutiques a les necessitats de cada persona.

5.- Les intervencions conductuals i teràpies no farmacològiques per a l'abordatge dels símptomes psicològics i conductuals de la demència han d'estar supervisades i avaluades per professionals de la psicologia, els que coneixen les tècniques de modificació de conducta que més efectivitat tenen per al control d'aquests símptomes.

 

Manifiesto Día del Alzheimer - Castellano

 Noticias relacionadas

  • 11/10/2021
VÍDEO - Realizada la Mesa Redonda ‘El papel de la familia en la enfermedad de Alzheimer’

Un año más, con motivo del Día Mundial del Alzheimer, el COPCV organiza esta actividad, realizada el 22 de septiembre en la plataforma de formación online del COPCV. Podéis ver al completo las interesantes aportaciones de las profesionales que han participado en este encuentro virtual.
Leer

  • 01/10/2021
Comunicado COPCV. Día Internacional de las Personas de Edad (1 de octubre)

Este año se reivindica la 'equidad digital para todas las edades'. En el Col·legi, queremos destacar los múltiples beneficios que el acceso, el aprendizaje y el uso de las nuevas tecnologías tiene para las personas mayores.
Leer

  • 22/09/2021
HOY, Mesa redonda: El papel de la familia en la enfermedad de Alzheimer

Se realiza en directo de 17:00h a 20:00h, a través de la plataforma de formación online del COPCV.
Leer

  • 21/09/2021
Alzheimer - Entrevista a la psicogerontóloga, Clara Aguado: 'El apoyo psicológico a las personas cuidadoras es una necesidad indiscutible'

Con motivo del Día Mundial del Alzheimer, el COPCV desea poner de relieve el papel absolutamente necesario de la persona cuidadora y de los familiares. Sujetos afectados directamente por la enfermedad que alternan estados de crisis con estados de asimilación. Por ello, recibir apoyo psicológico durante todo el proceso es una necesidad.
Leer

  • 15/09/2021
Webinar decimonovena del Fórum de debate Hacia una Sociedad Cuidadora: Envejecer en la ciudad que cuida

La actividad organizada por Ciudades que Cuidan es gratuita con previa inscripción. ¡Plazas limitadas!
Leer

  • 01/07/2021
Realizada la mesa redonda ‘Buen trato, mal trato a personas mayores en tiempos de pandemia’

En este acto, organizado por el GT de Envejecimiento del COPCV-Alicante, las profesionales han hablado de ética y de los efectos, a nivel cognitivo y psicológico, derivados confinamiento y el aislamiento impuestos por la crisis sanitaria.
Leer