Manifest en el Dia de l'Alzheimer / Manifiesto en el día del Alzheimer - 21 de septiembre

El COPCV es suma a l'escrit elaborat pel Grup de Treball d'Envelliment del Consell General de la Psicologia d'Espanya / El COPCV se suma al escrito elaborado por el Consejo general de la Psicología de España.

 

"No aconseguisc viure sense tu"


"Bon dia carinyo, t'he portat les flors que t'agraden. Avui és el nostre aniversari. He vist les fotos del nostre casament. Érem tan joves... Quins records! Les promeses que ens vam fer... tot el que teníem pendent per fer... la vida és tan injusta... no ens ha permès que puguem fer tot el que teníem organitzat... però recorda que el meu cor sempre estarà amb tu... bé, ja s'ha acabat el torn de visites i ve l'auxiliar a portar-te al menjador. Demà vindré a veure't de nou ".

 

Dia a dia es lluita una batalla com a familiar d'una persona amb malaltia d'Alzheimer. La família necessita un suport psicològic per afrontar les dificultats a les quals s'ha d'enfrontar pel desconeixement davant el procés d'aquesta malaltia. Situacions d'ansietat, depressió, desesperança ... que resulten aclaparadores afectant a la salut mental i física. Gràcies al suport psicològic, els programes de respir familiar, centres de dia, associacions, etc. es fa possible suportar la càrrega emocional que pot anar creixent amb l'avanç de la malaltia.

Segons l'OMS (2021) la demència afecta a nivell mundial a uns 50 milions de persones. Es preveu que el nombre total de persones es triplique en l'any 2050. És per això que cobra especial rellevància la tasca multidisciplinària en l'abordatge de la demència, amb la finalitat que es possibilite la detecció precoç, perquè la intervenció que es pugua oferir done suport i millore la vida de les persones amb demència, la de les persones cuidadores i familiars.

Per evidenciar la importància del/la professional de la psicologia dins d'aquest equip multidisciplinari, el Consell General de la Psicologia ha elaborat el següent

 

MANIFEST:

1.- El/la professional de la psicologia és una peça clau en els centres d'atenció a persones amb demència.

 2.- Les/els professionals de la psicologia són els que estan capacitats/des per dur a terme l'avaluació, diagnòstic i seguiment de l'estat cognitiu, afectiu i conductual de la persona amb malaltia d'Alzheimer.

3.- El/la psicòleg/a és qui pot donar pautes tant a familiars com a les persones cuidadores sobre com actuar davant de determinats comportaments, pensaments, etc. que poden resultar estressants.

4.- El/la professional de la psicologia és qui té els coneixements per adaptar les intervencions terapèutiques a les necessitats de cada persona.

5.- Les intervencions conductuals i teràpies no farmacològiques per a l'abordatge dels símptomes psicològics i conductuals de la demència han d'estar supervisades i avaluades per professionals de la psicologia, els que coneixen les tècniques de modificació de conducta que més efectivitat tenen per al control d'aquests símptomes.

 

Manifiesto Día del Alzheimer - Castellano

 



Noticias relacionadas

  • 02/02/2024
Conferencia Álvaro Pascual-Leone: Transformando el tratamiento de demencias

Organizada por la Asociación de Familiares de Alzheimer de Valencia, tendrá lugar el próximo viernes 9 de febrero en el Ateneo Mercantil y requiere registro (gratuito).
Leer

  • 27/10/2023
La calidad del sueño y los hábitos saludables centran la Jornada de puertas abiertas del COPCV y la UPUA

Marina Planelles Cota y Mª Dolores Azorín, compañeras del GT de Envejecimiento del COPCV-Alicante, abordan estas cuestiones con el objetivo de que las personas asistentes tomen conciencia de la importancia de adquirir 'hábitos saludables para vivir más y mejor”, tal y como expone el título de esta jornada.
Leer

  • 20/10/2023
Curs IVAFIQ 'Centres de persones majors sense subjecciones: De la teoria a la pràctica'

el dijous, 26 d'octubre de 2023, de 17.00 a 19.00 hores, la diplomada en Infermeria i especialista en Infermeria Geriàtrica, Mara Tur, que compta a més amb una àmplia trajectòria professional en l'àmbit de les residències de persones majors, impartirà el seminari web GRATUÏT.
Leer

  • 05/10/2023
Aún persisten en la población creencias erróneas sobre cuestiones clave del Alzheimer

El Observatorio del Alzheimer y las Demencias de la Fundación Pasqual Maragall presenta una nueva edición de su estudio sobre “Actitudes y percepciones de la población española sobre el Alzheimer”.
Leer

  • 25/09/2023
La APS (Sociedad Australiana de Psicología) apoya los servicios psicológicos en las residencias

La petición surge tras un análisis preocupante que revela una alta prevalencia de problemas de salud mental en la población mayor alojada en centros residenciales.
Leer

  • 21/09/2023
Día Mundial del Alzheimer, 21 de septiembre

El COPCV y su Grupo de Trabajo de Envejecimiento de Alicante y la UPUA, han organizado la mesa redonda ‘Señales de alerta en el inicio de una demencia’. En este acto, se ha señalado la importancia de la figura del psicogerontólogo dentro de los equipos multidisciplinares. También se ha detallado el proceso de aceptación de la enfermedad tanto de la persona enferma, como de su entorno.
Leer