El COPCV participa en la Comissió especial d'estudi de l’assetjament escolar de les Corts Valencianes

Óscar Cortijo, vicedegà i expert en la matèria, ha explicat les fases, els mecanismes i les conseqüències del bullying, així com les ferramentes per a previndre'l i actuar.

El 6 d’octubre, la Comissió especial d'estudi de l’assetjament escolar, integrada per representants polítics de totes les forces polítiques, va dedicar la jornada a escoltar a professionals i associacions relacionades amb esta problemàtica amb l’objectiu de fer un anàlisi de la situació i posar en marxa polítiques, mesures i protocols per previndre i actuar davant esta situació que afecta a tots els àmbits de la vida.

Entre els compareixents, va estar el nostre vicedegà, Óscar Cortijo. Per contextualitzar, Cortijo va afirmar que “l’assetjament escolar és un procés amb diverses fases, que te una intencionalitat de provocar malestar o aconseguir una finalitat, i que hi ha una relació asimètrica entre la víctima i els assetjadors. El bullying a més, atempta contra els drets fonamental i la dignitat de la infància”.

Va donar molta importància al fet de mesurar per detectar i poder previndre situacions d’assetjament en fase avançada. I és que tant ell, com el psicòleg Iñaki Piñuel, qui participà en esta comissió moments abans, varen explicar que el bullying te quatre fases:

Fase 1 i 2: Es produeixen incidents puntuals que comencen a repetir-se i reforcen  la conducta d’aquells que assetgen. És ací on l’autoestima de la víctima comença a vore’s  afectada negativament. Els dos experts coincideixen en assenyalar que en este moment, es pot intervindre de manera preventiva. “Es pot invertir la situació, evitant que el xiquet o xiqueta es convertisca en víctima i per altra banda, es pot contindre la conducta dels assetjadors”, va dir Piñuel.

En les fases 3 i 4, “ja ens trobem a un xiquet o xiqueta amb un quadre d’estrès posttraumàtic que l’única cosa que volé s eixir d’eixa situació. En este punt, ja està afectat psicològicament i necessita de tractament. Són les situacions que eixen a la llum ja que els pares demanen el canvi del centre ja que tot el grup d’iguals està contaminat i participa en este procés”, ha continuat.

Tornant a la intervenció del vicedegà, és imprescindible fer menció d’alguna de les dades que ha aportat i es que, el 90% és violència psicològica enfront del 10% que és física. Estes xifres i la freqüència o repeticions de les conductes hostils, són importants a l’hora de tractar el problema perquè són les que “generen indefensió apresa i va destruint la resistència de xiquets i xiquetes”.

Durant la compareixença, Cortijo ha parlat sobre els comportaments violents (intimidació, ridicularitzar, buit social, agressió física,etc.);  les seues conseqüències (estrés, somatitzacions, canvis d eprsonalitat, baix rendiment escolar, etc.);  i les errades a l’hora d’intervindre (mancança de protocols preventius front els reactius, banalització, ocultació de casos per part dels centres per evitar l’estigmatització, etc.).

El psicòleg ha vullgut finalitzar amb una mirada esperançadora afirmant que existeixen programes d’intervenció preventiva i protocols basats en el bon tracte, que funcionen; que s’han de prendre medicions sobre l’estat de cadascuna de les aules perquè “allò que no es mesura, no existeix”.  

Per vore la Comissió feu clic acíNoticias relacionadas

  • 10/08/2022
Instrucciones para la aplicación del acuerdo relativo a la dotación de profesorado que presta servicios de Orientación educativa en centros privados

No se aplicará esta dotación de horas a los centros privados concertados que están recibiendo esta atención por parte del correspondiente Gabinete Psicopedagógico Municipal, de acuerdo con la Disposición Adicional Segunda del Decreto 72/2021.
Leer

  • 29/07/2022
I Jornadas Internacionales sobre Psicología de la Educación Aplicada

Este evento, que se celebrará del 27 al 28 de octubre de 2022 en Elche (Alicante), será un punto de encuentro presencial y virtual entre especialistas y profesionales de España y de países de América Latina.
Leer

  • 27/07/2022
I Jornadas Gallegas de Psicología Educativa “Psicología educativa, siempre emocionando”

Organizadas por el Colexio Oficial de Psicoloxía de Galicia, tendrán lugar entre el 30 de septiembre y el 1 de octubre 2022.
Leer

  • 15/07/2022
Evidencias en torno a la necesaria especialidad sanitaria de Psicología Clínica de la Infancia y la Adolescencia

Así lo afirman psicólogos clínicos del Servicio Andaluz de Salud en un artículo publicado en la Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.
Leer

  • 13/07/2022
Guía de Intervención Multidisciplinar para Niños, Niñas y Adolescentes con Trauma Psicológico

El Col·legi Oficial de Psicología de la Comunitat Valenciana, ha publicado la Guía de Intervención Multidisciplinar para Niños, Niñas y Adolescentes con Trauma Psicológico, realizada en colaboración con varios Grupos de Trabajo sobre el Trauma de diferentes Colegios de Psicología de España.
Leer

  • 08/07/2022
Realitzada la XIV Jornada Psicologia, Educació i Municipi: 'La resposta educativa als reptes socials'

A continuació, disposeu d'un resum de l'esdeveniment celebrat el 7 de juliol en el saló d'actes del COPCV-València. Més endavant, facilitarem el vídeo.
Leer