Com explicar els xiquets, xiquetes i joves, les conseqüències d'una guerra?

Andrea Ollero, psicòloga educativa i vocal del COPCV, assenyala la importància d'adaptar les explicacions i de realitzar una escolta activa.

La invasió de Rússia a Ucraïna i les seues conseqüències, ocupa portades, pàgines i minuts en tots els mitjans de comunicació. També es cola en les converses de grans i menuts. Preguntem a Andrea Ollero, Manolo Peretó, psicòlegs educatius i vocals del COPCV, sobre com tractar este assumpte amb els xiquets, xiquetes i joves.

El primer que assenyala és que no s’ha d’evitar/ocultar el tema però que és fonamental adaptar el missatge a les necessitats i característiques del menut fixant-se en la seua edat, el grau de preocupació que mostra i les seus inquietuds. També cal tindre en compte, comenta Peretó, que en les escoles valencianes, hi ha alumnat de Rússia i d'Ucraïna, i que esta situació, assenyalen els experts, "no ha de ser font de confrontació, ni es pot culpabilitzar a tot un poble per les decisions que prenguin els seus dirigents". 

La psicòloga reconeix que estem en una societat on, a sovint, tenim un excés d’estímuls. Així doncs, s’ha de procurar que no estiguen molt de temps rebent informació i imatges, que en moltes ocasions, “no seran capaços de digerir”. I és ací, que com a adults, ja siguen professors, professores, pares o mares, “tenim la responsabilitat de protegir-los” i “sempre, sempre – emfatitza – d’escoltar-los”.

Les persones grans, afirma Ollero, hem de ser conscients de que no tenim respostes per a tot, però sí que podem transmetre’ls seguretat i tranquil·litat. A més, esta, és una oportunitat per treballar amb ells valors com la solidaritat, la empatia, per reflexionar, per treballar la gestió d’emocions, la resolució de conflictes, la importància de l’escolta als altres així com per a mostrar-los camins a través dels quals, podem ajudar a altres persones.

La Divisió de Psicologia Educativa i Infantil de la Societat Britànica de Psicologia ha publicat pautes per ajudar als xiquets i les xiquetes que poden sentir ansietat davant la situació actual:

Cal explicar els conceptes bàsics i no evitar la conversa: escoltar les seues preocupacions i donar respostes honestes a les seues preguntes sobre el que està succeint. Tracte d'oferir detalls en un nivell apropiat per a la seua edat..

Han de sentir-se segurs: és important ajudar els xiquets a comprendre el nivell d'amenaça per a ells i els seus amics i familiars. S’ha d’explicar que això està succeint a Ucraïna, un país diferent i, si és necessari, mostrar-lo usant un globus terraqüi o un mapa.

Els adults han de controlar els seus propis sentiments d'estrés i angoixa, ja que els seus fills/as seran sensibles a les seues reaccions.

Explique'ls als seus fills/as que poden passar coses dolentes en el món, però que sempre podem ajudar d'alguna manera: planifiquen junts com podrien bregar amb aquesta situació a través de la recaptació d'aliments, fons o altres accions per a fer costat a la comunitat ucraïnesa.

Evitar l'exposició a un flux constant de notícies: tinga en compte que, si té la ràdio o la televisió encesa tot el dia, els xiquets “absorbiran” les notícies sense que ens adonem. Tracte de “descansar” de les notícies, per exemple, si està recollint als seus fills de l'escola, apague la ràdio per a brindar un descans de l'exposició constant a noves notícies preocupants.

És un bon moment per observar d'on obtenen les seues notícies: tenint en compte que les notícies falses són un problema, particularment en els llocs de xarxes socials, és essencial tindre en compte a quines notícies estan accedint els seus fills i on les troben. Assegure's que entenguen que no tot el que veuen en les xarxes socials és cert i que coneguen a quines fonts de confiança de notícies poden accedir.

Si està preocupat pel seu fill, busque assessorament i suport: el personal del seu centre educatiu i els psicòlegs educatius poden oferir-li assessorament i suport específics si sent que el seu fill o filla s'està tornant massa ansiós/a i angoixat/a. Pot ser d'ajuda brindar suport i tranquil·litat i desviar els seus pensaments fomentant la seua participació en activitats d'oci.

  

Galería de fotosNoticias relacionadas

  • 07/11/2022
Exempció del màster de formació del professorat per a llicenciats/ades en psicologia abans de 2009 amb formació pedagògica i didàctica

A través de la seu electrònica del COPCV, podeu fer-nos arribar inconvenients o problemes sorgits arrel d’haver presentat l'acreditació de la formació pedagògica i didàctica a l’administració. D’esta manera, podrem traslladar la informació a la Direcció General d'Ordenació Acadèmica de la Conselleria d'Educació per a que estudie cada cas.
Leer

  • 28/10/2022
#SomImprescindibles, la nova campanya d'Educació contará amb psicòlegs/es per impartir tallers dialògics a l'alumnat de l'ESO

L'objectiu es dotar els joves de ferramentes per a que identifiquen i gestionen les seues emocions, i previndre conductes autolesives. Vicenta Esteve, secretària del COPCV, ha assistit a l'acte de presentació.
Leer

  • 10/10/2022
Preocupación por la desprofesionalización de la Orientación Educativa

Los integrantes de la División de Psicología Educativa se han reunido en el marco de las I Jornadas de Educativa del COP de Galicia. En este encuentro estatal, los y las psicólogas educativas han analizado los diferentes modelos de Orientación.
Leer

  • 29/09/2022
Congrés d’Inclusió Educativa

Se celebrarà el 25 i 26 de novembre a la ciutat d’Alzira.
Leer

  • 23/09/2022
La Sociedad Australiana de Psicología pone de relieve los beneficios de incorporar psicólogos educativos en centros escolares

La evidencia pone de relieve que el coste de fomentar la resiliencia y la intervención temprana en niños y niñas en edad escolar que experimentan problemas de salud mental, conductuales o de desarrollo neurológico, es significativamente menor que el coste que supone tratar estos problemas en la adolescencia y la edad adulta.
Leer