Com explicar els xiquets, xiquetes i joves, les conseqüències d'una guerra?

Andrea Ollero, psicòloga educativa i vocal del COPCV, assenyala la importància d'adaptar les explicacions i de realitzar una escolta activa.

La invasió de Rússia a Ucraïna i les seues conseqüències, ocupa portades, pàgines i minuts en tots els mitjans de comunicació. També es cola en les converses de grans i menuts. Preguntem a Andrea Ollero, Manolo Peretó, psicòlegs educatius i vocals del COPCV, sobre com tractar este assumpte amb els xiquets, xiquetes i joves.

El primer que assenyala és que no s’ha d’evitar/ocultar el tema però que és fonamental adaptar el missatge a les necessitats i característiques del menut fixant-se en la seua edat, el grau de preocupació que mostra i les seus inquietuds. També cal tindre en compte, comenta Peretó, que en les escoles valencianes, hi ha alumnat de Rússia i d'Ucraïna, i que esta situació, assenyalen els experts, "no ha de ser font de confrontació, ni es pot culpabilitzar a tot un poble per les decisions que prenguin els seus dirigents". 

La psicòloga reconeix que estem en una societat on, a sovint, tenim un excés d’estímuls. Així doncs, s’ha de procurar que no estiguen molt de temps rebent informació i imatges, que en moltes ocasions, “no seran capaços de digerir”. I és ací, que com a adults, ja siguen professors, professores, pares o mares, “tenim la responsabilitat de protegir-los” i “sempre, sempre – emfatitza – d’escoltar-los”.

Les persones grans, afirma Ollero, hem de ser conscients de que no tenim respostes per a tot, però sí que podem transmetre’ls seguretat i tranquil·litat. A més, esta, és una oportunitat per treballar amb ells valors com la solidaritat, la empatia, per reflexionar, per treballar la gestió d’emocions, la resolució de conflictes, la importància de l’escolta als altres així com per a mostrar-los camins a través dels quals, podem ajudar a altres persones.

La Divisió de Psicologia Educativa i Infantil de la Societat Britànica de Psicologia ha publicat pautes per ajudar als xiquets i les xiquetes que poden sentir ansietat davant la situació actual:

Cal explicar els conceptes bàsics i no evitar la conversa: escoltar les seues preocupacions i donar respostes honestes a les seues preguntes sobre el que està succeint. Tracte d'oferir detalls en un nivell apropiat per a la seua edat..

Han de sentir-se segurs: és important ajudar els xiquets a comprendre el nivell d'amenaça per a ells i els seus amics i familiars. S’ha d’explicar que això està succeint a Ucraïna, un país diferent i, si és necessari, mostrar-lo usant un globus terraqüi o un mapa.

Els adults han de controlar els seus propis sentiments d'estrés i angoixa, ja que els seus fills/as seran sensibles a les seues reaccions.

Explique'ls als seus fills/as que poden passar coses dolentes en el món, però que sempre podem ajudar d'alguna manera: planifiquen junts com podrien bregar amb aquesta situació a través de la recaptació d'aliments, fons o altres accions per a fer costat a la comunitat ucraïnesa.

Evitar l'exposició a un flux constant de notícies: tinga en compte que, si té la ràdio o la televisió encesa tot el dia, els xiquets “absorbiran” les notícies sense que ens adonem. Tracte de “descansar” de les notícies, per exemple, si està recollint als seus fills de l'escola, apague la ràdio per a brindar un descans de l'exposició constant a noves notícies preocupants.

És un bon moment per observar d'on obtenen les seues notícies: tenint en compte que les notícies falses són un problema, particularment en els llocs de xarxes socials, és essencial tindre en compte a quines notícies estan accedint els seus fills i on les troben. Assegure's que entenguen que no tot el que veuen en les xarxes socials és cert i que coneguen a quines fonts de confiança de notícies poden accedir.

Si està preocupat pel seu fill, busque assessorament i suport: el personal del seu centre educatiu i els psicòlegs educatius poden oferir-li assessorament i suport específics si sent que el seu fill o filla s'està tornant massa ansiós/a i angoixat/a. Pot ser d'ajuda brindar suport i tranquil·litat i desviar els seus pensaments fomentant la seua participació en activitats d'oci.

  

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 18/04/2024
Jornada “Psicologia municipal. Intervenció comunitària en l’àmbit educatiu i social”

El COPCV organitza aquesta activitat la qual es realitzarà el 18 de maig al Complex Esportiu Cultural Petxina de València. Activitat gratuïta prèvia reserva de plaça.
Leer

  • 22/03/2024
Conferencia de presentación del Programa TEI: prevención de la violencia, acoso y ciberacoso

Sus coordinadores han presentado en Valencia, este programa que implica a la comunidad educativa dándole un lugar protagonista al alumnado.
Leer

  • 22/03/2024
Psicología Educativa

Espai web de la Psicologia Educativa
Leer

  • 21/03/2024
Más psicólogos educativos: una necesidad prioritaria

Según la Asociación Americana de Psicología.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 27/02/2024
Psicólogos educativos en todos los centros, una medida clave

Esta es una de las conclusiones relacionadas con el bienestar del alumnado en España, recogidas en el último informe PISA.
Leer