Com explicar els xiquets, xiquetes i joves, les conseqüències d'una guerra?

Andrea Ollero, psicòloga educativa i vocal del COPCV, assenyala la importància d'adaptar les explicacions i de realitzar una escolta activa.

La invasió de Rússia a Ucraïna i les seues conseqüències, ocupa portades, pàgines i minuts en tots els mitjans de comunicació. També es cola en les converses de grans i menuts. Preguntem a Andrea Ollero, Manolo Peretó, psicòlegs educatius i vocals del COPCV, sobre com tractar este assumpte amb els xiquets, xiquetes i joves.

El primer que assenyala és que no s’ha d’evitar/ocultar el tema però que és fonamental adaptar el missatge a les necessitats i característiques del menut fixant-se en la seua edat, el grau de preocupació que mostra i les seus inquietuds. També cal tindre en compte, comenta Peretó, que en les escoles valencianes, hi ha alumnat de Rússia i d'Ucraïna, i que esta situació, assenyalen els experts, "no ha de ser font de confrontació, ni es pot culpabilitzar a tot un poble per les decisions que prenguin els seus dirigents". 

La psicòloga reconeix que estem en una societat on, a sovint, tenim un excés d’estímuls. Així doncs, s’ha de procurar que no estiguen molt de temps rebent informació i imatges, que en moltes ocasions, “no seran capaços de digerir”. I és ací, que com a adults, ja siguen professors, professores, pares o mares, “tenim la responsabilitat de protegir-los” i “sempre, sempre – emfatitza – d’escoltar-los”.

Les persones grans, afirma Ollero, hem de ser conscients de que no tenim respostes per a tot, però sí que podem transmetre’ls seguretat i tranquil·litat. A més, esta, és una oportunitat per treballar amb ells valors com la solidaritat, la empatia, per reflexionar, per treballar la gestió d’emocions, la resolució de conflictes, la importància de l’escolta als altres així com per a mostrar-los camins a través dels quals, podem ajudar a altres persones.

La Divisió de Psicologia Educativa i Infantil de la Societat Britànica de Psicologia ha publicat pautes per ajudar als xiquets i les xiquetes que poden sentir ansietat davant la situació actual:

Cal explicar els conceptes bàsics i no evitar la conversa: escoltar les seues preocupacions i donar respostes honestes a les seues preguntes sobre el que està succeint. Tracte d'oferir detalls en un nivell apropiat per a la seua edat..

Han de sentir-se segurs: és important ajudar els xiquets a comprendre el nivell d'amenaça per a ells i els seus amics i familiars. S’ha d’explicar que això està succeint a Ucraïna, un país diferent i, si és necessari, mostrar-lo usant un globus terraqüi o un mapa.

Els adults han de controlar els seus propis sentiments d'estrés i angoixa, ja que els seus fills/as seran sensibles a les seues reaccions.

Explique'ls als seus fills/as que poden passar coses dolentes en el món, però que sempre podem ajudar d'alguna manera: planifiquen junts com podrien bregar amb aquesta situació a través de la recaptació d'aliments, fons o altres accions per a fer costat a la comunitat ucraïnesa.

Evitar l'exposició a un flux constant de notícies: tinga en compte que, si té la ràdio o la televisió encesa tot el dia, els xiquets “absorbiran” les notícies sense que ens adonem. Tracte de “descansar” de les notícies, per exemple, si està recollint als seus fills de l'escola, apague la ràdio per a brindar un descans de l'exposició constant a noves notícies preocupants.

És un bon moment per observar d'on obtenen les seues notícies: tenint en compte que les notícies falses són un problema, particularment en els llocs de xarxes socials, és essencial tindre en compte a quines notícies estan accedint els seus fills i on les troben. Assegure's que entenguen que no tot el que veuen en les xarxes socials és cert i que coneguen a quines fonts de confiança de notícies poden accedir.

Si està preocupat pel seu fill, busque assessorament i suport: el personal del seu centre educatiu i els psicòlegs educatius poden oferir-li assessorament i suport específics si sent que el seu fill o filla s'està tornant massa ansiós/a i angoixat/a. Pot ser d'ajuda brindar suport i tranquil·litat i desviar els seus pensaments fomentant la seua participació en activitats d'oci.

  

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 05/06/2023
Comienzan las PAU en la Comunitat: nervios, esfuerzo, expectativas y autoconcepto

Los psicólogos/as educativas afirman que estos son algunos de los aspectos clave que determinan el paso de los jóvenes por esta experiencia estudiantil.
Leer

  • 25/05/2023
Els Gabinets Psicopedagògics Municipals, un recurs valencià de prevenció

La Comissió d'Intervenció Mnucipal del COPCV, signa aquest escrit en el qual explica les funcions i la importància de mantindre els GPM en la Comunitat.
Leer

  • 24/05/2023
El valor de incorporar psicólogos/as educativos/as en los centros escolares

En los últimos tiempos, son muchos/as los/as expertos/as y profesionales que vienen alertando del incremento de problemas de salud mental en niños, niñas y adolescentes.
Leer

  • 19/05/2023
VÍDEOS- XIV Jornades Socioeducatives de Sueca 'Participació en Educació'

Dins aquesta trobada professional, el sociòleg, Ramón Flecha, ha impartit la conferència sobre 'Societat dialògica' i s'ha desenvolupat la taula redona 'participació en educació' en la qual ha intervingut diversos professionals entre les quals es troba la nostra vicedegana i psicòloga educativa, Andrea Ollero.
Leer

  • 11/05/2023
Club de Ocio

Presentación del libro ‘Mecedes Rodrigo, una vida para la psicología’. 12 de mayo en València. Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 08/05/2023
Propuesta interdisciplinar para la educación emocional en los centros educativos

Guía didáctica editada por la Consejería de Educación, Universidades, Cultura y Deportes del Gobierno de Canarias.
Leer