Dia Internacional de la Dona, 8 de març

'Una societat en la qual l'accessibilitat a les cures de salut mental estiga garantida és una societat més justa i igualitària'.

En aquest 8 de març, Dia Internacional de la Dona, el Col·legi Oficial de Psicologia a través del comunicat del Consell General de la Psicologia, fem una cridada a continuar avançant en el camí de la igualtat real, un dels objectius de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

Malgrat els innombrables progressos aconseguits en les últimes dècades, la desigualtat entre dones i homes encara persisteix en pràcticament tots els àmbits de la vida. La pandèmia, com qualsevol context de crisi, ha evidenciat i aguditzat tals desigualtats. Això es manifesta en les seues expressions més extremes, com la violència que pateixen les dones i els seus fills i filles; fins a les més invisibles, com el no equitatiu repartiment de les cures o el sostre de cristall que limita l'accés a llocs amb major poder. Un 94% de les persones que treballen a temps parcial, en aquest país, per a la cura de xiquets o xiquetes i de persones dependents, són dones. El mateix passa amb aquelles que deixen el seu treball per a atendre les càrregues familiars, la proporció està totalment distorsionada amb una presència masculina ínfima. I un 84% de les dones fa tasques domèstiques diàriament, el doble que els homes (42%). Això vol dir que les dones continuen arrossegant una sobrecàrrega diària compatibilitzant la seua jornada laboral, la reproductiva i la de les tasques domèstiques.

Quan pensem en dones en les quals incideixen altres factors com la discapacitat, les treballadores de la llar, aquelles que es troben en l'economia submergida, les migrants, desocupades, en situació de prostitució, víctimes de violències...; podem comprovar que lluny estem encara de la igualtat real.

La Unió Europea ha llançat l'advertiment que faran falta tres generacions més per a aconseguir la igualtat de gènere. És un temps massa extens que ocasiona una vulneració dels drets humans de les xiquetes i dones, que les està privant d'oportunitats alhora que les exposa a patir violència psicològica, física, sexual, simbòlica o econòmica pel simple fet de ser dones.

Entre les metes que marca l'Agenda 2030 en aquesta matèria, indica la necessitat de posar fi a la discriminació que pateixen dones i xiquetes a tot el món; eliminar totes les formes de violència de gènere; acabar amb el matrimoni infantil i la mutilació genital femenina; reconèixer i valorar el treball de cures domèstiques; assegurar la participació plena de les dones i la igualtat d'oportunitats de lideratge; i assegurar l'accés universal a la salut sexual i els drets reproductius.

Són metes en les quals el factor psicològic és importantíssim, per la qual cosa l'accés a una atenció psicològica professional en els diferents contextos (sanitari, educatiu, social...), especialment per a les persones més vulnerables, és determinant per a la consecució de tals drets. Una societat en la qual l'accessibilitat a les cures de salut mental estiga garantida és una societat més justa i igualitària i en la qual, sens dubte, totes i tots desitgem viure.

 

Día Internacional de la Mujer, 8 de marzoNoticias relacionadas

  • 25/10/2022
Jornada dirigida a las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado: 'Detección y atención de situaciones de violencia de género'

La subdelegación de Gobierno en Castellón junto con el COPCV, han realizado esta acción formativa impartida por la colegiada y agente de Igualdad, Nuria Herráez. Mar Lluch, vicedecana 3ª del COPCV, ha clausurado la jornada junto con la concejal de política Inclusiva e Igualdad de l'Alcora.
Leer

  • 20/10/2022
Subdelegació de Govern de Castelló i el COPCV realitzem la Jornada 'Detecció i atenció de situacions de violència de gènere des de l’àmbit psicològic'

L’acte, tenia com a objectiu donar a conèixer entre els i les professionals, les claus que ajuden a detectar les possibles violències masclistes així com millorar l’atenció cap a les víctimes. La nostra vocal Mª Carmen Molés, ha assistit a la jornada realitzada el 17 d’octubre a Orpesa del Mar, Castelló.
Leer

  • 14/10/2022
Comunicado de la Federación Europea de Asociaciones de Psicólogos (EFPA) con motivo del Día Mundial de la Salud Mental

La UE debería facilitar el acceso a las intervenciones psicológicas, como parte de sus acciones en materia de salud mental
Leer

  • 10/10/2022
Día Mundial de la Salud Mental, 10 de octubre

Comunicado del Consejo General de la Psicología de España.
Leer

  • 21/09/2022
Día Mundial del Alzheimer, 21 de septiembre

Comunicado del COPCV y del Consejo General de la Psicología de España.
Leer

  • 09/09/2022
Día Mundial para la Prevención del Suicidio, 10 de septiembre

La Asociación Internacional para la Prevención del Suicidio (IASP) incide en la necesidad de campañas de alfabetización en salud mental y contra el estigma.
Leer