Dia Internacional de la Dona, 8 de març

'Una societat en la qual l'accessibilitat a les cures de salut mental estiga garantida és una societat més justa i igualitària'.

En aquest 8 de març, Dia Internacional de la Dona, el Col·legi Oficial de Psicologia a través del comunicat del Consell General de la Psicologia, fem una cridada a continuar avançant en el camí de la igualtat real, un dels objectius de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

Malgrat els innombrables progressos aconseguits en les últimes dècades, la desigualtat entre dones i homes encara persisteix en pràcticament tots els àmbits de la vida. La pandèmia, com qualsevol context de crisi, ha evidenciat i aguditzat tals desigualtats. Això es manifesta en les seues expressions més extremes, com la violència que pateixen les dones i els seus fills i filles; fins a les més invisibles, com el no equitatiu repartiment de les cures o el sostre de cristall que limita l'accés a llocs amb major poder. Un 94% de les persones que treballen a temps parcial, en aquest país, per a la cura de xiquets o xiquetes i de persones dependents, són dones. El mateix passa amb aquelles que deixen el seu treball per a atendre les càrregues familiars, la proporció està totalment distorsionada amb una presència masculina ínfima. I un 84% de les dones fa tasques domèstiques diàriament, el doble que els homes (42%). Això vol dir que les dones continuen arrossegant una sobrecàrrega diària compatibilitzant la seua jornada laboral, la reproductiva i la de les tasques domèstiques.

Quan pensem en dones en les quals incideixen altres factors com la discapacitat, les treballadores de la llar, aquelles que es troben en l'economia submergida, les migrants, desocupades, en situació de prostitució, víctimes de violències...; podem comprovar que lluny estem encara de la igualtat real.

La Unió Europea ha llançat l'advertiment que faran falta tres generacions més per a aconseguir la igualtat de gènere. És un temps massa extens que ocasiona una vulneració dels drets humans de les xiquetes i dones, que les està privant d'oportunitats alhora que les exposa a patir violència psicològica, física, sexual, simbòlica o econòmica pel simple fet de ser dones.

Entre les metes que marca l'Agenda 2030 en aquesta matèria, indica la necessitat de posar fi a la discriminació que pateixen dones i xiquetes a tot el món; eliminar totes les formes de violència de gènere; acabar amb el matrimoni infantil i la mutilació genital femenina; reconèixer i valorar el treball de cures domèstiques; assegurar la participació plena de les dones i la igualtat d'oportunitats de lideratge; i assegurar l'accés universal a la salut sexual i els drets reproductius.

Són metes en les quals el factor psicològic és importantíssim, per la qual cosa l'accés a una atenció psicològica professional en els diferents contextos (sanitari, educatiu, social...), especialment per a les persones més vulnerables, és determinant per a la consecució de tals drets. Una societat en la qual l'accessibilitat a les cures de salut mental estiga garantida és una societat més justa i igualitària i en la qual, sens dubte, totes i tots desitgem viure.

 

Día Internacional de la Mujer, 8 de marzo



Noticias relacionadas

  • 18/04/2024
Convocatoria IV Premios Igualdad

Convocados por el Ajuntament de València. Puedes inscribirte hasta el 26 de julio de 2024.
Leer

  • 09/04/2024
Convocatoria de Subvenciones para Proyectos que fomenten la Igualdad de las Personas LGTBI en su edición 2024

Convocada por la Sección de Inclusión Social y Convivencia del Área de Igualdad del Ayuntamiento de Valencia.
Leer

  • 08/03/2024
Ens comprometem a continuar treballant per la igualtat - Dia Internacional de la Dona (8 de març)

Comunicat del COP al qual ens sumem per reinvindicar la igualtat i la necessitat de formació en perspectiva de gènere, per a poder identificar les estructures i sistemes que perpetuen la desigualtat i així, a través del nostre exercici professional, contribuir a la seua finalització.
Leer

  • 01/03/2024
Mª Carmen Molés, vicedecana 3ª del COPCV, participa en la mesa 'Construimos juntas'

La Diputación de Castellón ha organizado este encuentro para conmemorar el Día de la Mujer.
Leer

  • 28/02/2024
Acto 'Monólogos igualitarios'

Tendrá lugar el 15 de marzo en San Vicent del Raspeig a las 19:00h.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer